Barát. Barát?

Abban bizonyára mindenki egyetért velem, hogy a barátok fontos szerepet töltenek be az életünkben. Ez tény, nincs is mit cáfolni rajta. Abban viszont már nem mindenkinek egyezik a véleménye, hogy ki is az igaz barát.

Szerény véleményem szerint, aki tényleg a barátunk, az nem érdekből van mellettünk. Aki csak azért van a közelünkben, mert valami hasznot vár a kapcsolatból, az bizony nem igazi barát, sokkal inkább élősködő. Erős kifejezés, tudom, de akárhonnan közelítem meg a dolgot, ez tűnik a leginkább kifejezőnek erre az esetre.

Azt sem tartom valódi barátnak, aki képtelen megérteni, ha a másiknak problémája van, ha épp nehezebb időszakot él meg, aminek következtében, lehet, hogy kevesebb időnk jut a közös programokra. Ez viszont még nem azt jelenti, hogy megfeledkeztünk a másikról, és

úgy hiszem, egy ilyen életszakaszban cseppet sem arra van szükségünk, hogy szemrehányásokat kapjunk, amiért nem vagyunk olyan aktívak, mint alapesetben. Inkább megértésre, támogatásra lenne szükségünk – ezeket pedig egy igaz baráttól meg is kapjuk.

Ezen túl, aki a barátunk, az velünk együtt örül a sikereinknek. Irigység nélkül, őszintén örül. A bajban pedig nem kárörvend, egyszerűen csak meghallgat, együttérez és ha tud segít. Ez a segítség lehet csupán annyi, hogy türelmesen meghallgat, engedi, hogy kisírjuk magunkat a vállán. Nem puffogtatja közben az élet nagy igazságait, csak hagyja, hogy kiadjuk magunkból a bánatunkat.

Amit még kiemelten fontosnak vélek, hogy egy igaz barát elfogadja szívünk választottját. Megtörténhet, hogy ő mást választana, hiszen attól, hogy barátok vagyunk, a párkapcsolati igényeink különbözhetnek. Ennek ellenére nem szól bele a mi döntésünkbe. Nem kritizál, nem okoskodik, nem akarja jobban tudni, mi a jó nekünk.

Folytathatnám a sort, de talán a legalapvetőbb „tulajdonságokat” felsoroltam. Nem kell természetesen mindenkinek egyetértenie velem, a vélemények változhatnak. Különbözőek vagyunk, különböző igényekkel – és pont ettől szép az élet. 😊

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább