Mit rejt ez a 3 betű: DUE? | Bia bekérdez

Az ankét megjelent a Klikk Out 2022/08. számában.

Fotók: Herczeg Olivér

A 3 betű, amiről most olvashattok, nem mindenki számára lesz érthető. Mi is az a DUE? Ez a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete, ami mögött egy elképesztő csapat, egy fantasztikus közösség áll. A nyár elején került megrendezésre a DUE Médiahálózat 41. kommunikációs és média szaktábora, ahová volt lehetőségem eljutni. 9 fergeteges nap a Balatonon és közel 100 fiatal. A legnagyobb problémám az volt, hogy miért nem találtam meg ezt a menő tábort már sokkal korábban… Legnagyobb szerencsémre megint nagyon kiemelkedő emberkéket ismerhettem meg, akiket most megmutatok nektek is. Ismerjétek meg Babcsány Andrást és Velek Domonkost! 🙂

Babcsány András vagyok, a végzettségemet tekintve villamosmérnök, jelenleg szoftver-tesztmérnökként dolgozom. Nógrád megyében nőttem fel, 8 éve pedig Budapesten élek. Mindig is érdekelt a színpadi lét, a stúdiók világa és a műszaki dolgok, ahol pedig ezen dolgok egyesülhetnek, az a média. Kipróbáltam magam különböző területeken, mint például rádiózás, videós pályázatokon való részvétel, illetve elvégeztem néhány tanfolyamot is, mint hangtechnikus, operatőr, tévés szerkesztő és műsorvezető.

Velek Domonkos vagyok, 18 éves. Aktívan tevékenykedem a DUE-ban, valamint a DUE Tallózó c. havi magazinnak vagyok a főszerkesztője. Az eddigi években 5 alkalommal vettem részt a médiatáborban táborozóként, de idén voltam először a print újságírók csoportvezetője. Emellett megalapítottuk a kisbetűs ünnepnapok nevű együttest, ahol én vagyok a billentyűs és az énekes.


BIa bekérdez

Milyen lehetőségek vannak a DUE Médiahálózat nyári táborában?


B.A.: A DUE-val 2017-ben ismerkedtem meg, amikor egy rádiós pályázat beadása után helyezést értem el az év diákrádiósa kategóriában. Innen egyenes út vezetett a DUE Médiatáborba, ami rendkívül meghatározó élményt nyújtott számomra. Lehetőségek tucatjával találkozunk, nem is elegendő az a tíz nap, hogy mindent kipróbáljunk. A táborban több csoport közül lehet választani egyet: fotós, tévés/videós, rádiós, online és print újságírás. Emellett rengeteg esti program van, ismerkedős est, vitaest, ki mit tud és néhány hagyományos DUE-s esemény, a tábor belehúz vetélkedő és a tábor embere gála. A 2022-es táborban jómagam táborvezető-helyettes voltam, a táborvezető jobb keze. Emellett én feleltem a szabadidős programok szervezéséért és lebonyolításáért, ami véleményem szerint az egyik leghálásabb feladatkör. Alapvetően a 14 és 22 év közötti korosztálynak van meghirdetve a tábor, de jómagam példájából kiindulva egy plusz-mínusz néhány év eltérés előfordulhat, ugyanis egyszer én voltam a legidősebb táborozó, 24 évesen.
V.D.: Ez a tábor egy igazán jó közösséget kínál, ahol lehetőség van fejlődni. Ha valakit érdekel a média, fotózás, videózás, újságírás, rádiózás, de akár a műsorvezetés, akkor ez a tökéletes hely. Szakmai szempontból óriási lehetőséget kínál, hiszen a médiában tevékenykedő emberektől lehet tanulni. Én 12 éves voltam, amikor az egyik interjúmmal pályáztunk a DUE egyik pályázatára, ahol a korosztályomban 3. helyezést értem el. Ennek köszönhetően nagy kedvezménnyel jöhettem a táborba, és azóta minden évben visszajövök.

Mi az, amit mindenképpen át szeretnétek adni a táborozóknak?


B.A.: Megtanítjuk nekik a sajtóműfajokat, a táborozók fognak tudni hírt írni, riportot készíteni és tudósítani. Ehhez hozzátartozik rengeteg gyakorlási lehetőség, a riportereknek meg kell szólítani idegen embereket, fel kell tenni a megfelelő kérdéseket, az operatőrnek és fotósnak meg kell komponálni a képet, eltalálni a tökéletes beállításokat. Ehhez segítségükre lesznek a szakmai vezetők és csoportvezetők, akik sok-sok éve dolgoznak efféle területeken, így a legprofesszionálisabb tudást tudják átadni az ifjúságnak. Amit pedig mindig sikerül átadni a táborozóknak, az a DUE élmény.
V.D.: A csoportvezető társammal, Bodor Julcsival szerettünk volna átadni a lehető legtöbbet a legrövidebb idő alatt, és úgy érzem, hogy sikerült is. Szerettük volna felkelteni az érdeklődést az újságírás iránt, hogy a táborozók ezzel később is foglalkozzanak. De talán az egyik legfontosabb, hogy át akartuk adni azt a bizonyos DUE-s életérzést. Ezt az érzést nagyon nehéz megfogalmazni, ezt érezni kell. Amikor itt vagyunk a táborban, néha olyan érzésem van, hogy 2 világ van. Van egy külső világ és van egy világ, amit a 10 nap alatt itt együtt megélünk. Amikor véget ér a 10 nap, hirtelen nem találod a helyed. A táborban például 120 ember közül az egy ember sokkal többet ér, mint 7,753 milliárdból az egy. Itt sokkal fontosabb vagy és sokkal jobban elismernek. Nem csak azért, mert ez egy kisebb közösség, hanem azért, mert itt mindenki értékes.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább