Ne csak várjunk – tegyünk is!

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk
Fotó: dunaszerdahelyi.sk – Nagy Attila

Közeleg az év vége és többen nem rendezték a város felé még a tartozásaikat, veszélyeztetve így a városi hűségkártyájuk érvényességét. Megint mások meg nem jelentkeztek be állandó lakhelyre – így ők jövő januártól esnek el az ingyenes parkolási lehetőségtől.

Ráadásul ezeket senki sem fogja helyettük elintézni – ezért is érdemes mielőbb, de még év vége előtt cselekedni, nem csak várni, hanem tenni is saját érdekünkben. Erre figyelmeztet Hájos Zoltán polgármester is, akit ennek kapcsán kérdeztünk.

Valóban fontossá válik a kérdés, miszerint legyen állandó lakhelye a dunaszerdahelyi lakosnak, például azért is, hogy ne kelljen januártól a parkolásért fizetnie. Mert

aki most átmeneti lakhellyel rendelkezik, az 2024. január 1-jével elveszíti az ingyenes parkolási lehetőségét a kék zónában, sőt oda be sem állhat. A kék zónába ugyanis csak az állandó lakhellyel ott rendelkezők állhatnak le.

Kérdéses persze, hogy a lakás saját tulajdonban van-e vagy bérlemény, s engedi-e a tulajdonos, hogy oda a lakos bejelentkezhessen. Sok lakástulajdonos ugyanis attól fél, hogy a bérlő jogosultságot szerez a lakásra, oda bármikor be tudna jutni. De ez nem így van, ezért már a város weboldalán is jeleztük: az állandó lakcím bejelentése esetén a bérlőnek nem keletkezik joga a tulajdonos lakására vonatkozóan, hiszen az csak nyilvántartásba vételt jelent.

Ugyanakkor a bérlő meg szeretné, hogy állandó lakhellyel rendelkezhessen, már csak az ingyenes parkolás miatt is. Ezért is kiemelném újra, hogy

ha a fennálló bérleti jogviszony megszűnik, és a korábbi bérlő nem kér új állandó lakcímet az új lakóhelyén, a lakás tulajdonosa kérheti a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal Népesség-nyilvántartási osztályától a korábbi lakcím törlését.

Ehhez el kell látogatni a városi hivatalba és ki kell tölteni a megfelelő formanyomtatványt, amely a város honlapjáról is letölthető. Az egykori bérlő így papíron „hajléktalanná válik”, állandó lakóhelye Dunaszerdahely városa lesz.

A bérlők az állandó lakhellyel több jogot nem szereznek tehát a lakásban, de legalább parkolással kapcsolatos pluszkiadásuk nem lesz.

Az írás folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább