Karácsonyozzatok velük! | Budapesti Szemle

Múlt héten, március 7-én csütörtökön telt ház előtt mutatták be először az Örkény Színházban Kincses Réka Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza című előadását, mely nagy sikert aratott. A darabot a Stúdióban tűzték műsorra.

Témája elgondolkodtató, a multikulturális világot és annak lenyomatait boncolgatja egy család dialógusain keresztül. Személyes történetet mesél el, ami a migráció, a multikulturalizmus, a hagyománytisztelet kontra nyitás az új trendek felé, vagy a múlt feldolgozásának módozatai által közelít meg egy hétköznapi, családi szituációt. Egy tipikus családmodell példájával, az eltérő világnézeteket kibontó megközelítéssel mutatja be egy berlini család életét. Az előadást egy részben, szünet nélkül játsszák, hossza körülbelül 1 óra 50 perc.


Az olvasópróbáról készült kisfilmen látszik, hogy remek a hangulat a darab alkotói és a szereplők közt.

A történet éppen karácsony előtt egy nappal játszódik, egy félkész loft lakásban, Berlin egyik művésznegyedében. Összesen négy szereplő diskurár az élet nagy dolgairól, köztük a konzervatív Mama, Csöpi, aki 60 éves, egy mindent relativizáló Papa, Géza, 62 éves, a liberálissá vált lányuk Lujza, aki 33 éves, valamint a 32 éves vegán és környezettudatos nyugat-berlini vej, Filip.

Feltűnik még: kolbászok, kocsonya és szilvapálinka, vegán és környezettudatos ételek, egy Fekete Március-os kazetta, kisvárosi, kisebbségi magyar világnézet, német fővárosi „Willkommenskultur“

magyar, német, román, francia, angol nyelv külön-külön és összekeverve, egy darab váratlan vendég. Vagyis: Kelet-Európa vs. Nyugat-Európa, egy multikulti családba préselve, akik a szeretet ünnepén épp a szeretetért harcolnak

Ha felkeltette az érdeklődésed a darab, ne habozz, mert nagy az érdeklődés és egyre kevesebb a szabad hely. Jegyek már most csak március végére és április elejére kaphatóak EZEN a linken.

Az előadást csupán 14 éven felülieknek ajánlják!

Szereposztás:

Szandtner Anna
Csákányi Eszter
Znamenák István
Mesés Gáspár m.v.
Dyssou Bona

Közreműködők:

RENDEZŐ Kincses Réka
DRAMATURG Enyedi Éva
TÁRSSZERZŐ Pálffy Zsófia
DÍSZLET Sós Beáta
JELMEZ Kálmán Eszter
ZENE Matisz Flóra Lili
FÉNYTERVEZŐ Guti Tivadar
ASSZISZTENS-ÜGYELŐ Veres Emőke
SÚGÓ Kanizsay Zita

A szöveg első változata a Yorick Stúdió  „Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében“ című projektjének keretében jött létre. Az előadás létrejöttét támogatta a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább