Klikk Out Vikkendhouse: A népzene, az alter, és a punk biztonságos háromszögében

Ez az epizód eredetileg 2021 decemberében jelent meg.

Bondor Gáspár, alias Gazsi mindössze tizenhat éves. Gimis, suli- és NFG rádiós, és fiatal kora ellenére a zene értője. Imádja a bakelit hangzását, a jó koncerteket, a minőségi zenék prezentálását, és magát a ritmust. Most velem együtt nyerhettek betekintést Gazsi zenei világába és meghallgathatjátok tíz kedvencét egy mixben…

Fotók: Ugróczky István

Zene,Vikkendhouse,Bondor Gáspár

16 éves, másodikos gimnazista vagyok. Eperjesen lakom. Fő elfoglaltságaim az olvasás, tanulás, szociális élet. Zenével jelenleg csak hallgatás és rádiózás szintjén foglalkozom. Régebben doboltam, ez nagy hatást gyakorolt a későbbi zenei ízlésemre: a ritmus a mindenem. Sokszor a dallamot is föl tudom áldozni egy-egy jó taktusért, hogy egy híres énekes kifejezésével éljek: „verslábfétisem” van.

Fiatal korod ellenére olyan mély muzikalitás lakozik benned, ami csodálni való. Összefoglalnád röviden, mit jelent számodra a zene?

Természetesen, már gyerekkorom óta nagyon erős érzelmi szálak kötnek a zenéhez. Hogy is tudnám legjobban leírni ezt a szintű kapcsolódást… Röviden: a zene a napi szellemi szükségleteim alapja.

Emlékszel az első pozitív impulzusra, amit a zene adott? 

Első zenei benyomásom  egybeesik az első emlékem időpontjával. Nálunk a családban – főleg apám miatt – mindig szól valami, népzene, techno, alter stb… Ha így visszaemlékszem az első impulzusra, azt éppen a népzene adta.

Megbabonázott az az energia és őszinteség, ami a népdalokban lakozik, és ez a kábulat még mindig tart..

Mindmáig milyen zenei stílusok vettek körül?

Régebben elég kusza volt az ízlésem. Egy albumból szinte sosem hallgattam egynél több számot, de sokszor egy stílusból sem. A folk metáltól kezdve a popon át a leírhatatlan gagyiságú paródiákig minden volt a lejátszási listámon. Azóta kicsit letisztult ez az őskáosz, mostanság általában bent maradok zeneileg a népzene-alter-punk biztonságos háromszögében.

Van olyan műfaj, ami sosem volt a tiéd?

A rock és a mulatós. De mostanában ide sorolnám a metált meg a popot is. Utóbbiakat még képes vagyok nagyritkán hallgatni (pl. koncerten).

Gyakran jársz koncertekre, fesztiválokra? Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei vagy koncertélménye?

Nyaranta elég alapprogramnak számít, hogy koncertekre, fesztiválokra járok. Legjelentősebb élményként talán az idei NFGreen fesztiválról a Kellene kiskert zenekart tudnám felhozni. Teljesen más élményt adott, mint az eddigi pogózós-bulizós koncertjeim, képes volt közvetíteni azt a szintű harmóniát és felszabadultságot, amit még a bakelitek sem képesek.

Manapság mennyi időt tudsz zenével tölteni és miket hallgatsz főleg?

Gyors fejszámolással átlagosan napi 1 óra nettó zene. Egyetlen problémám, hogy én nem tudok háttérzajként hallgatni semmit. Ha valahol zene szól, én ott elnémulok, nem megy a több helyre figyelés… A legstabilabb zenehallgatási helyszín reggelente a 15-20 perces autóút az iskolába, ott én szoktam zenéket választani, ámbár a többi utas szívtelen cenzúrája megnehezíti a dolgomat. Hogy milyen zenéket? Ennek esszenciális kivonata az elkészített mix.

Zene,Vikkendhouse,Bondor Gáspár

A sulirádiós szerep, és az, hogy az NFG klub Home Office rádiójának műsorvezetője lettél, milyen hatással van rád zeneileg? 

Lelkesítőleg hat, hogy van lehetőségem megmutatni embereknek, hogy milyen számokat hallgatok. A zenehallgatási szokásaim annyiban változtak meg, hogy most kifejezetten vadászok a kis hallgatottságú előadókra, fölvillanyozó ilyen indokolatlanul mellőzött számokat megtalálni.

Mi a véleményed arról, hogy az ember választékos zenefogyasztóvá váljon és ne érje be a kommersz toplistás zenékkel?

Teljesen megértem a tömegzene fogyasztóit is. A zene jó, pont. Nem tartom magam kompetensnek különbséget tenni értékesebb és kevésbé értékes zenék között, annak kicsit fasiszta hangulata lenne (hallgathatsz mulatóst, de a négy fal között).

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

A leghallgatottabb előadóimtól gyűjtöttem össze a kedvenceimet. Nehéz volt, sok szám lemaradt a listáról. Az elrendezés a köztük lévő kontraszton alapul. Szeretem a sokkoló stílusváltásokat a számok között.

ÜZENET A MIXHEZ:

Amikor ismerőseimnek megmutattam a mixemet, a leggyakoribb reakció az volt, hogy „Bondor, ilyeneket ebben a sorrendben senki nem hallgat”. Jogos kritika… Remélem megtaláljátok az élvezeti faktort ebben a káoszban.
A MIX:

 

TRACKLIST:


1. Te pizzicau (Tarentelle de Ruffano)
2. Cseh Tamás – Apa kalapja
3. Ska-P – El Vals Del Obrero
4. Kaláka, József Attila – Szeretnének
5. La Rue Ketou – Almatita
6. Death Can Dance – The Arrival And The Reunion
7. Barbaro – Haramia
8. Mahom – Trouble Of The World
9. Morotva – Harcsa
10. Prosectura – Weekend Punk

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább