Klikk Out Vikkendhouse: Ha az életem egy film, ez lenne a zenéje!

A sorozat mai epizódjában Kuklis Kati mutatja meg tíz kedvencét azokból a zenékből, amelyek számára a leginkább közeliek. A válogatás mellett mesél zenés emlékeiről, a zene adta élményeiről. 
Fotók: Ugróczky István

Kuklis Katalin,Vikkendhouse,Zene

Muzslán nőttem fel (Párkány mellett), 14 éve Dunaszerdahelyen élek. Jelenleg a Pátria rádió munkatársa, a Vekker Műhely színész-drámatanára, a Fókusz Gyermek- és Diákszínjátszó csoportok egyik vezetője vagyok. Két kamaszodó gyermek édesanyja, akihez közel áll a természet, akit a föld illata megnyugtat.

Hogy jellemeznéd a kapcsolatod a zenével?

A zene mindig velem vagy bennem van. De ez nem azt jelenti, hogy mindig szól a zene nálam, fontos nekem a csend is. A változó életkörülmények, a közelemben lévő emberek – a gyermekeim – is nagyban alakítják azt, hogy mit hallgatok éppen időszakosan. De nagyon sokszor megtörténik velem az, hogy egyszer csak azt veszem észre, hogy dúdolok egy dallamot és mikor tudatosítom, hogy milyen dal jár a fejemben, akkor veszem észre, hogy az rímel a velem történő dolgokra.

Mintha valaki ott benn feltenné a megfelelő lemezt.

De az is jellemző, hogy útközben – például séta, túrázás közben a lépés ritmusára bekúszik egy gyerekdal, egy mondóka és akkor nehéz azt kiverni a fejemből. De alapvetően a zene nekem az érzelmek hullámzása. Nagyon erős érzelmi, de gyakran fizikai reakciókat is ki tud váltani belőlem. Erre a legutóbbi példa, amikor a Szlovák Filharmóniában egy koncerten ülve azt éreztem, hogy a zene szinte átvette az uralmat a testem felett. Belenyomott a székbe és lebénított – a szó jó értelmében. A zene katarzist tud kiváltani, meg tudja indítani a csapokat, felszabadítani a gátakat.

Kuklis Katalin,Vikkendhouse,Zene

Mi az ősemléked gyermekkorodból a zenével kapcsolatosan? 

Az első személy, akinek az éneke, éneklése belém égett, az a nagyapám volt. Azt is talán tőle láttam először, hogy az ember „kiénekel” magából dolgokat, de a szélesebb családban is énekeltünk, zenéltünk együtt. És onnantól kezdve sorolhatnám a hatásokat, de azok mind-mind egy életszakaszhoz kötődnek – így volt/van erős kapcsolatom a komolyzenével vagy a népzenével is.

Most hallgassunk meg egy összeállítást a kedvenceidből. Mi alapján válogattad össze a zenéket a mixbe?

Ez a válogatás nagyrészt egy olyan albumot takar (Café Del Mar, Vol. 5), amely akkor vált társammá, amikor sokat jártam egyedül az idegen városokat, tájakat. Akkoriban mindig velem volt az MP3 lejátszó sok-sok zenével, de amikor ez a album jött sorra, mindig egyfajta megnyugvás, kiegyensúlyozottság töltött el. Ahogy sétáltam ezzel a zenével a fejemben, azt éreztem, hogy a körülöttem lévő világot színesíti, árnyalja, a kamerámat irányítja, a figyelmemet élesíti –

mintha a saját filmemet nézném, aminek a filmzenéje ez az album.

Aztán hosszú kihagyás után egy éve véletlenül egy panzió étkezőjében megszólalt ez az album és az az érzés volt, mint amikor régi kedves ismerőssel futsz össze. Azóta időről-időre újra találkozunk.

 

A MIX:

TRACKLIST:


1. A.R. Rahman – Mumbai Theme Tune
2. Levitation – More Than Ever People
3. Jelly & Fish – Appreciation (Radio Mix)
4. Wings – Penelope (Radio Edit)
5. Ame Strong – Tout Est Bleu (Original Ame Strong SA Remix)
6. Electribe 101 – Talking With Myself ’98 (Canny Remix)
7. Salt Tank – Angels Landing (José Padilla & Sunchild Remix)
8. Wim Mertens – Close Cover
9. Kza – Vous Dansez
10. Chapelier Fou – Antivalse

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább