Sorvezető a megzakkant világhoz | Editorialok 2022

Editorialjaink célja időről időre tükröt tartani a társadalomnak, sorvezetőül szolgálni ennek a feje tetejére állt világnak az egyre nehezebb értelmezéséhez. Az editorialokat rendszerint Szilvási Tibor jegyzi, ezekből szemezgetett most főszerkesztőnk, Poór Tibor.

 

Editorial

Valamit tenni kell, mert ennek rossz vége lesz!

(Megjelent 2022 áprilisában.)

Nemrég egy Faccebook-posztban azt írtam, remélem, hogy csak egy túl hangos kisebbséget látok túl gyakran zsigerből csacsiságokat kommentelni, és a csendes többség mellett még ez előbbiek között is sokan vannak, akik miután első/másodkézből tapasztalnak emberi sorsokat, együttéreznek a menekülőkkel, akik olyanok, mint mi, ápoltak, hétköznapian öltözködnek és viselkednek, urambocsá’ még van iPhone-juk is. Csak történetesen bombák hullottak körülöttük, és el kellett dönteniük, hogy becsukott szemmel, rettegve várnak, vagy elindulnak vakon idegenbe, ahol majd remélhetőleg valaki lesz, aki segít rajtuk, és azt vittek magukkal, amire nekik vagy a gyerekeiknek leginkább szüksége lehet, és befér az autóba.

A teljes cikk.


A demokrácia köszöni, jól van!

(Megjelent 2022 májusában.)

A jó ég tudja miért, talán az akkori stressz miatt égett belém, de amikor egy katonai sorozásfélén jártam annak idején (be már nem soroztak, mert miközben egyetemre jártam, megszűnt a kötelező katonaság), az egyik tiszt szájából azt hallottam, hogy a demokrácia alapja a törvények betartása. Bele lehet ebbe kötni, de talán annyit mindenképp hozzá kell tenni, hogy az írott és íratlan törvényeké is. A demokráciának kell, hogy legyen kulturáltsága és méltósága is.

A teljes cikk.


Menjen a hóhér (is) nyaralni…!

Megjelent 2022 júniusában.

Élni tudni kell, igaz? Tökig felhúzott rövidgatyában, csillogó, szőrtelen combbal a 35 éve reneszánszát élő pilótaszemüvegben, Spongyabobra szikkadt elmével radarozni a bikinifenekeken. Nyugi, pár hét és itt van a Kánaán, naptejben leszel fürösztve, és (könnyező)pálmalevelek legyezik majd az arcodba a falusi kavicsgödör-riviérák útszéli porát. De jó lesz!

A teljes cikk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább