Az önfejlesztés útjai nyáron | Csajos

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/08. számában.

Ugye, ismered azt az érzést, amikor véget ér a nyár, és te úgy érzed, hogy csak úgy sodródtál az eseményekkel? Az alábbiakban néhány tippet adok arra vonatkozóan, hogy hogyan maradhatunk hatékonyak akkor, ha harminc fölé kúszik a hőmérséklet, ill. hogyan lehet valódi tartalommal megtölteni a nyári szünidő, ill. szabadságok időszakát.

Legyen napirended!

Bár nem kell ragaszkodni a reggel hat órai ébredéshez, mégsem tanácsolom, hogy a fél napot ágyban töltsd. Sokkal könnyebben kifolyik egy nap a kezeid közül, ha nem szervezed meg a szabadidődet, így érdemes legalább azt átgondolni, hogy mik lesznek a délelőtti, illetve délutáni teendőid. Ezek persze lehetnek apróságok is – séta, főzés, napozás, futás, kiruccanás stb. – annyi a lényeg, hogy ne teljesen céltalanul teljenek a napok.

Olvass!

Még ha a napot a strandon vagy egy parkban is töltöd, legyen nálad olvasnivaló. Nem muszáj a legvaskosabb darabokat magaddal cipelned a szabadba, könnyedebb regényekkel, novelláskötetekkel is kialakíthatod az olvasási rutinodat. A könyvek segítségével szinte észrevétlenül bővíted a szókincsedet, nem is beszélve arról, hogy a monitorok kékes fénye helyett a papíralapú irodalom olvasása is sokkal kíméletesebb a szemnek.

Digitális detox

Bár a közösségi médiából özönlenek a kirándulós fotók, próbáld függetleníteni magad mások életétől. Bátran tedd félre pár napra az okostelefont, hogy igazán el tudj mélyülni a valódi élményekben, amelyek köztudottan offline történnek.

Teremts kreatív teret magad körül!

Készíts egy sarkat magadnak, ahol szabadon olvashatsz, rajzolhatsz, vagy csak lejegyzetelheted a terveidet. Akár egy egész szoba, akár a terasz/balkon áll rendelkezésedre, minimális átrendezéssel kialakíthatod azt a helyet, ahol megtalálnak a kreatív gondolatok. Néhány párna, egy kényelmes szék, asztalka, esetleg néhány fotó elhelyezése is a segítségedre lehet ebben.Tanulj valami újat!Ha hirtelen több szabadidő szakadt a nyakadba, akár arra is használhatod, hogy új készségeket tanulj. Az idegen terep mindig frissítően hat az elmére, szakadj ki a megszokásból! Tökéletesítenéd az angolodat? Esetleg a kézműveskedés okoz örömet? Ismerkednél egy új hangszerrel? Most vágj bele!

Kacattalaníts!

A sok felhalmozott tárgy, ruha, ékszer átválogatása több időt vesz igénybe, így akár nyárra is betervezheted ezt a feladatot. A szebb holmikat akár helyi bolhapiacon, garázsvásáron vagy online is értékesítheted. A folyamat végén egy sokkal szellőssebb gardróbod lesz, amelyben csak az marad, amit tényleg viselsz is.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább