Boldog kedvesség világnapját! | Zénidőm

Kevesen tudják, hogy november 13-án van a kedvesség világnapja, amelyet 1998-ban a japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezése alapján indítottak el. Ezzel próbálják felhívni a figyelmet a kedves viselkedés fontosságára, aminek köszönhetően egy kedvesebb világban élhetünk. Philip Zimbardo amerikai pszichológus szerint a kedvesség egy öngerjesztő folyamat. Ha kedvesek vagyunk, akkor mások is azok lesznek. A kedvesség lehet egy döntés, de néha ösztönösen is megtörténik, legalábbis velem így szokott lenni.

Az egyik reggel egy kávézóban az ablak mellett ülve sietősen gépeltem, amikor a hős pincér megérkezett a kávémmal. Már annak örültem, hogy a csészét szorongatva érezhettem a kávé illatát, közben kinéztem az ablakon, s a közelben megláttam 3 katonát sétálni. Az egyik katonával találkozott a tekintetünk, én elmosolyodtam, majd ő is viszonozta a mosolyt. Ekkor merült fel bennem, hogy tulajdonképpen egy aprócska kedves mosoly milyen pozitív érzéseket válthat ki. Aznap többször is az eszembe jutott az a momentum, ami olyan egyszerű volt, de mégis olyan különleges, persze nemcsak azért, mert egy jóvágású katona uniformisban mosolyt cserélt velem, hanem azért, mert egy pillanatra kapcsolódtam egy idegennel, és kaptunk egymástól valami pozitívat.


A dunaszerdahelyi Nagy Dávid és a Tornaljáról származó Varga Réka Virág osztják meg a gondolataikat a kedvességről.

„Nagy Dávid vagyok, sokaknak csak Nagyi. Kisebb kilengésekkel, de tősgyökeres dunaszerdahelyi lakos. Mindenem a sport és a mozgás, 10 év kosárlabda után váltottam a küzdősportok világára, ahol immáron 8. éve versenyszerűen is kisebb-nagyobb sikerekkel bontogatom a szárnyaim. Zenei ízlésem finoman fogalmazva széles skálájú, aminek a környezetem nem mindig örül. Nem utolsó sorban lassan egy éve büszke apuka is vagyok.”

„Az én nevem Varga Réka Virág és Tornaljáról származom. Negyedéves hallgató vagyok a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetemen. Tanári képzésre járok magyar nyelv, irodalom és biológia szakpárosításban.”

Mit jelent számodra a kedvesség?

Nagy Dávid: Számomra a kedvesség nem jelent mást, mint az egymás iránti tiszteletet, ez a két fogalom szerintem kéz a kézben jár.

Varga Réka Virág: Őszintén, még soha nem gondolkoztam el azon, hogy mit is jelent. Talán úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy az az önzetlen cselekedet, amiért cserébe nem vár semmit az ember, csak fel szeretné vidítani a másikat.

Te hogyan szoktál másoknak kedveskedni?

N. D.: Erről a környezetemet kéne megkérdezni, de hogy egy konkrét példát mondjak, a minap (pont a megkeresésed napján) Megyer felől tartottam haza a késő esti órákban, amikor Albáron egy ránézésre 60 év feletti bácsi stoppolt. Megfordultam és megkérdeztem tőle, merre megy, mondta, Dunaszerdahelyre, én pedig azt mondtam neki, hogy akkor szálljon be, elviszem. A bácsi elaludt a vonaton és Szerdahely helyett Alistálon szállt le, majd gyalog indult el hazafelé, amikor én Albáron rábukkantam. Számomra semmiség volt, ugyanis útba esett, de a bácsi számára biztos hatalmas segítség volt ez a több mint 10 kilométeres séta megspórolása.

V. R. V.: Próbálok minden nap kedves lenni, de bevallom, nem mindig sikerül. Van, hogy az ember csak bal lábbal kelt és nincs épp a toppon. A barátaimat igyekszem megdicsérni, milyen jól néznek ki, milyen jól helyt álltak egy-egy helyzetben, vagy milyen jól áll egy bizonyos ruhadarab rajtuk, amit úgy mindig jó hallani mástól. Ha a körülöttem lévőknek nincs épp jó napjuk, közös programot szervezek, vagy veszek valami apróságot, amiről tudom, hogy szeretik, és jobb kedvük lesz tőle.

Mi az a 3 legcukibb dolog, amivel kifejezhetjük a kedvességünket valakinek?

N. D.: Az első az, hogy meghallgatjuk egymást, apró dolgokat értek ez alatt. A második szerintem a mosoly, ha valakire őszintén rámosolyogsz. A harmadik pedig a dicséret, ebből oly kevés jut már manapság, pedig elég volna annyi is csak, hogy jó a hajad vagy illik ez a ruha.

V. R. V.: 1. Egy aranyos üzenet 2. Mindig gondolni a másikra (pl. ha elmegyünk boltba és tudjuk, hogy mi a másiknak a kedvenc csokija, itala, vegyük meg és okozzunk neki egy jó napot) 3. Ölelés (mindenkinek szüksége van rá, és feltölt)

Szerinted a világon miért fontos, hogy az emberek kedvesek legyenek? Milyen gyakran kéne kedvesnek lenni?

N. D.: Elengedhetetlen része az életünknek és minden embernek szüksége van rá, még ha ki sem mondjuk, mindenki jobban érzi magát kedves emberek társaságában. Nem kell 0-24-ben annak lennünk, de sajnos manapság egyre kevésbé vagyunk azok. Vezetés, bevásárlás, vagy simán csak a hétköznapi gondok leküzdése közben teljesen megfeledkezünk arról, hogy a másik ember, aki lassabban halad, vagy egy ütemmel később indul el a zöld lámpánál, még nem biztos, hogy megérdemli a hangos morgást.

V. R. V.: Alapvetően ebben a rohanó világban szerintem nem figyelnek eléggé egymásra az emberek. Úgy gondolom, nem lehet ezt így meghatározni, hogy egy héten 3-szor légy kedves, ez mindenkinél más. Arra kéne törekedni, hogy mindennap legyen egy apró kis gesztus, ami feldobja másnak a napját. Azt mondják, ha teszel valami jót, azt valamilyen módon te is visszakapod, én ebben hiszek. Nem kell mindig, minden nap meglepni valakit valamivel, elég egy mosoly is a másikra, hisz az nem kerül semmibe, és lehet a másiknak épp arra a mosolyra volt szüksége, hogy szebb legyen a napja.

Egy film, amiről a kedvesség jut az eszedbe:

N. D.: Életrevalók, Bakancslista.

V. R. V.: A Fel című mesefilm.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább