Klikk Out Vikkendhouse: Ami most jön, ilyet még nem hallottál!

Turtev Erik korunk egyik legkiemelkedőbb alkotója, zenésze, aki fényes csillagként világítja be az eget. Olyat csinál, amit más még soha, nála a zene olyan, mint másnál a levegővétel. Ő maga a zene. Pár évvel ezelőtt már megmutatta kedvenceit, amikből építkezik, de a most ötéves Varkocs zenekar frontembereként, és a közelgő jubileumi koncertre készülődve újra csokorba szedte  kedvenc zenéit. Ami most jön, olyat még nem hallottál!

Fotók: Ugróczky István

Varkocs,Turtev Erik,Vikkendhouse,Zene

Körülbelül négy éve voltál először a Vikkendhouse rovatban, akkor multiinstrumentalista dorombosként mutattad be kedvenceidet. Mi változott a zenehallgatási szokásaidban azóta?

Nagyon sok minden nem változott, 90%-ban ugyanazt hallgatom, mint 5 évvel ezelőtt, annyi viszont történt, hogy a nyugati, populáris és underground műfajokat már egyáltalán nem tudom hallgatni. Ez nem azt jelenti, hogy baj lenne a zenéknek ezekkel az ágaival, csupán nem elégít ki zeneileg. Számomra már unalmas, hogy előre tudom, mi lesz a következő lépés a dalok felépítésében, szövegvilágában. Sokkal izgalmasabb megoldások, hangszerelések, és műfajok vannak a világ azon területein, ahova a nyugati kultúra sokkal később érkezett meg, s ezáltal nagyon különleges zenei fúziók keletkeznek a mai napig, pl. Szibériában, Mongóliában vagy Grönlandon. Ezek a népek nem másolják át a saját nyelvükre az éppen divatos zenei hullámokat, ahogy mi tesszük a 70-es évek óta, hanem ötvözik a saját kultúrájukkal.

Varkocs,Turtev Erik,Vikkendhouse,Zene

Hihetetlen zenei utat jártál be az elmúlt évek alatt, kik azok, akik leginkább inspirálnak?

Jelenleg két inspirációm van: 20. századi archív audiófelvételek természeti népek muzsikájáról és rituális zenéiről, a másik pedig nagyon egoistán hangzik, de én magam vagyok. A hangra rögzített improvizációimat hallgatom vissza, s azokból merítek ötleteket, amelyet ha nem veszek fel magamnak, sosem tudnám visszaidézni fejből.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenéd tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Pár embernél biztos kiverem a biztosítékot majd ezekkel a dalokkal, mert pár dalocska lehet hallgathatatlan vagy elviselhetetlen a nyugati fülnek. A legtöbbet hallgatott zenéim alapján válogattam.

 

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. Yat-Kha – Kongurgai
2. Suistamon Sähkö: – Up’n Down (Single Edit)
3. Tanya Tagaq – Aorta
4. The HU – Tatar Warrior
5. Young Spirit – The Word Song
6. Le fils du renne femelle
7. Oratnitza – Yaninka
8. Sainkho Namchylak – Red Orange I
9. Kaayula Nova & Shila Nova – Killutik
10. Takh – Pakh Chaskhy Tan

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább