Te hogy jössz ki? Ma Krascsenits Dávidot kérdeztük (4. rész) | Ankét

Megdöbbenve vettük tudomásul, hogy hatalmas az áremelkedés, mely még mindig tart. A kiadásunk egyre több, de a bevételeink nem tudnak ilyen iramban nőni. Ti hogy oldjátok meg ezt?

KRASCSENITS DÁVID

(hivatalos kávépörkölő és ironman)


Mi volt az első gondoltatod, reakciód, amikor megláttad a magas árakat az üzletekben?

Nem lepett meg, mivel a covid kirobbanása után várható volt az áremelkedés.

Le kellett mondanod esetleg valamiről azóta?

Nem kellett lemondanom semmiről, annak ellenére, hogy majdnem minden, amit fogyasztunk, használunk, nagyon drága lett, szinte többszöröse, mint a covid előtt. Szerencsésnek mondhatom magam, de sok embernek ugyancsak nem kellene lemondania semmiről, ha nem élnénk pazarlóan. Ugyanis rengeteg mindent megveszünk, amire nincs is szükségünk. Szerintem magát a vásárlásunkat kellene tudatosabbá tennünk. Ha ezt megtesszük, akkor a magas infláció és a covid által generált áruhiányt és ezáltali drágulást nem éreznénk annyira. Nem néznénk annyira az árakat, mert tudnánk, hogy úgyis csak azokat a dolgokat vesszük meg, amelyekre valóban szükségünk van.

Szerinted min lehetne most a legtöbbet spórolni?

Az élelmiszer az biztosan az első három között van, azon rengeteget lehet. Méghozzá úgy, hogy ha itt is azt a példát követjük, hogy nem veszünk annyit és olyat, amiről tudjuk, hogy úgysem esszük meg, vagy azt a mennyiséget biztosan nem. Ha valaki például megvesz tíz joghurtot és a felét kidobja, mert lejárt mielőtt megette volna, akkor ha legközelebb megint megveszi a tízet, nagy valószínűséggel megint ki fogja dobni. Ez csak egy példa a sok közül. Ha jobban átgondoljuk a vásárlásunkat, tudatosabban megyünk bármilyen üzletbe, előre felmérve, hogy mennyi élelmiszer van a hűtőben és ahhoz mérten válogatunk, akkor is spórolhatunk.

Nézzenek körül az akciós, lejárati idő előtti termékek között. Ebből sem kell sokat venni, de ha éppen találunk ott olyat, amit keresünk, azzal máris nyerünk. Sok embernek a spórolásról az jut eszébe, hogy azokból a termékekből, amiket eddig vett, megveszi az olcsóbbik verziót, a rosszabb minőséget. Ez a gondolkodásmód nem túl hasznos. Ha jobb minőséget vásárlunk, viszont nem sokat, csak annyit, amennyi elegendő, akkor nincs felesleges termék, vagy kidobott étel. Nem feltétlenül azt kell nézni, hogy most 10-20 euróval több maradt a pénztárcámban, hanem azt, hogy hosszabb távon ennek a vásárlásnak milyen következményei lehetnek. Akár a szervezetünkre, az egészségünkre, a környezetre, akár a Földünkre vonatkozóan is.

Persze nem baj, ha megnézzük azt, hogy mi mennyibe kerül, de szerintem, ha tudatosabbak vagyunk, az sokkal fontosabb. Ha már kétszer átgondolod, hogy valamire tényleg szükséged van-e, vagy sem, akkor egy lépéssel közelebb vagy a sikerhez. Mi a párommal például a legtöbb esetben másodkézből vásároljuk a ruháinkat, turkálókból. Igaz, rendelünk is, de itt is igyekszünk odafigyelni arra, hogy ezek minőségi termékek legyenek, amik hosszabb ideig kitartanak. Például nem kell húsz darab 2,5 eurós póló, hanem elég öt, ami jó minőségű.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább