Itt a tavasz, meg a márciusi Klikk is! Kukkants bele!

Borítókép: Szabó Péter Pál

Köszöntünk márciusi lapszámunk előzetesénél, épp a legjobb helyen vagy! Görgess lejjebb, élvezd a tartalmat és a látványt!

Klikk Out,Előzetes,2024,Március

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

Akarsz-e játszani mindent, mi éltet?

Itt a tavasz, a sündörgésnek vége, lófráljon hát szabadon az elme akármerre. Szemünkben éget, fülünkbe béget, ölünkbe pottyan mindenhol az élet, legyen az százszorszép, csicsergő madár- vagy sikító porontyének.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március
Autó / Szerző és fotók: Ugróczky István

Ötszázra lapot – Fiat 600

A Fiat 500 már minden volt. Népautó, nagyvárosi kisverda, vidéki nagymenő és elektromobil is. Az olaszok úgy döntöttek, nem osztanak új szerepet az ötszázasra. Ez lehet a FIAT 600 genézistörténete.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március
Magunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Lételeme a futás

Sokan futnak kedvtelésből, sokan, hogy levezessék a stresszt, megint mások, hogy egészségesebben éljenek. De Nagybetűs Futóból kevesebb van: ők azok, akiknek lételemük a futás, a mozgásban levés. Akik esőben, hóban, fagyban, sárban csillapíthatatlan kilométeréhségtől szenvednek. Mai beszélgetőtársam ilyen ember. A csallóközkürti származású dunaszerdahelyi Bíró Attila tavaly egyetlen szlovákiaiként teljesítette a legendás Spartathlont, amely során kevesebb, mint harminckét óra leforgása alatt lefutotta a 246 kilométeres távot Athén és Spárta között.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március
Sokszög / Szerző: Menyhárt Dodi

Ép testben

Az ember már az antik kultúrákban felismerte, hogy az általános jó közérzet eléréséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás. Na, de mit értünk helyes és megfelelő alatt? Ennek meghatározásához ismernünk kell saját fizikai határainkat, képességeinket, és ha ez megvan, akkor már könnyen választhatunk számunkra ideális sportot, értendet és alakíthatjuk ki a napi rutinunkat. De azért az sem árt, ha az „Ép testben ép lélek” filozófiájának megvalósításához szakértő tréner segítségét kérjük. A mostani beszélgetésünkhöz aktív profi oktatóként, edzőként meghívtam a dunaszerdahelyi MonRaw étterembe Vércse Szabina jógaoktatót, Lengyel Ákos fitneszedzőt, a Cornisland CrossGym trénerét és Misicsák Zoltán kettlebell-edzőt, jiu jitsu-mestert, a bősi Hybrid Kettlebell edzőjét.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március

Bia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Röviden a fogorvosi szakról és a sportszervezésről

Két különböző egyetemi szak működését mutatja be Dohorák Bence, aki a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán tanul sportszervezést, valamint Vass Mátyás, aki hatodéves fogorvostanhallgató a pozsonyi Komenský Egyetemen.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március

Költőtoll / Sipos Janka, Kovács Andrea (Këri)

A nő ideje

Március 8-adika a nemzetközi nőnap, amelyet ugyan a mai napig sokan csak egy szocialista maradványünnepként tartanak számon, de ennél jóval mélyebb jelentéssel bír. A nőnap a függetlenségről és a demokráciáról szól, hiszen a civil mozgalmak kiharcolták, hogy a nők szabadon vállalhassanak munkát, illetve szavazati jogot kapjanak. Vajon létezik-e még hasonló, határozott kiállás, ha nőket ér hátrányos megkülönböztetés vagy erőszak? Verseinkben igyekszünk megragadni a női lét esszenciáját – szólunk a nemi szerepekről, egyenlőségről (vagy éppen annak hiányról), támogatásról, szolidaritásról. A mindennapi megbecsülés ugyanis nagyobb társadalmi hatást tud gyakorolni, mint egy terebélyes csokor…


Klikk Out,Előzetes,2024,MárciusKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Erdős Virág – Hősöm

Erdős Virág nem pusztán orkán erejű verseiről híres költőnő, hanem egyben nagyszerű fotós is. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Hősöm című verseskötete. Utóbbi ugyan néhány évvel ezelőtt jelent meg a Magvető kiadó gondozásában, csak most került a kezembe, viszont azonnal beszippantott. (sj)


Klikk Out,Előzetes,2024,MárciusKasivai Hiszasi: A Kamogava Kifőzde

Az alapfelállásról talán eszedbe juthat Kavagucsi Tosikadzu „Mielőtt a kávé kihűl” c. gyűjteménye. (A cím még e könyv borítóján is feltűnik.) Megnyugtatlak, nem egy koppintásról beszélünk. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Bombay Bicycle Club – My Big Day

The Kills – God Games

Beirut – Hadsel

Ali Sethi & Nicolas Jaar – Intiha

Black Pumas – Chronicles of a Diamond

Peter Gabriel – i/o


Cinemax / Szilvási Tibor

Vaskarom

Vetítik március 7-től.

Immaculate

Vetítik március 21-től.

Godzilla x Kong: Az új birodalom

Vetítik március 28-tól.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március
NFG / Szerző: Kovács Ákos

A te világod – Az NFG klub februárja

A február hónap nem csupán egy újabb időszak a naptárban, hanem egy emlékezetes kollázs, amelyet számos művészeti és kulturális élmény szőtt át. A gyermek- és felnőtt színház bűvöletes pillanataitól kezdve az egyetemi estéken át egészen a könnyedebb, popkultúrában gyökerező elektronikus hangzásokig és a szlovén shoegaze művészetig terjedő skálán mindenki megtalálhatta a számára megfelelő inspirációt.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március
Utazás / Szerző és fotók: Mundi Józsi

Dél-Afrika (íz)világa III.

Harmadik, befejező részéhez értem dél-afrikai kalandozásaimnak, így úgy vélem, hogy eléggé részletes élménybeszámolót sikerült összehoznom nektek. Nagyon örülök annak, és szerencsésnek mondhatom magamat, hogy én, Mundi Jóska Hodosból keresztül-kasul „lenyomtam” több mint tízezer kilométert autóval ebben a csodálatos országban. Végighajtottunk két óceán partján, Fokvárostól Durbanig, majd Johannesburgból fel a hegyekbe, Zimbabwe és Mozambik határát súrolva áthaladtunk a Kruger nemzeti parkon, majd az Indiai-óceán Santa Lucia- és a Richard-öblét érintve vissza Johannesburgba. Ha mindez még nem lenne elég, akkor Johannesburgból indulva a Kalahári-sivatagi Tosca útvonalat, amelyről alább lesz szó, már harmadszorra tettem meg. Ekkora dél-afrikai körútról még a világhálón is nagyon kevés információ található, így hatalmas impulzus volt számomra e ismeretlen világ felfedezése…


Klikk Out,Előzetes,2024,Március

Havi kreatív / Kürthy Judit

Pontról pontra Évivel

A vászonra festett mandalák fénykorukat élik. Hollósi Évi vibrálóan élénk munkái mellett nem tudunk elmenni. Alkotásai geometrikusak, többnyire mandalákat készít, de akadnak köztük személyesebb vagy a magyarságot éltető munkák is. Nem ecsetet, hanem pontozó tollat használ, aminek köszönhetően képei sokkal pontosabbak, letisztultabbak. E havi kreatív rovatunkban Hollósi Éva válaszolt nekünk.


Klikk Out,Előzetes,2024,Március

Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

A csallóközi krumpis-medvehajmás pogácso receptje Gizitű!

Vígre itt a finom tavasz, csiripeenek a madarak, nyőll a here, újjáíled a termíszet, vele ëggyütt gyöna finom medvehajma is. Fontos megjegyëzni, hogy könnyen összekeverhető ja gyönygvirággú, ami mírgező, de ha időbe eekapod a mevehajmát, és érzëd a szánn, hogy e hajma, akkor mëhet a szëdís a rëklámtáskábo bele. Vidd haza, mosmeg (mer lepisáják a őzek), tárki ablakot, engedd beja napsütíst, és ünnepeed a legszëbb évszakot!


Klikk Out,Előzetes,2024,Március

Összeesküvők / Sipos Janka

(Nem is olyan) titkos társaság

Gyerekkorban mindenki titkos társaságot akar alapítani, bizalmasan elsuttogott jelszóval meg szupertitkos missziókkal. Ebbe a klubba nem nyer bebocsátást se ünneprontó felnőtt, se a tökkelütött szomszéd gyerek, csak mi: a bennfentesek, kiválasztottak. Sokan nagykorukra sem növik ki a rejtelmek iránti igényüket, világjobbító vagy épp világpusztító hajlamaikat: a történelemkönyvek lapjain, illetve internetes fórumokon is felbukkan néhány, több-kevesebb sikerrel működő titkos társaság. Ha különösebben nem izgat téged a téma, akkor is biztosan hallottál már például a legendás Illuminátusokról – ha továbbgörgetsz, most megtudhatsz róluk egy s mást. 

   


Klikk Out,Előzetes,2024,Március
Hónap nője / Katona Chiara / Fotók: Ajpek János

Utcai lámpák és csillagos égbolt

Ebben a hónapban egy olyan tematikát szerettünk volna feldolgozni, ami bár hétköznapinak hangzott a kezdetekben, ám tudtuk, a végeredmény magáért beszél majd. Mi tagadás, valami apró segítségre mindig szükség van, így beszereztünk pár csillivilli ruhát a MissQ ruhaboltból, és hogy a hangulat igazán fergeteges legyen, egy vadító, piros Jeep is képbe került. Ahogy legutóbb, ebben a hónapban is Váradi Mónika keze alatt szépülhetett kiválasztottunk.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább