Klikk Out Vikkendhouse: Zenékből gyűjtött üzenetek

A révkomáromi származású Gyurász Marianna jelenleg Budapesten él. Lírát és prózát ír. Az első kötete már kézzel fogható, a művészetekhez, ezen belül a zenéhez való vonzalma pedig messziről eszrevehető. Személyiségével és válogatott kedvenceivel magasabb szintre emeli a Vikkendhouse címet. 

Fotók: Ugróczky István

Gyurász Marianna,Vikkendhouse,Zene

Gyurász Marianna és a zene…

Most fogalmazódott meg bennem először, hogy ez a kérdés számomra úgy hangzik, mintha valaki kedvesen érdeklődne, milyen a levegőhöz fűződő viszonyom. Vagy még inkább, az emberi beszédhez fűződő viszonyom. Erősen zenei családban nőttem fel, a zongora a gyerekszobánkban állt, és apukám kevés kivétellel minden este mellette ült, nem volt más választásunk, hallgatnunk kellett (micsoda gyermekkori trauma, hrumpf).

A családi legendárium szerint előbb kezdtem énekelni (mármint inkább macskakörmök közt, “énekelni”), mint beszélni. Manapság inkább akkor éneklek, mikor más önkifejezésmódok csődöt mondanak, például valami nagyon fáj, érzelmi túltöltöttség, tetoválótű, ilyesmi.

Gyurász Marianna,Vikkendhouse,Zene

A mixben tíz dal szerepel a kedvenceidből. Mi alapján válogattál?

Azt hiszem, egyrészt némileg önarcképet akartam alkotni – tíz pixelből persze nehéz, hogy kivehetően, pontosan álljon össze a kép. Huszonpár alkotóelemből indultam, és onnan számoltam vissza, hogy az egyes négyzetek árnyalatai, a pontos elhelyezkedésük a legfelismerhetőbben adjon vissza, ha mást nem, saját magam számára.

Másrészt, az imént, azt hiszem, megfejtettem, hogy a zene számomra elsősorban kommunikációs csatorna: szinte csalás, milyen hatékony módszerei vannak történetek, üzenetek, palackposták célba juttatására. Így, azt hiszem, számomra fontos, vagy legalább érdekes, érdekfeszítő történeteket és üzeneteket gyűjtöttem össze, hogy más fejekbe utaztassam őket.

És harmadrészt kicsit a szó szerintibb értelmében is utazás, vagy még inkább hullámvasút. Izgalmas dolog becsatolni másokat, majd integetni nekik, és remélni, hogy rájuk is hasonló, vagy legalább hatással lesz a tapasztalás, mint korábban rád. Hát szervusztok, see you on the other side!

 

A MIX:

LEJÁTSZÁSI LISTA:

TRACKLIST:


1. Sufjan Stevens – Chicago
2. Everything Everything – Hapsburg Lippp
3. The B-52’s – Private Idaho
4. Amanda Palmer – Runs in the Family
5. The Mountain Goats – No Children
6. Gorlo Volka – Örökkön-örökké (Pilinszky János versének feldolgozása)
7. Padlás Musical – Nem szólnak a csillagok (Presser Gábor – Sztevanovity Dusan)
8. System of a Down – B.Y.O.B.
9. Neutral Milk Hotel – In the Aeroplane Over the Sea
10. Bob Dylan – One More Cup of Coffee

Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább