Klikk Out Vikkendhouse: Minden érából őrzött dalok

A vasárnaponként megjelenő mixsorozat lényege megismerni az epizód aktuális főszereplőjét a kedvenc zenéi által, hogy ezzel egyfajta új irányt kapjunk új zenei világok felfedezésére. Ma Kórósi Lilla kedvencei tárulnak elénk egy mixben, amit a cikk alján találtok. A zenék közt főleg magyar nyelvű kincsek rejlenek, ám egy hazai dal, és egy brit legenda is helyet kapott. A fotók a nagymegyeri Plauter Kúriában készültek.

Fotók: Ugróczky István 

Korosi Lilla,Vikkendhouse,Zene

Kórósi Lilla vagyok Nagymegyerről. Idén fejeztem be tanulmányaimat: szerkesztő szakon végeztem a Comenius Egyetemen. Immáron két éve írok újságcikkeket.

Milyen a kapcsolatod a zenével?

Van egy videó a második születésnapomról, ahol a Kislány a zongoránál című dalt adom elő Koós Jánostól. Édesanyám sokat énekelt nekem, s rendre az örökzöld klasszikusokat! A másik nagy kedvencem Záray Márta Homokórája volt. Lubinsky mamám is hozzájárult a gyermekkori dalos emlékeimhez: minduntalan arról a bizonyos Lidi néniről nótázott, aki fél pénzzel ment a vásárba. Azon dalok, melyek a legnagyobb hatással vannak rám, jóval a születésem előtt íródtak. A közelmúltban döbbentem rá, hogy gyakorta dúdolok – az utcán, a boltban, sőt, néha még étkezés közben is. Ha valaha dalolás nélkül tusoltam, anya már gyanakodott, hogy bánatos vagyok. (Nevet)

Nagy hatással vannak rám filmek, kultúrák, történelmi alakok, s ez a zenei ízlésemre is kihat. Például, amikor a Disney alkotása, a Coco mese megbűvölt, akkor ismertem meg a La Llorona című mexikói dalt, amit azóta is szeretettel hallgatok. Nemrég a Bridgerton sorozat ragadott magával, melyben a Vitamin String Quartet popslágereket varázsolt klasszikus zenévé – nyomban letöltöttem az albumot. Leginkább mégis a régi magyar dalokat szeretem.

A mai slágereket a fülem és a testem kedveli, a régi magyar dalok viszont megérintenek – azok a lelkem simogatják!

S persze értékelem az igényes zenét, melynek van mondanivalója. A szlovákiai magyar zenekar, a Jóvilágvan épp ilyen! Az énekesük és dalszerzőjük, Bokor Réka egy igazi művész. Szeretettel ajánlom mindenkinek a zenéjüket.

Korosi Lilla,Vikkendhouse,Zene

Most térjünk a mixhez, ami a tíz kedvenc zenéd tartalmazza. Mi alapján válogattad össze a dalokat?

A lejátszási listámat egyfajta ,,eklektikus rendszeresség” jellemzi: minden érából őrzök dalokat, de minden esetben a melankolikus dallamok a legkedvesebbek számomra. Sírva vigad a magyar, nem igaz? A tízes listámat nagyon nehéz volt összeállítani. Került rá R-GO, mivel az a mindenkori nagy kedvencem. Cserháti Zsuzsa, mert valamennyi dalától libabőr futkos a hátamon, és a Yesterday, amit a zenetörténelem egyik legszebb alkotásának tartok. Tilajčík Imi számáról egy dunaszerdahelyi családtagom jut eszembe, aki már nincs velünk. A tizedik dal eltér a többitől, de a ,,kiruccanós nótánkat” nem hagytam ki a sorból. Amikor nyaralni indulunk a szerelmemmel, mindig a Gérvágót hallgatjuk a Bëlgától. Az a dal számomra a tenger illatát idézi.

 

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. R-Go – Ne félj, Te kis bolond
2. The Beatles – Yesterday
3. Jóvilágvan – A Dunánál
4. Tilajčík Imi – Az éjszaka fényei
5. Záray Márta – Homokóra
6. Cserháti Zsuzsa – Boldogság gyere haza
7. Balázs Fecó – Érints meg
8. Alanna Ulbach – La Llorona
9. Máté Péter – Mondd, miért szeretsz mást?
10. Bëlga – Gérvágó

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább