Már csak a lakosság kevesebb, mint fele tekint pozitívan a bársonyos forradalomra

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

 Fotó: archívum

A lakosság 48%-a pozitívan ítéli meg a bársonyos forradalmat, 29% szerint pozitív és negatív hatásai is voltak, 15%-nyian pedig egyértelműen negatívnak tartják ezt a történelmi eseményt – derült ki az IVO társadalomkutató intézet és a Focus ügynökség augusztus 4-e és 14-e között végzett felméréséből, melyet 1212 megkérdezett bevonásával végeztek. A közvélemény-kutatást személyes kérdezés útján, reprezentatív mintán végezték – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Ján Bartoš, az IVO munkatársa.

„2014 óta először esett 50 százalék alá azok aránya, akik kedvezően értékelik a bársonyos forradalmat, ez pedig rendkívül rossz társadalmi-politikai klímáról árulkodik. Mindez több negatív trend és esemény tartós együttes hatásának következménye, ilyen a romló szociális helyzet és a politikai válság, de szerepet játszanak benne a rendszerellenes erők üzenetei és az összeesküvés-elméletek hazai és külföldi terjesztői is” – magyarázta Zora Bútorová, az IVO munkatársa.

Kedvezőbb a megítélése 1989 novemberének az iskolázottabbak, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a szellemi munkát végzők körében.

Ennek fordítottja figyelhető meg a csupán alapfokú végzettséggel és érettségi nélküli középfokú végzettséggel rendelkezőknél, a szakképesítés nélküli munkavállalóknál, a munkanélküliek és a nyugdíjasok körében.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább