Werner Herzog: Dereng a világ | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/06. számában.

Tömegek húznak át egy hajót a dzsungelen. Lope de Aguirre keresi El Dorado mitikus városát. Nicolas Cage bedrogozva ordítozik korrupt rendőrként. Ezek a képek és történetek mind-mind a legendás német filmrendező, Werner Herzog agyából pattantak ki. Az utóbbi években, a mozi sötétjét a papír és tinta édeskés illatára cserélte. Íme, a német zseni első regénye. 

A történet így szól: miután Herzog Japánban megrendezte a Csúsingura című operát, egy vacsora közben felkérést kap magával a Császárral való találkozásra. Ezt viszont tapintatlanul visszautasítja (amit mai napig szégyell), és inkább egy Hiroo Onoda nevű emberrel szeretne találkozni.

Onoda egy katona volt a második világháborúban, aki még 29 évig védett egy kis szigetet, ugyanis, nem jutott el hozzá a hír, hogy a háború befejeződött. Az ő igaz történetét meséli el ez a rövidke, de csontig hatoló regény.

Herzog a költészet és a próza határai között ingázó, rendkívül vizuális stílusban írt regénye pontosan azt ragadja meg, ami a rendező legtöbb munkájának szívében dobog: az egyén – a kívülálló megszállott harca a világ és a természet ellen. És ennél költőibb és izgalmasabb történet, akárhogy is nézzük, nem létezik. (vo)

Fordította: Szijj Ferenc, XXI. Század Kiadó, 2022

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább