Lejárt szavatossággal árusítva | Roberto Listával a kézben Szerdahelyen sorozata – E110

Akadnak dolgok, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak, ilyen például, hogy lejárt szavatosságú termékeket árusítsanak a boltok legálisan. Persze „feketén” eddig is árultak, néha merő hanyagságból, máskor pedig állítólag átcsomagolva, újracímkézve a portékát, amivel a boltok tulajdonosai akár az egzisztenciájukat is kockáztatták. Az egészségügyi, illetve higiéniai hatóságok komoly pénzbírságokat szabtak ki egyes helyeken, a bevásárlóközpontok pedig inkább önreflexióból a vevőiket kérték fel, hogy „vadásszanak” a lejárt szavatosságú élelmiszereikre polcaikon. A hangosbemondó hirdette:

– Aki lejárt szavatosságú termékek talál, az árengedményben részesül a pénztárnál való fizetés során.

Bevallom, sosem jutott volna az eszembe kihasználni ezt a „kecsegtető ajánlatot”, ha egyéb helyeken véletlenül rá is bukkantam a szavatossági időn túl lévő termékre, diszkréten az elárusítónők tudtára adtam:

– Elnézést, de inkább én szólok, mint a „higiénia”…

Nos, vannak bizonyos helyek, ahová az ember gyakran visszajár, sőt a napi bevásárlást is például a lakótelepi élelmiszerboltban ejtem meg. Ismerjük egymást, megbízunk egymásban, szóval felesleges a „cirkusz”. Ha olyan dolgot szeretnék venni, amiről nincs tudomásom, mikor lett felkezdve (pl. a felvágott) ugyanígy figyelmeztetnek, holott még csak nem is járt le az ajánlott fogyasztási idejük:

– Abból inkább ne vigyél, ajánlhatok esetleg másik fajtát!?

De ahogy édesanyám szokta mondani: még nem dobjuk ki, semmi baja, háború esetén még jó lesz!

A minap egy újságcikkre bukkanva rájöttem, hogy mennyire igaza volt. Bár ő jelen esetben inkább az orvosságokra gondolt, a tartósabb élelmiszerek, konzervek, befőttek stb. otthonunkban megfelelően tárolva, az expirációs dátumon túl is fogyaszthatóak. Július elsejétől pedig az üzletekben is találkozhatunk majd ilyen termékekkel:

Szlovákiában július elsejétől az üzletekben olyan élelmiszerek is árusíthatók lesznek, amelyeknek már lejárt a szavatossági idejük – derül ki Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosításából, amelyet elfogadott a parlament.

Az üzletek csak azokban az esetekben tarthatják a polcaikon a lejárt élelmiszereket, ha azok biztonságosak, el vannak különítve a többi terméktől, és a szavatossági idejük lejártától nem telt el több mint 45 nap. Egyes szervezetek máris üdvözölték az élelmiszertörvény módosítását. Szerintük ez a változás különösen a szociálisan hátrányos helyzetű lakosságnak kedvez, és egyúttal csökkenti az élelmiszer-pazarlást. Eleddig az ilyen termékeket el kellett távolítani a polcokról és általában a kukában végezték valahol, az élelmes guberálók legnagyobb örömére. Például a megbarnult banánt egyszerűen kidobták, mivel tilos volt az ingyenes értékesítésük. Ezek után már nem lesz tilos, de nyilván nem lesz ingyenes sem?

Persze értem én, hogy mindennek felment az ára, és így spórolni lehet majd, mert minden bizonnyal ezek a portékák speciális díjszabás mellett árusíthatók csak, de ez nekem egyelőre akkor is meredek!

Akkor mire a dátum? Oké, hogy otthon néha fáj a szívem kidobni ezt-azt, mivel nem fogyasztottuk el a szavatossági idejének lejártáig, na de, hogy ezek után törvényileg szabályozva legyen az ilyen termékek legális árusítása?! Kíváncsian várom, miképpen fog működni a gyakorlatban. Úgy gondolom, a kormányunk ennél „látványosabban” kéne, hogy támogassa a lakosságot a jelenlegi inflációs krízishelyzetben. Mert ez nem támogatás, csupán alamizsna, ugyanakkor az eladókra viszont plusz munkát hárít. Arról pedig, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszerek elfogyasztása akár egészségügyi kockázatot is jelenthet, még egy szót sem szóltam…

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
Listával a kézben Szerdahelyen… 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább