A te világod – Az NFG klub februárja

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/03. számában.

A február hónap nem csupán egy újabb időszak a naptárban, hanem egy emlékezetes kollázs, amelyet számos művészeti és kulturális élmény szőtt át. A gyermek- és felnőtt színház bűvöletes pillanataitól kezdve az egyetemi estéken át egészen a könnyedebb, popkultúrában gyökerező elektronikus hangzásokig és a szlovén shoegaze művészetig terjedő skálán mindenki megtalálhatta a számára megfelelő inspirációt.

A február különlegessége pedig nemcsak az előadók sokszínűségében rejlett, hanem az események sokféleségében is. Egyaránt volt helye a könnyedebb hangulatú klubesteknek és a mélyebb gondolatokat megidéző tárlatmegnyitóknak.

Papp Ida Zsuzsanna „Nehovorím szlovákul” című kiállításának megnyitója például nagy érdeklődést váltott ki, ahol a vele folytatott inspiráló beszélgetés is része volt az élménynek. Ezután következett Adela Mede élő performansza, amely nemzetközi szinten is elismert művészi kifejezésmódot képviselt.

A zenék világában sem volt hiányosság februárban. A GolDDies zenekar olyan hangzással kalauzolt minket vissza az időben, ami minden korosztály számára maradandó élményt nyújtott.

Számomra az egyik legemlékezetesebb pillanat a Red Roof Quinet koncertjén történt, ahol a zenekar gitárosa, Gálffy Gergő magával ragadó jazzgitárjátékával mély benyomást gyakorolt a közönségre, és magasra tette a lécet a csallóközi zenészek előtt.

Természetesen nem maradhatott ki a kvízest, az utazós klubest a VándorLással, a felnőtt rajzkör és az NFG könyvklub sem. Ezek együtt alkották azt a februári mozaikot, amely minden részleteiben megörökíti a kultúra és művészet sokszínűségét.

Ezek az események nem csupán pillanatnyi alkotások voltak, hanem mélyebb jelentéssel bírtak a kultúra és művészet területén.

Általuk az emberek megélhették a művészi kifejezés erejét és gazdagságát, és inspirációt nyertek a mindennapi életükben való szemléléshez és megértéshez.

Funktasztikus,Belau,NFG,NFG klub,Dunaszerdahely,KOncert,Előadás,Program,kiállítás

Fontos kiemelni két zenés eseményt az elmúlt hónap történéseiből

Egy kivételes zenekar hódította meg a közönséget a legutóbbi koncertjükkel. A magyarországi Belau zenekar négy tehetséges zenészét láttuk és hallottuk a színpadon. Az elektronikus zenei alapokra helyezett könnyed, populáris hangzású zenéjük új szintre emelte az audiovizuális élményt. A zene és a vetítés egybehangolt varázsa egyedülálló volt az eddig látottak közül. Nem meglepő, hogy ez a csapat megkapta a tekintélyes Fonográf-díjat.

A hangulatváltások széles skálája jellemzi a zenekar stílusát, ami az előadás során érzelmileg mélyen érintette a közönséget.

Konstans libabőr…

Minden egyes dal egy új érzelmi utazást kínált, az elmélkedő, meditatív hangulatoktól egészen a pezsgő, energikus dallamokig.

A színpadi látvány és a fények játéka tovább emelte az est hangulatát, erősítve a zene és a vizuális elemek közötti szimbiózist.

A zenekar képes volt létrehozni egy olyan világot, ahol a modern elektronikus zene és a populáris hangzás tökéletes összhangban van, miközben egy mély, érzelmileg gazdag élményt nyújt a hallgatóságnak. Várjuk vissza őket!

A második koncert igaz, átnyúlt a márciusba, de már a múlté, és örömmel sorolom a legjobb koncertek közé!

Funktasztikus,Belau,NFG,NFG klub,Dunaszerdahely,KOncert,Előadás,Program,kiállítás

Borsod megye fenegyerekéről, az oldschool hiphop műfaj képviselőjéről, Funktasztikusról van szó, aki március elsején osztatlan sikert aratott a NFG klub színpadán. Funk nemcsak Magyarországon, hanem a Felvidéken is széles körben ismert és elismert. A név, mintegy pecsétet adva az oldschool hiphop kultúrára, (nagy meglepetésemre) az újgenerációs rajongók körében is hatalmas elismerést és tiszteletet vívott ki.

A klubban kialakult atmoszférát a kiemelkedő dj-jének, DJ Grattnak az elképesztő, mesteri szintű scratchjátéka tette még izgalmasabbá. A lemezjátszók mögött állva olyan szintű lemezsikálási technikát és lendületet mutatott, amit még az NFG színpadán sosem láttunk eddig.

Funktasztikus Busta Rhymes-hoz hasonlóan a „géppuskaszájú“ rapperek kategóriájába sorolandó, másfél órás koncertjével döbbenetes energiával és ütemmel szórakoztatta a közönséget.

A koncert szervezője, Berényi Mátyás így vélekedik az eseményről:
„Mindig is kerestem az autentikus, eredeti produkciókat, melyek nem vetkőznek ki emberségükből a produkció erejéig és nem félnek mélyebbre ásni bizonyos kérdések fejtegetésében. Magyarországon belül ezt többek között Funktasztikusban találtam meg, kinek egészen a 90-es évekig visszamenő diszkográfiájában számtalan eredetiséget, tartalmat és muzikáliát lehet felfedezni. S oly csodálatosnak találtam ezt a jelenséget, hogy tudatni szerettem volna a többiekkel, így egészben, az embert és a zenét egyszerre, egy koncert keretén belül. Na meg persze kimozgatni a hiphop remetéket a szobájukból. Az NFG ideális platform az ilyesmire. Rengeteg örömet okozott a koncert utáni boldogan hullámzó tömeg. Fontosnak tartottam, hogy ez létrejöjjön, hiszen egy új irányt mutat be Funk, ő, az elhanyagolt betontelepek szócsöve, aki saját elmondása szerint is: benéz és elmeséli, mi van azokon a kulcslyukakon belül, ahova senki nem lát. Funk a kommersz és a mainstream tökéletes ellenpólusából származik, jóttesz’ néha az ilyen is, reméljük, majd évek távlatában újra benéz!“

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább