Mentsd a bőröd! | Csajos

A téli hónapokban bőrünk mostoha körülményeket tapasztal: a kinti hideg, illetve a benti meleg és száraz levegő egyaránt megviseli. A bőr védőrétege a külső burok, amely a leginkább ki van téve a környezeti ártalmaknak, sérülésnek, ennek védelme pedig elsősorban, a bőrsejtek körüli lipidréteg megóvását jelenti. Könnyen felismerhető tünetei vannak, ha ez a réteg megsérült – piros, gyulladt foltok, fokozott bőrérzékenység, húzódás, esetleg száraz hámlás jelenik meg az érintett területeken. A barrier sérülése megfigyelhető az arcbőrön, de a testen is – ilyenkor a bőr szárazzá, viszketővé válik, így jelezve a megbomlott egyensúlyt.

De mi az, amit tehetünk, ha hasonló problémát tapasztalunk? Első lépésként, meg kell vizsgálnunk az arc- vagy testápolási rutinunkat – attól függően, hogy pontosan hol jelent meg az érzékenység, húzódás, vagy akár extrémebb bőrtünetek.

Arcápolás

Vannak olyan hatóanyag-kombinációk, amelyek eleve nem működnek jól együtt, és gyakran váltanak ki allergiás tüneteket. Érdemes szakember tanácsát kérni arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi rutinodban van-e esetleg olyan termék, amely nem passzol a többiekhez. Mivel a magas hatóanyag-tartalmú kozmetikumok mára mindenki számára hozzáférhetőek, könnyű beleesni abba a hibába, hogy a rutinunkat túlzsúfoljuk nagy hatóanyag-tartalmú termékekkel, vagy egyszerre vezetünk be több új készítményt a napi használatba – ez mind okozhatja, a bőr védőrétegének sérülését.

Léteznek olyan összetevők, amik szinte garantálják, hogy irritációt váltanak ki – ilyenek például az alkoholok, különböző illóoolajok, citrusfélék kivonatai, a mentol és az illatanyagok. Az arcbőrön mindenképp kerüld a használatukat és válassz inkább gyengéd, illatanyagmentes termékeket. Mindig olvasd el egy termék összetevőit – ez nem csak barriervesztés esetén tanácsos!

Emellett ügyelj arra is, hogy a reggeli / esti lemosásnál ne használj az arcodon sem túl hideg, sem túl forró vizet. Az elterjedt elektronikus bőrtisztító kefék mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön, és túl durvák lehetnek a védőréteg számára. Ha mindenképp szeretnél bőrtisztító eszközt használni, sokkal kíméletesebb megoldást jelenthet egy szónikus arctisztító beszerzése, amely csak gyengéd impulzusokat bocsát ki és apró, puha szilikon sörtékkel rendelkezik. Az eszközt minden használat után alaposan mosd el és szárítsd meg!

Testápolás

Tudom, mennyire jól esik egy hosszú nap után vett, forró, habos fürdő – ám ha túl gyakran és túl sokáig lubickolsz, a bőröd tiltakozni kezd – kiszárad, viszketővé válik – a kaparás pedig nem hogy enyhítené, hanem egyenesen fokozza majd az égő érzést. Ha a bőröd hajlamos a kiszáradásra, használj a védőréteget kímélő, parfümmentes tusfürdőt vagy lemosó olajat. A fürdés, zuhanyzás utáni testápolás elengedhetetlen, ezzel pótoljuk vissza, az elvesztett lipideket.

Érdemes keresni az „atopiance control“, „microbiom balance“, vagy „CICA“ felirattal ellátott termékeket. Ez utóbbi rövidítés persze nem a doromboló négylábút jelöli, hanem az ázsiai gázló nevű gyógynövényt, amely latin neve: centella asiatica. Ez a kivonat az arc- és testápoló készítmények szupersztárjává vált az utóbbi években, gyulladáscsökkentő, védőréteg-megőrző, és sebgyógyító hatással rendelkezik. A legkedveltebb gyógyszertári dermokozmetikum-márkák szinte mind rendelkeznek CICA-termékcsaláddal, amelyek kivételesen gyengéd formulák. Alkalmasak lehetnek atópiás, ekcémás, rosaceás bőr kezelésére, nyugtatására is, minimalizálva a viszketést és az általános, kellemetlen bőrérzetet.

Ha a fenti módszerek nem hoznak javulást, indokolt lehet kozmetikus vagy akár bőrgyógyász szakember bevonása is, aki segít tartósan kezelni, a kialakult problémát. Bőrünk a legnagyobb szervünk, érdemes tehát vigyáznunk rá – télen-nyáron egyaránt!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább