Klikk Out Vikkendhouse: Egy hőskorszak örök zenéi

Számomra a valaha volt legizgalmasabb epizód a mai. Talán azért, mert hasonló szinten éltem meg a zenével való fejlődést, de azért is lehet, mert mai vendégem Csémi Józsi, egy végtelenül szimpatikus fiatalember, aki két részben osztja meg velünk kedvenc zenéit. Íme az első rész.

Fotók: Ugróczky István

Csémi József vagyok, biológia szakos tanár, testnevelő tanár, személyi edző.  37 éves, nős, 5 éves kisfiunk Zalán büszke apukája. Tősgyökeres dunaszerdahelyi, jelenleg Balázsfán élünk. Imádom a családom, a zenét és a fitneszt. Zenebolond, zenegyűjtő vagyok, aki a bulikba AutoShazammal jár és nem sajnálja az időt, hogy a buli másnapján az összes zenét meghallgassa, amit a program megtalált. A széles repertoár az utóbbi években lecsökkent a house zene bizonyos ágazataira, mint a melodic house, az organic house vagy a progressive house.

Kapcsolódás a zenével Part 1: A kezdet…

A zene szeretetének kialakulását nálam szüleimnek és bátyámnak köszönhetem. Viszonylag korai emlékeim vannak, amik a zenéhez fűződnek. Kiskorunkban édesanyánk szinte egész nap rádiót hallgatott, felőle a Top Gun című film betétdala (Berlin – Take My Breath Away) jut eszembe.

Édesapám kissé túltett anyámon. Mindenhová (még WC-re is) magával vitte a kis zsebrádióját és a híradó végighallgatása után gyakran csendült fel Eddy Grant – Gimme Hope Jo Anna-ja, vagy a Men at Work – Down Underja. Persze szólt Pa-Dö-Dő és Neoton Família is dögivel, na meg Szandi, amit nálunk altató zeneként használt anyánk. Máig nem értem, hogy hogyan tudtunk elaludni Szandi – Tinédzser L’amour albumára, mely a nagyon menő JVC JVC RC-565LE kazettás magnóból szólt nagyon halkan.

E korai traumatizálás után kezdtünk zenéket feljátszani a rádióból és magnókazettákat gyűjteni a bátyámmal, amely a Rapülők együttessel kezdődött. Gesztiék első kiadványa, a Rapülők című album 1992-ből nagyon elvarázsolt minket. Kívülről fújtuk az egész kazit, nyomattuk a Zúúg a Volgááát és a Helyi Terminátort, és mindezt tettük úgy, hogy alig voltunk 7, valamint 9 évesek.

Ezután következett az Animal Cannibals-os korszakunk, amivel tulajdonképpen eldöntöttük, hogy RAPPEREK leszünk.

Az Ülünk a vonaton-t és a Takarítónő-t rappeltük napköziben a srácoknak és a tanítónéninek is 1995-ben. Rossz viszony ide vagy oda, nálunk Ganxstáék is megfértek az AC-s fiúk mellett egy magnókazin. Ezt követte a külföldi rap és hiphop zenék gyűjtése, amelyeket már CD-n is megtehettünk, mert az új Keenwood három cédés hifi tornyunknak köszönhetően a CD-ket is lejátszhattuk egész jó hangzásban. 2pac, Cypress Hill, Snoop Dogg, Dr. Dre, Wu-Tang Clan, Bone Thugs N Harmony, DMX és még sorolhatnám az előadókat és bandákat, akik poszterei a lakótelepi gyerekszobánk falán lógtak az NBA sztárokkal egyetemben.

Érdekes módon, párhuzamosan a RAP zene mellett, az elektronikus zene is érdekelt minket. A 90-es évek elején megindultak a kezdetleges rave zenéből kifejlődő house zenék kezdeményei. Gondolok itt pl.: a Brookyn Bounce együttesre, a 666 csapatra, vagy ki ne emlékezne Haddaway nagy slágerére, a What is love?-ra? Az akkori disco zenékben érdekes hangokat fedezhettünk fel, olyanokat, mint a konga dob, a légkürt, vagy a gőzmozdony monoton hangját. (Red5 – I Love You…Stop!-ja és Sash! –  Ecuadorja nagyot ütött abban az időben.) Végre áramolhatott a zene külföldről. Osztrák rádiót találtunk sok csavargatás után a sztereó magnónkon is. Emlékszem bátyám dicsérő szavaira, mikor feljátszottam Da Hool – Bora Bora című house számát 1997-ből.

Zenei tv csatornákat néztünk/hallgattunk, ilyen volt az MTV vagy később a német VIVA TV, ahol különös felvételeket sugároztak. Félmeztelen fiatalok, napraforgó szimbólumokkal buliztak Berlin utcáin úgy, hogy kamionokról szólt a techno és a house zene. (Ez meg hogy??? Itt meg a susogó „sustyáki“ és a hamisított ADIADS cipő volt a menő… két külön világ.) Ez volt a Loveparade, amely elég nagy hatással volt zenei fejlődésünkre, ami az elektronikus zenét illeti…

Mostani válogatásomat ezen hőskorszak örök zenéi ihlették. Hallgassátok nagy szerettel!

 

A MIX:

TRACKLIST:

0. Giorgio Moroder – Chase (1978)
1. Daft Punk – Around the World
2. Armand van Helden – U dont know me
3. Stardust – Music Sounds better with you
4. Dr. Motte & Westbam – Loveparade 98 – One World One Future
5. Mr X. @ Mr Y – Agartha (The City of Shamballa)
6. Cassius – Feeling For You
7. Groove Armada – Superstylin
8. Fatboy Slim – Rockafeller Skank
9. Storm – Storm
10. Mooncat feat. Ferank – Hear What Was Said (Vocal mix).
+ Bonus track: John Creamer & Stephane K. – Last Night I Was Dreaming

Part 2. hamarosan!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább