Rejtett covid-hatás? Felvidéki művészeket kérdeztünk, Smolinska Simone és Végh Imi válaszolt

A Te életed hogy befolyásolta, befolyásolja a covid? Kérdezzük egymást minduntalan. De hogy reagál egy művész, amikor valami ilyen mélyen belenyúl az életébe, ilyen komoly hatást gyakorol, amit egyszerűen, ha akarna, se tudna elkerülni? Tény, hogy csendesen átszövi a hétköznapjait, de vajon a művészetében is visszatükröződik? Ha igen, akkor hogyan? Helyi művészek válaszolnak nekünk.

SMOLINSKA SIMONE

(minőségi szakértő, auditor, amatőr festőművész)


Milyen alkotói reakcióid voltak a covid első hulláma kapcsán? Azóta milyen témák felé fordultál?

Hirtelen sok időm lett magamra. Tudtam magammal foglalkozni, és alkotni. Akár az otthonom körül a kertben, vagy festeni. Rájöttem, hogy az embernek mire van valójában szüksége, és mi az, ami egyáltalán nem hiányzik. Új helyzethez alakítottam az életet, de egy pillanatig sem éreztem, hogy korlátozva lennék. Sokat utaztunk a párommal, belföldön, és felderítettünk olyan csodálatos helyeket, melyekre előtte nem volt időnk, de tervben sem voltak. Ezek a csodás helyek visszatükröződnek a festményeimen is. Természet, víz part, erdő, nap lemente.

Volt bármi az önkifejezésedben, amin változtattál?

Mivel úgy érzem, hogy folyamatosan változunk, nem hiszem, hogy pont ez a helyzet volt a változás oka. Persze minden külső tényező hatással van ránk, de inkább saját magamat éltem meg, mint bármi mást. Számomra nagyon fontos saját magamat képviselni, az értékrendemet, minden helyzetben. Itt sem volt máshogyan. Nem mindig volt egyszerű, de én nem az egyszerű utakat szoktam megjárni. A festményeimnél jobban odafigyeltem a formákra. Mivel inkább természet felé fordultam, figyeltem a fák formáit, a koronájuk kiképzését, és rájöttem, hogy egy téli álomban lévő fát is messziről meg lehet ismerni, hogy milyen fajta. Addig minden olyan egyforma volt. A víz színét, árnyalatait, a körülötte lévő élővilágot, az összefüggéseket. A naplemente csodás színeit. Minden nap más köntösbe borult az ég.

Általánosságban milyen hatást vélsz felfedezni a covid előtti és utáni (közbeni) időszakaid között?

Nagyon sok ember kilépett az életemből, valahogy elvesztek, és helyettük új emberek léptek be. Ez is egy örök körforgás természetes része, maga a helyzet talán csak egy katalizátor volt. Emberi oldalról sokan megmutatták a valódi énjüket, legyen az pozitív vagy negatív értelmezésben. Úgy látom, hogy az emberek bizonyos csoportja szinte ki lett éheztetve a kultúrára a művesztre, és jobban odafigyelnek, érzékelik, értékelik, ami idáig is volt, csak nem látták. Az egész értékrend átalakult, ami nagyon jó.


VÉGH IMI

(informatikus, zenész – Imiafan)


Milyen alkotói reakcióid voltak a covid első hulláma kapcsán? Azóta milyen témák felé fordultál?

Talán csak az, hogy több szabadidőm volt és így tudtam többet is foglalkozni a zenével és a hangokkal. A témák megmaradtak. A szürrealista álomszerű kis hangulatok és képek .

Volt bármi az önkifejezésedben, amin változtattál?

Nem.

Általánosságban milyen hatást vélsz felfedezni a covid előtti és utáni (közbeni) időszakaid között?

A társadalom körülöttünk nagyot változott és ezzel azt hiszem, mindenki változott emberileg is. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább