Klikk Out Vikkendhouse: A meghatározó korszakok lenyomata

A kilencvenes évek kazettamásolós időszakában volt gyerek Bősön, akire már akkor mélyen hatott a zene. Olyan műfajok, mint a grunge, magyar alternatív és persze a rockzene legjava. Most a Felvidék egyik legjobb gitárosa, énekese. Hangtechnikusként utazgat a világban, de a kedvenc zenéi mindenhova elkísérik. Ma ezekből mutatja meg a tíz legjobbat!

Fotó: Ugróczky István

Édesapámnak köszönhetően születésemtől fogva körülvett a zene és a hangszerek. Négy évig tanultam zongorázni, majd kisebb kihagyás után ragadtam gitárt.

Már elég korán megfogalmazódott bennem, hogy valamilyen zene közeli szakmában akarok elhelyezkedni. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyasmiből élhetek meg, ami egyben a szenvedélyem is. A zene számomra sokmindent jelent, és sokféleképp is fogyasztom. Van, amikor szakmailag, van, hogy csak hangulatillesztésként és nem utolsó sorban önkifejezésként.

Ki inspirál a legjobban zeneileg?

Gitárosként két nevet hoznék fel, akik a legjobban inspiráltak. Egyikük John Frusciane a Red Hot Chili Peppers gitárosa. Rendkívül kreatív gitárosnak tartom, imádom a hangzását és a technikáját. Rengeteg érzelem jön le a játékából. Nem véletlenül került fel a listámra egy korai Chili dal, amiben szerintem a világ legszebb gitár szólója csendül fel.

A másik név pedig Wes Borland a Limp Bizkit gitárosa, aki más dimenziókat nyitott számomra a gitár efektek használatának világában és a drop hangolásokban. Tőle nem egy Bizkit dalt választottam, hanem egy másik projektjétől a Black Light Burns-től. A szövegírásban a magyar alternatív vonal volt rám nagy hatással, köztük a Kispál és a borz, 30y, Hiperkarma, és az álltalam legjobb magyar zenekarként számon tartott Isten Háta Mögött.

Miket hallgatsz mostanában, és ezt milyen platformon teszed?

Ha úton vagyok akkor a Spotify-t pörgetem. Otthon viszont szinte csak bakelit lemezeket hallgatok. Furcsa módon ez a két forma teljesen elkülönül számomra, ami azt jelenti, hogy amit lemezen hallgatok azt szinte soha nem hallgatom Spotify-n. Számomra teljesen más a zene hangulata úgy, ezért is igyekszem mindent inkább lemezen megszerezni.

Csibusz zenekara, a Gomoly április 14-én ad koncertet az NFG klubban. Kollégám, Szilvási Tibi szerint a Gomoly egy hömpölygő grunge-felleg a csallóközi zenei égbolton

Mi alapján válogattad a zenéket a mixbe, és ez mennyire volt nehéz feladat számodra?

Azt hittem, hogy sokkal nehezebb lesz összeállítanom a listámat. Az, hogy melyik zenekaroktól kerül fel zene, az szinte magától érthetődő volt. Inkább az volt nehezebb, hogy az adott előadóktó melyik dalukat válasszam, valamint a dalok sorrendje.

Szerettem volna egy ívet adni az egész listának.

A válogatásomra a számomra legnagyobb hatású előadók dalai kerültek. Meghatározó korszakként a kilencvenes évek vége és kétezrek évek elejét hoznám fel, amikor pubertásként ránk zúdult az MTV-ből a Nirvana, Metallica és a numetal, köztük a Linkin Park, Limp Bizkit, Korn és a többiek. Én még a kazetta másolós, walkman-es korszakba csöppentem, amit a CD-k váltottak fel. Mai napig emlékszem az érzrésre amikor az összekuporgatott zsebpénzemből megvettem az első eredeti Linkin Park albumomat. Később pedig jöttek a klasszikusok, Led Zeppelin és Beatles, melyek közül sajnos nem fért már fel dal erre a tízes listára.

Minden esetre szeretném megköszönni a felkérést, érdekes élmény volt!

 

A MIX:

 

Spotify playlist:

TRACKLIST:
1. Isten Háta mögött – Az orionaranyadért
2. Linkin Park – Lying from You
3. Black Light Burns – Cruel Melody
4. Óriás – Gyere Gyere
5. Kispál és a Borz – Disznók Tánca
6. Nirvana – Heart Shaped Box
7. Elefánt – Sokáig Vártalak
8. Tool – Invincible
9. Londoni Grammar – Hey Now
10. Red Hot Chili Peppers – I Could Have Lied

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább