Szakértői tanácsok mozaikcsaládoknak | Gyereksarok

A múlt heti Gyereksarokban megfogalmaztuk, hogy pontosan mi is egy mozaikcsalád és hogyan kell elképzelnünk a működését. E heti cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen buktatói lehetnek egy ilyen felállásnak is miért. Štefkovič Patasi Ágnes, a légi Aranykert Pszichoterápiás Központ pszichológusa válaszol nekünk pár kérdésre, aki némi betekintés mellett pár jó tanácsot is megoszt velünk.

Mennyire gyakori ma a mozaikcsalád?

Gyereket nevelni még hagyományos, nukleáris családban sem mindig egyszerű, hát még mozaikcsaládban. Megvannak a maga specifikumai, hiszen alapvetően két felnőtt ember dönt úgy, hogy élet- vagy házastársként szeretné folytatni tovább a közös életét. A gyerekeknek azonban ritkán van beleszólásuk ebbe a döntésbe. Mozaikcsaládban élni ma már nem jelent furcsaságot, mindennapos jelenség, mégis nehéz általános szabályokról beszélni, amelyek a biztos és jólműködő együttéléshez vezetnek. Egyébként nem egy modernkori életforma, mindig is létezett. A különbség annyi, hogy régen a megözvegyült emberekre volt jellemző, hogy ilyen módon alapítottak új családot. A válás megjelenésével azonban új tartalmat kapott a mozaikcsalád fogalma.

Mi az a leggyakoribb ütközés, mellyel egy újonnan alakult mozaikcsalád szembesül?

A kialakulását megelőzi egy fontos mozzanat, melyhez általában sok negatív érzés tapad, ez pedig a veszteségélmény. Ahhoz, hogy a mozaikcsalád létrejöjjön, egy előző családnak vagy többnek, szét kell hullania. Nem egyszerű kezdet.

Lehet benne harag, gyász, csalódottság, bűntudat. Ennek a veszteségnek a feldolgozása sok időt vehet igénybe, és egyénfüggő, ki hogyan birkózik meg vele. Fontos arra is gondolni, hogy a múlt, az előző házasság, a volt férj vagy feleség ténye nem kitörölhető, átszövi a jelent is, ahogy a mozaikcsaládok életét is.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy sikerüljön elsimítanunk ezeket a nehézségeket és élhetővé tenni a helyzetet minden családtag számára?

A mozaikcsaládok konfliktusainak legsarkalatosabb tárgya általában a gyereknevelés.

Az addig működő nevelési elvek megváltozhatnak, a szerepek bonyolultabbá válhatnak, a legbanálisabb hétköznapi működés is vitákhoz vezethet, például, mikor van a takarodó. Új szabályok születnek, amelyekhez alkalmazkodnia kell mindenkinek.

Nyilván nem mindegy a családban milyen korú gyermekek vannak, de szerencsés, ha az új életforma új szabályok és határok lefektetésével indul, így megelőzünk jó pár feszült helyzetet.

Milyen általános jótanácsot tudnál mondani egy mozaikcsaládnak?

Elcsépelt mondatnak hangozhat, de rengeteg időre és türelemre van szükség ahhoz, hogy kialakuljon az új család szerkezete. Érdemes empátiával és nyílt kommunikációval fordulni egymás felé.

Ha a szülők nehézségbe ütköznek, ne szégyelljenek külső segítséget kérni, akár egy szakember személyében, aki objektíven, más perspektívából figyeli a mozaikcsalád működését.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább