Ha másnak segítünk, mi magunk leszünk erősebbek

Másokon segíteni tiszteletre méltó. Meglátni a bajba jutottat és segítő kezet nyújtani neki kedves dolog. De vajon gondolta volna-e bárki, hogy ezzel nemcsak a másiknak segítünk, hanem saját magunknak is?

Rajongója vagyok Bagdy Emőke szakpszichológusnak. Imádom ahogy és amit mond. Szeretem hallgatni a fejtegetéseit, gondolatait. Szakértelme páratlan. A minap egy olyan előadására találtam rá, amit eddig még nem hallottam, s amelynek tartalma igencsak meglepett. Segíteni felemelő érzés, melengeti az ember szívét. Azt azonban nem is sejtettem, hogy a szervezetünkre is jótékony hatással bír.

Társas támasz coping – ennek lényege, hogy támaszt adunk másnak, amitől mi magunk egészségesebbek leszünk.

Így kezdi a magyarázatot Emőke. Több példát is elmond a segítségnyújtással kapcsolatban, de hogy ne szaporítsam a szót, én most csak a végeredményről számolok be. Szóval, több kísérlet is zajlott ezzel kapcsolatosan. Mind egyértelműen kimutatta, hogy a segítségnyújtáskor aktivizálódik az immunrendszerünk. Bagdy Emőke a következő szavakkal írta ezt le:

„A testünk olyan bölcs, olyan mélységesen igaz módon reagál, hogy a segítés által javul az immunszintünk.”

Ha szívből tesszük, amit teszünk, ha értelmet találunk abban, akkor bizony a saját egészségi állapotunk is jobb lesz. Ez is azt támasztja alá, hogy megéri segítő kezet nyújtani embertársainknak.

Önzetlenül, igaz szívvel tenni valamit másért, s látni, hogy ennek köszönhetően az illető jobban érzi magát, könnyebb lesz neki, nemcsak a lelkünket simogató érzés, de még az immunrendszerünket is támogatja.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább