Klikk Out Vikkendhouse: A zene úgy vállon átkarolva

Rebeka a felvidéki slam poetry-utánpótlás legjobbja. Úgy ötvözi az erős ritmusok, a szóképek és a dialektusos szuggesztív nyelv használatát, mint senki a legfiatalabb felvidékiek közül. A Vikkendhouse szerkesztőjeként, és magánemberként is furdal a kíváncsiság, milyen zenét hallgat Kempski Rebeka, és mi inspirálja leginkább.

Fotó: Ugróczky István

Vikkendhouse,Zene

Rebinek hívnak a többiek, anyukám is. Téli gyerek vagyok;

41-es a cipőméretem; az egyik nagymamámat Máriának hívták;

12 évesen elkezdtem horzsolásokat gyűjteni aztán

14 évesen váltottam a bélyegekre…

Most egyetemre járok, naponta keresek, nem mindig találok, de mindig kapok. Meg főleg hálás vagyok, hogy az Ákos megkeresett, nagyon jól esett, hogy gondolt rám. 🙂

Mi a zenével kapcsolatos ősemléked?

Talán erre egyszerűbb válaszolni, minthogy ki vagyok. Már csak azért, mert megfogható érzésekbe lehet kapaszkodni, míg önmagunkat csak időszakosan tudjuk jellemezni. A zene akkori élménye megmaradt, de én azóta változom. Filozófia, vége.

A testvéremnek mélyebb kapcsolata van vele. Ahogyan mi mondjuk otthon, csörög, amióta világra jött. Más volt megélni a dalt, amikor anyukámmal énekeltem ovisan az Elánt az autóban ülve, vagy a templomban az imádságokat, és más, amikor apu gitározott nekünk, vagy amikor az unokatestvérem vezetett be a rock univerzumába. Zeneiskolában is más volt vért izzadni a zongora felett, vagy álmélkodni a tanár játékán.

Szeretek táncolni, énekelni, de ugyanúgy abba a flowba kerülni zenecsinálás közben… Vagy nu metál koncerten őrjöngeni. És a legszebb, amikor a testvérem zongorajátékát hallgathatom a májusi szélben a teraszon, vastag felhőtakaró alatt… hmmmm!

És ez mind más ősemlék.

A zene olyan, mint a beszélgetés, de ez zsigerből jön, tehát nem kell magyarázkodnunk, mint a szavaknál, így nem ronthatunk el semmit. Ha ötvözik a kettőt, na az… nem kétszer magyarázás, hanem súlyponthelyezés.

Neked mennyire van jelen az életedben a zene? Kíváncsi lennék, miket hallgatsz mostanában?

Nem hallgatok mindig zenét. Sőt, ha kívánom, és nem találok olyat, ami pont, akkor inkább nem is…

Meg általában a zene, amit én mutatok, a többieknek általában nem szokott tetszeni. És ma már jól esik.

Sok furcsa zenét, azt biztos hallgatok.

Vikkendhouse,Zene

Térjünk a mixre. A zenés összeállításban 10 kedvenc számodat halljuk. Mi alapján válogattál, és hogy élted meg ezt a folyamatot?

A playlistet, kiélve a mások által megbélyegzett ízlésemet (nemcsak ilyen bélyegeket gyűjtöttem, haha) olyan alkotásokból raktam össze, amelyek a kedvenc érzéseimet táplálták, aztán segítettek túl rajta. Furán hangozhat, de néha túl jól esett gyászolni, izgulni, szerelmesnek vagy szomorúnak… vagy egyszerre mindkettőnek lenni. És a zene úgy vállon átkarolva…

Nehéz a feladatban az volt, hogy rájöjjek, melyik 10-re gondoltam. Nem akartam Smells Like The Only … Song You Know playlistet csinálni, az mindenkinek van saját…

Ezek olyan faintos gyöngyszemek, legalábbis nekem. 🙂

A MIX:

 

TRACKLIST:

1. Korn – Everything I’ve Known
2. Jézus Krisztus Szupersztár – A templom
3. Tilos csillagon / Kihűlt világ
4. Dés László – Vigyázz rám!
5. Common Vibe x Várkonyi Csibészek – Lekapcsolom a villanyt (Bajdázó feldolgozás)
6. Béla Lakatos & The Gypsy Youth Project – Del O Brishind… (It’s Raining…)
7. Tárkány Művek – Néznélek
8. József Attila & Ágnes – Óh Szív Nyugodj
9. Billie Eilish – To Touch You
10. Kaláka – Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén (Hangzó Helikon sorozat)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább