Soha el nem csüggedni!

(Nagyszombat–DAC, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

„Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni.” – üzente anno Kossuth Lajos. Ő már csak tudta, mit beszél, hisz’ kevés hozzá hasonló hazafit látott a Kárpát-medence. Bár nyilván ezerféle motivációs idézetet is írhatnánk ide, az mind hasztalan olyannak, kinek folyton csüggedni tartja kedve. Tehát ne csüggedj, kedves szurkolótársam, az előnyünk bár fogyóban, ám sorsunkat még mindig magunk irányítjuk. Talán éppen ez az egy pont lesz a mérvadó!

Mert ez az egy pont is aranyat érhet a végén. És akkor majd jusson eszedbe, hogyan is kellett harcolni a bajnoki címért. Őszintén szólva nem értem, miért ennyire borúlátó a DAC-szimpatizánsok egy jelentős része. Csak a győzelem számít? – persze, győzhettünk volna, ezt nem vitatom. És küzdtettünk volna jobban. Hogyne! Valószínűleg azt is megmondtad, hogy az előző körben a Zólyombrézó ellen mutatott játék ide kevés lesz, és lám most neked lett igazad. De vajon örülsz-e az igazadnak? Mert amennyiben igen, bizony érdemes lenne elgondolkodnod rajta, hogy valóban alázatosan vágysz-e erre a bajnoki címre?

Tudom, most fellengősnek tartasz, „megboldogult” cápó koromban megszoktam, hogy nem mindenkinek tetszik az arcom.

Olykor valóban nehéz volt tükörbe néznem, mivel saját énemet is meg kellett változtatnom a cél érdekében. Eltorzult arcomra pedig mosoly ült, amikor Dani barátom viccesen közölte velem: – Neked könnyű, mert háttal állsz a játéknak, nem látod, amit mi!

Ehhez képest mostanában gyakran megkapom, hogy megint olyan a szurkolás, mint a te idődben. Örömmel tölt el! Már hogy a fenébe ne lenne olyan, mikor bajnoki címért küzdhet a csapat, s vele együtt mi, szurkolók is. Mégha tegyük fel Káčer meg Kalmár néha rosszabb napot fog ki, pont, mint te kedves olvasóm a múltkor. Emlékszel, ugye? Sehogy sem jött össze a darabszám a cégben.

Lehetne már péntek – gondoltad valószínűleg magadban –, ezen a héten valahogy semmi sem sikerül. És péntek után ott a hétvége, a focin majd kitombolod magad, igaz-e?!

Közel hétszáz szurkolótársaddal egyetemben álltál a nagyszombati oroszlánbarlangban. A hazaiakétól is öregebb klub színeiben – miközben a Spartak idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját, addig a DAC jövőre már 120 esztendős lesz… Másnap reggel fellapozva a Šport napilapot szintén olvasom: „már csak egy ponttal vezet a DAC”. Azzal az egy ponttal, melyet Nagyszombatban szereztünk. Az egyetlen hazai sportnapilapban eldöntötték, hogy nem a Slovan zárkózott fel, hanem a mi előnyünk csökkent. Végső soron mindegy is, a lényegen nem változtat, viszont próbáljunk optimistán hozzáállni a dolgokhoz. A kárörvendésből fakadó élcelődéseket hagyjuk meg másoknak.

Dráma lesz a vége, avagy happy end?

Május 7-én a Slovan ellen odahaza, telt ház előtt minden eldől. Nekünk „csupán” győznünk kell, akár egyetlen csúnya góllal, és akkor már tuti miénk a bajnoki cím. Ehhez képest egyesek azt emlegetik, hogy igen ám, de ha Zólyombrézón sem nyerünk, akkor mi van? Így nem lehet szurkolni kedves drukkertársaim, soha nem lehet előre lemondani az álmainkról. És amennyiben a helyzet úgy kívánja, mindig újra kell kezdeni álmodni azokat! Miért nem cserélt előbb Guľa, miért hozott be védőt támadó helyett? Miért, miért? A játékunk mindenesetre egy csapásra megváltozott és kiegyenlítettünk. Szóval azért kedves barátaim, mert ő az edző, és úgy látta jónak, hogy bebiztosított védelem mellett a támadásaink is effektívebbek lesznek. Andzouana pedig berakta a hosszú sarokba.

Előtte pont a gyengébb napot kifogó Káčer lábában maradt a meccslabda. Ha az is bemegy, most mindannyian szélesebb mosollyal olvasnánk, mit hadovál össze megint ez a Roberto?!

A gólörömben egy drapi is kifeszült a vendégszektorban: „Boldog születésnapot, főnök! 40+20″– állt rajta a felirat. És piros-fehér-zöld örömtüzek gyúltak Nagyszombatban, Pázmány Péter egykori egyetemének városában. Már csak négy forduló van hátra a bajnokság végéig, továbbra is minden nyitott. Izgalmakból bizonyosan nem lesz hiány! Én bajnok akarok lenni, ezért maximálisan átadom magam Kossuth szavainak. Vajon Te mit teszel mindeközben? Beállsz a csüggedők táborába, vagy fejben, tettekkel, tapssal és szívből jövő szenvedéllyel harcolsz a végsőkig?

NAGYSZOMBAT–DAC 1904 1:1 (1:0)
Gólszerzőnk: Andzouana
DAC 1904: Petráš – Alex Pinto, Risvanis, Brunetti, Andzouana (89. Nebyla) – Káčer, Dimun, Kalmár (55. Kružliak) – Blackman (22. Mendez), Krstović (89. Niarchos), Ramadan (89. Szánthó).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a Nagyszombat–DAC (1:1) mérkőzésről
FOTÓK, VIDEÓK: Egy pontot raboltunk a Nagyszombat otthonából
Remek sakklépés Andzouanával | SzerdaHelyzet

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább