Meghatározó mesék Berni és Viki szemszögéből

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki számára volt egy mese, egy karakter, esetleg egy gondolat, ami nagyon intenzíven betalált. Talán más szemmel értelmezik a történéseket a gyerekek és a felnőttek, viszont egy dolog közös. Mesenézés közben jelen van a csoda és abban a pillanatban minden más megszűnik. A számukra meghatározó mesékről, valamint bizonyos karakterekről számol be Máthis Berni és Nagy Viki.

Melyik mesebeli karakter volt rád a legnagyobb hatással?

Máthis Berni: Talán a legnagyobb hatással Mulan volt rám, ami máig a kedvenc mesém és körbe-körbe tudnám nézni. Mulan egy példaértékű karakter, aki a hagyományos szerepekkel szembeszállva bizonyítja, hogy a nők is lehetnek hősök. Musuról ne is beszéljünk, mert ő meg egy hatalmas tag és nélküle nem az igazi.

A másik karakter, aki kicsit más miatt volt a kedvencem, John Smith a Pocahontasból. Kiskoromban annyira nem szerettem a Pocahontast, de mindig megnéztem, abból kifolyólag, mert a csávó gyönyörű. Nemcsak szép, de bátor, kalandvágyó, és bármit megtett volna a szerelméért, Pocahontasért, ami példaértékű. Szinte megalkotta a férfi ideálomat. Magas, intelligens, izmos, gyönyörű szemek, kell ennél több?

Nagy Viki: Ha gyerekkorom meséjét kellene mondanom, akkor a Shrek jutna az eszembe. Lehetetlen lenne megszámolni, hányszor láttam az első és a második részét. Emlékszem, akkora rajongója voltam már 3-4 évesen, hogy amellett, hogy kívülről tudtam az egészet, mini előadásokat tartottam belőle a szoba közepén. Ezt úgy kell elképzelni, hogy előadtam a mese egy-egy jelenetét. Talán akkoriban még Szamár volt a kedvenc karakterem, érthető módon, így aztán őt használtam fel kibontakozó művészetem prezentálására a legtöbbször. 🙂 Mostanság inkább azt mondanám, hogy Shrek karaktere és jelensége volt rám nagyobb hatással. Az az őszinte, szókimondó figura, aki esetében érvényes, hogy a zord külső érző lelket takar.

Mit tanított neked az adott mese?

Berni: Ami a Mulant illeti, szerintem ebben a mesében a család fontossága nagyon jól van ábrázolva. Mulan megvédte apukáját a haláltól, egyben családja becsületét. Eleinte nem tudta, mibe vág bele, de akkor is végig vitte férfinak öltözve, míg a többiek mit sem sejtve végezték dolgukat a hadseregben. Ő mentette meg Kínát és a császárt. Mindig jó, ha a vége jó. Egy nő a hős és a szerelmet is megtalálta. Kérdem én, kell ennél jobb mese? Mulan megtanította, hogy a család a legfontosabb, és mivel jómagam is nagyon családcentrikus vagyok, ez volt a tökéletes példa számomra, ami megerősítette bennem azt, hogy ha más nem is, de a család mindig ott van.

Viki: A mese összes szereplője együtt alkot egy egészet. A humort, iróniát, szarkazmust nem spórolták ki a meséből, így aztán szórakoztatni tud kicsiket, nagyokat egyaránt. Nagyon tetszik, hogy olyan humort használtak a készítők, amit a gyerekek saját kis világuk szerint is értelmezni tudnak, viccesek számukra az adott jelenetek és nincs ez másképp a felnőttek esetében sem, csak egészen más miatt találják humorosnak. Akár azt is lehetne mondani, hogy gyermekkorban megfog, majd felnőttként megérted. Valahogy így voltam vele én is, akárhányszor megnézem, a mai napig fedezek fel benne valamit, ami új, amit eddig másképp értelmeztem. Bizony, bármennyire ellentmondásos, a mesékhez fel kell nőni. 🙂 Rengeteg szimbólum és tanítás van benne. Nem egy tipikus tündérmese. Ha az alapcselekményt nézzük, akár még lehetne is, de összességében távol áll a tündérmese világától. Ugyan itt is megvannak a jó és gonosz szereplők, a hercegnő kiszabadítása, de mégis van benne egy hatalmas plusz. A Shrekben az a jó, hogy a szőke herceg fehér lovon nem szőke, ló helyett meg „csak” egy szamár jutott neki. A hercegnő szintén nem a mesékből jól ismert, habos-babos estélyi ruhában díszelgő, gyönyörűszép lány, hanem egy belevaló, kemény csaj. 2001-es meséről beszélünk, de már ekkor felhívták a figyelmet arra, hogy senki sem egyforma. Az, hogy bizonyos dolgokban eltérünk más emberektől, egyáltalán nem baj, sőt, ettől leszünk különlegesek, ahogy Shrek és a többiek is.

Szerinted melyik az a 3 mese, amit mindenkinek látnia kell?

Berni: Szerintem az előbbiek után nem lesz meglepő, hogy a Mulant mondanám elsőként. De szerintem Suzi és Tekergő, valamint Dumbó is nagyon tanulságos mesék. Dumbó ugye egy cirkuszi elefánt, akit sokan kigúnyolnak a nagy füle miatt, viszont ennek köszönhetően felfedezi, hogy tud repülni. Dumbó megmutatja nekünk, hogy kilógni a sorból nem rossz dolog, ráadásul milyen fontos, hogy megtaláljuk a saját értékünket, nehogymá’ valaki más mondja meg, hogy mire vagyunk képesek. De ugyanúgy a Kung Fu Pandának és a Hotel Transylvaniának is sok a mondanivalója az mellett, hogy viccesek.

Viki: Mi mást tehetnék az első helyre, ha nem a Shreket, főként az első és a második részt. Második lenne a Grinch – a filmet és a 2018-ban készült mesét is érdemes megnézni. Végül pedig az Agymanók c. mese, ami szerintem nagyon hasznos is egyben, ugyan nemrég bukkantam rá, de nagyon tetszett az alapötlet. Fontosnak tartom, hogy a pszichológiai ismeretek alapjaival való ismerkedés már kisgyermek korban kezdődjön. Ez a mese egyszerűen és nagyszerűen, a gyerekek számára befogadható módon magyarázza el a pszichés működésünket, az öt alapérzelmet, ezek hatását a hangulatunkra, ezenkívül még rávilágítanak az érzelmek szerepére is a személyiségfejlődésben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább