St. Patrick’s | Vendéglőlesen

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/05. számában.

Teljesen más dimenziót jelent belépni egy valódi angol kocsmába, pubba, ahol egy nem mindennapi élményvilág tárul elénk, ahol a sajátos, gyakran nyers, kopott, belakott beltér új világot varázsol körénk. Egy hely, ahol patakokban folyik a sör, ahol az emberek dőzsölésétől hangos a belvilág, a helyszín, ahol mindenki kiengedi a gőzt, és amelyet a baráti társaságok szinte templomként tisztelnek a törzshelyükként. Nagyon örülhetünk annak, hogy egy ilyen varázslatos helyszín a városunkban is megtalálható, és immár ötödik éve tárt karokkal várja a kedves vendégeket. Egy biztos! Az öt év nyitva tartás, az öt év működés nagyon jót tett a St. Patrick’s Pub-nak…

Amikor egy pubban találkozik a foci, egy régi jó baráti társaság és a kiváló csapolt sör, amelyből állandó jelleggel többfajtát is kínálnak, egyben mindezekhez társulnak még a kiváló sörkorcsolyák is, szinte biztosra vehető, hogy a „kiskocsma” sikerre van ítélve. A kocsmázás hatalmas divat, egyben szórakozási lehetőség Angliában, ahol mély gyökereket eresztett a sörfogyasztás, ám a régi „bratyóinkkal”, a csehekkel talán átlagban sokkal több folyékony kenyeret kortyolgatunk, mint bárki más a világon.

Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem,St. Patrick's

Már öt éve annak, hogy a vendéglőles csapatával tiszteletünket tettük a St. Patrick’s-ban, ám akkor még az enteriőrben érezhető volt az „újdonság” szaga, ami a friss berendezésből és a falak új mázolásából eredt. A székeken még látni lehetett, hogy alig használták őket, ám hála a személyzet kitartó munkájának ez mára nagyot változott. Akkoriban kissé ridegnek és lakatlannak is tűnt a helyszín, annak ellenére, hogy már a nyitástól kezdve nagyon közkedveltté vált városunk egyetlen vérbeli angol „kiskocsmája”.

Beléptünkkor szinte zengett a kocsma a dőzsöléstől, a kilincset megfogva az szinte hozzád simult, egyben olyannyira lágy és sima volt a tapintása, akárcsak egy fiatal hölgy kezének. Körbetekintettem, és szinte azonnal magával ragadott a hatalmas barátságos környezet. Ahogy beléptünk, már szinte az egész társaság tudta, hogy miért is jöttünk, így Balla Tibor, a „főgóré” is, aki szintén kellőképpen üdvözölte társaságunkat. Az asztalunkhoz ültünk, majd a pincérnő azonnal ott termett, hogy felvegye az italrendeléseket, hamarosan pedig egy zúzmarás korsóban aranyszínű nedűvel, fehér habos koronát viselő csapolt Pilsner Urquellel találtam szemben magam. Megemeltem nemcsak a kalapom, ám a korsómat is, majd megfigyeltem, hogy mindegyik képernyőn más-más focimeccs fut, ennek tudatában oly hatalmasat kortyoltam, hogy szinte azonnal fehérbajusz ragadt az orrom alá… 🙂 Isteni volt az első benyomás! Na de nyomás a sörkorcsolyákra!

Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem,St. Patrick's

A St. Patrick’s nem éppen étterem, inkább egy söröző, ahol a sör mellé még finom ételeket is fogyaszthatsz. Hogy mennyire finomak és mennyire színvonalasak, azt csapatunk most rendesen szemügyre vette. Az étlap nem jellegzetes éttermi kínálattal szólítja a kedves vendégeket, ám a pirított mandulától a pirított melegszendvicsekig, a nachostól a hasábburgonyáig szinte minden meglelhető, ami könnyed rágcsálnivalónak mondható a sör mellé. Ám, a St. Patrick’s-ban gondolnak azokra is, akik éhesebben érkeznek, így több tucat egyéb finomságból is választhatnak, amelyek semmiképp sem mellékszereplők, sőt, bármely étterem étlapján főszereplőként is simán meglelnék a helyüket!

Ropogós csirkeszárnyak pikáns mártással (9,90 €)

Az egyik leghangsúlyosabb sörkorcsolya, amit csak el lehet képzelni egy valódi, hamisítatlan pubban. Jelen esetben a csirkeszárnyaknak szinte a szomszéd asztalhoz is áthallatszó ropogása kifogásolhatatlan volt! A csirkeszárny sokak nagy kedvence, és ez nemcsak a véletlennek köszönhető, mivel megfelelő fűszerezéssel nagyon gyorsan finom falatokat lehet belőlük varázsolni. Bevallom, kizárólag ilyen stílusban elkészítve vagyok hajlandó a csirkeszárnyakat elfogyasztani. A szinte extraropogós csirkeszárnyak mellé a nagyon ízletes, majonéz alapú, enyhén pikáns mártás remek ékszere volt az ételnek, így csak mártogattunk, és ropogtattunk. Vigyázat, mert hamar függőséget okoz, akárcsak a szotyi, és azt veszed észre, hogy egy vékával felfaltál…

Black Angus steak (17,90 €)

A steakimádóknak biztosan nem meglepő, de nem teljesen mindegy, hogy a steakjük milyen marha húsából készül. Amilyen egyszerűnek tűnik egy steak elkészítése, annál nagyobb művészet, és hatalmas tapasztalatot igényel. Higgyétek el, hogy már a hentesnél eldől a steak sorsa. Tény, hogy a St. Patrick’s-ban bélszínből készül a steak, ami a legjobb választás, hiszen a marha egyik legjobb minőségű, szaftos, puha húsa. Megfelelő érleléssel vagy szuvidolási eljárással mesés eredményt érhetünk el. Jelen esetben „rare” átsütésűre kértük, aminek teljes mértékben eleget is tett a séf – Kún Tibor. A marhabélszín alapból annyira puha, hogy szinte villával vájható. Nem volt ez másképp a sütési folyamat után sem, így szinte tökéletesre sikeredett. A borsmártás szintén nagyon kiegyensúlyozott volt és egyben remek ízvilággal rendelkezett. Újra csak alátámaszthatom, hogy egy mártás az ételen olyan, akárcsak egy ékszer egy hölgyön.

Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem,St. Patrick's

New Patrick’s burger (8,90 €)

Egy kiváló hamburger az alapanyagoknál kezdődik. Kezdve a bucitól egészen a szószokig, a friss zöldség, ám főképp a húspogácsa a főszereplő ebben az akciódús ételben. Szinte biztos lehetsz abban, hogy amennyiben valóban jó burgert akarsz készíteni, a beszállítóidat személyesen kell ismerned. Miután beleharaptam a Patrick’s burgerbe, azonnal érezhető volt a minőség és a szívvel-lélekkel készített étel bukéja. Olyannyira lédús és nagybetűs BURGERT már rég nem kóstoltam, mint most a Patrick’sban. Elmondhatatlan ízkavalkád, ami a szaftos húspogácsa ízével kavarodott, majd a ropogós zöldség és sült szalonna a zsírjával együttesen tették teljessé ízlelő bimbóid elvárásait, ezután előjön az olvadt cheddar sajt szinte „vazelin” állaga a maga jellegzetes ízvilágával, majd mindemellett erupcióként hatott a felhasznált, kissé édeskés, majonéz alapú mártás. Esküszöm, isteni volt!

Rántott csirkemell (8,90 €)

Egy magyar ember mindent kirántana, akár még a véres hurkát is, így nem csoda, hogy köreinkben hatalmas közkedveltségnek örvendenek a rántott ételek. Nem kell, hogy vasárnap legyen, vannak, akik szinte minden nap fel tudnák falni a rántott szeletet. A Patrick’s-ban parmezános pankómorzsában forgatják meg a kellő vastagságú csirkemell filét, amit nagyon ízletes és ropogós panírral ellátva, remek hasábburgonya kíséretében, stílusosan egy fonott kosárban tálaltak. Nagyon egyszerű étel, ám némi fantáziával mindig remek, és ha már az ember tényleg nem tud mit választani, akkor a rántott szeletben mindig megbízhat. Így tettem én is, és bizony nem bántam meg…:)

Grillezett tarja (7,90 €)

A tarja az egyik legjobb döntés, ha a sertés húsát grillezni szeretnénk. Kellőképpen szaftos, zsíros, megfelelő pácolással és klopfolással a sütés folyamata pedig nem több pár percnél. A sütés után sem marad száraz és bőven megtalálható rajta a soványabb rész is, emiatt sokak körében nagy kedvenc, hiszen vásárokon a pecsenye szinte „streetfoodnak” tekinthető. A sült hagymával és barna mártással borított pihe-puha sertéstarja egy kiváló választás egy korsó hideg sör kíséretében. Sült burgonyával, savanyúságokkal tálalják, ám ha kedved van hozzá, akkor kenyérrel is majszolhatod. Ízvilágban teljes mértékben rendben volt az egész fogás, így semmi kivetnivalót nem fűzhetek az ételhez. Egyszerű és nagyszerű!

Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem,St. Patrick's

A vendéglőles rovatunk több mint tíz éves története során még sosem fordult elő, hogy egészen a záróráig dőzsöltünk volna a kollégákkal a helyszínen, ám most annyira közvetlenül és jól éreztük magunkat a St. Patrick’s-ban, hogy szinte elrepült az idő. Szinte sosem járok kocsmákba, nem kísérem figyelemmel a focit sem, és a sör sem a legnagyobb haverom, ám mindezek ellenére nagyon jól éreztem magam a bőrömben, akárcsak a többi kollégám. Ez a hely, ahol nem kell halkan „suttyognod”, ahol a félhomály a barátod, és senki sem néz fel rád, ha ezerrel megy a röhögés és a vitázás az asztalnál. Nagyon tetszett a hangulat, és teszek róla, hogy legalább a sört megkedveljem a közeljövőben… 🙂

St. Patrick’s! Sokkal kevesebbet vártam, ám sokkal többet kaptam. Egybehangzóan egyetértettek velem a kollégáim is abban, hogy sokkal ízletesebb ételeket fogyasztottunk nálatok, mint sokkal nívósabb éttermekben a városunkban. Öt év alatt valóban minden a helyére került, a bárpult a könyökléstől megkopott, a falak, ha mesélni tudnának, mára biztosan rengeteg történetet elmesélhetnének, ám a legjobb volt a kilincset megfogni… 😀 Sima volt, akár egy kislány keze! Mindez egyet jelent azzal, hogy épp elegen nyomják le naponta ahhoz, hogy beléphessenek a szentélyetekbe, a St. Patrick’s-ba.

Köszönjük az izgalmas estét és a remek élményt!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább