Adrián Guľa: Focikedvenceim

A DAC vezetőedzőjének, Adrián Guľának a kedvenceire voltunk kíváncsiak a futball világából.

Kedvenc klubom a világból

Itt eléggé gyakran változik a véleményem. Jelenleg a Manchester City és az Arsenal meccseit nézem szívesen. Inspirál a Napoli, Stano Lobotkával a kezdőcsapatban. Az erejüket egy barátságos mérkőzésen is felmérhettem, amit a szezon elején abszolváltunk ellenük. Milan Škriniar miatt a milánói Inter találkozóit is figyelemmel követem.

Gyerekként a Bayern München játéka tetszett és Guardiola edzősködése idején is szívesen néztem meg a meccseiket. Jelenleg a Brighton inspirál, parádés focit játszanak egy olasz vezetőedző irányítása alatt. Olyan sémákat keresek a játékunkban, amelyeket mi is felhasználhatunk.

A Trencsén vezetőedzőjeként négy-öt alkalommal voltam az Ajaxnál, mivel a két klub együttműködött. Azt nézem, meg és az által inspirálódok, ami közel áll hozzám.


Kedvenc válogatottam a világból

Azok srácok miatt, akikkel együtt dolgoztam vagy akiket ismerek, a szlovák válogatottnak szurkolok. A világbajnokságon érdeklődéssel figyeltem, hogyan tudnak összedolgozni a brazil világsztárok. A brazilokat általában figyelemmel követem és egy kis ideig a belgákat is, mert volt egy nagyon jó generációjuk. 


Kedvenc edzőm a világból

Klopp, Guardiola vagy Arteta stílusa áll a legközelebb ahhoz, ahogy futballozni szeretnénk. Jelenleg az az álmom, hogy úgy játsszunk, mint a Spalletti által irányított Napoli vagy az élklubok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem követem figyelemmel Mourinho munkásságát, megvannak a könyvei is, nagyon érdekelnek a sajtótájékoztatói is. Több embertől is merítek inspirációt, de ami egy óriási élmény volt, az az Ancelottival való találkozás.

Nápolyban voltam Marek Hamšík után, ahol beszélgethettem, egy irodában lehettem az olasz mesterrel. A pályán is kommunikáltunk és Marek elintézte, hogy míg a licencet végző többi edző a kerítés mögött álljon, én bemehessek Ancelottival a pályára is. Amikor megkérdezte tőlem egy gyakorlat közben, hogy mit gondolok arról és miért, elgondolkodtam, hogy mekkora személyiséggel is beszélgetek. Megvettem a könyveit a vezetésről. Ez nem azt jelenti, hogy a szlovákiai kollégáktól nem inspirálódom, bárkivel elbeszélgetek.

Dunaszerdahelyen járt Rusnák vagy Stano Macek, akikkel a válogatottnál együtt dolgoztam. A jelenlegi szlovák szövetségi kapitánnyal, Calzona úrral is elbeszélgethettem, sőt a nemzeti csapat edzését is megtekinthettem. A körülöttem levő emberek is inspirálnak, az akadémiára is kijárok és elbeszélgetek a korosztályos csapatok edzőivel. A világ nyitott, ők és a futballvilág nagyjai is inspirálnak. 


Kedvenc szlovák játékosom a múltból is

Hamšík, Škrtel, Škriniar, Lobotka – őket mondanám kapásból. Régebbről Adamec urat és Peťo Dubovskýt említeném. Erős személyiségek voltak, komoly sikereket értek el.


Kedvenc szlovák edzőm a múltból is

Vengloš úr, a többieket régebbről nem igazán kísértem figyelemmel. Pecze Károly végzett komoly munkát, külföldre is kikerült, amit saját tapasztalatból mondhatok, hogy nem egyszerű, de megemlíteném még Bubenkót és Vlado Weisst is. Ő is remek nevet szerzett magának egy külföldi válogatott élén és azt megelőzően még Oroszországban. Figyelemmel követem őket és tisztelem. Stano Griga, Milan Lešický. 


Top meccs, amelyet a helyszínen láttam

Az, amelyiken részt vettem, a Bilbao elleni. Szeretnék ilyen meccsek részese lenni Dunaszerdahelyen is. Az egy erős élmény volt, az Európa-liga play-offjában egy olyan csapat ellen fordítottunk, amely egy héttel korábban odahaza 4:0-ra legyőzte a Messivel felálló Barcelonát. Arra meccsre küldtem egy megfigyelőt is, és azon tanakodtunk a vezetőséggel is, hogyan fogunk egy ilyen erős együttes ellen pályára lépni. Félóra elteltével 0:2-es hátrányban voltunk, de fordítottunk. Az egész stadion tapsolt a srácoknak egy ilyen óriásklub elleni mérkőzést követően.

Nem sok olyan mérkőzésen voltam, amelyet csak kiélvezni szerettem volna. Egyszer megnézem a Guardiola-féle Bayernt, de szerencsére mindig van munkám, és ha nekem szünetem van, akkor általában a nagycsapatok sem lépnek pályára. A Bayern-meccsen volt olyan érzésem, hogy jó lenne ezt nálunk is átélni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább