Húsvétra fel!

Elérkezett a húsvét, a nyuszi ünnepe. Persze csak képletesen, hiszen tudjuk, hogy nem a nyulakat ünnepeljük, csak hát, a kis szőrös gombócok a legcukibb jelképei e napoknak. Ilyenkor mindenütt nyuszik és színes tojások vannak. A gyerekek fészket készítenek, a fiúk locsolni mennek, a lányok szép ruhába öltöznek.

Legalábbis régebben ez így volt. A bátyámmal mi is minden évben gondosan elkészítettük az udvarban a nyuszinak szánt fészket. Mert hát, ha nincsen fészek, mégis hová hozná a sok finomságot az a nyuszi? 😊 Miután pedig elkészült a fészek, a család fiú tagjai elindultak a locsolóútjukra. Mindig megvolt a menetrend, mikor, kihez kell menniük. Ezalatt, mi lányok szép ruhába bújtunk és sok finomsággal az asztalon vártuk, hogy mikor kopogtat valaki az ajtón. Azt hiszem, a felnőttek már nem igazán élvezték ezt az egészet, de én, gyerekként rendre nagyon izgatott voltam.

Kíváncsi voltam, kik jönnek el, milyen verset mondanak. A kölnik illatát már kevésbe kedveltem, de a víznek a lelkem mélyén örültem. Az olyan izgalmas volt, viccesnek találtam, amikor vízzel öntöttek nyakon bennünket. Megjegyzem, mostanra már nem rajongok ezért. 😀

Változnak az idők, minden változik, ez ellen nem lehet mit tenni. Vagy mégis… Van olyan, amiért tehetünk. Azért például egyértelműen mi magunk felelünk, hogy hogyan éljük meg az ünnepeket. Hogy inkább tudomást sem veszünk róluk, hogy minden hagyományunkat a szőnyeg alá söpörjük, vagy hogy megéljük és életben tartjuk a kedves tradíciókat, az csakis a mi döntésünk.

Jómagam álláspontja az, hogy ha majd egyszer saját családom lesz, szeretném, ha az én gyermekeim is megtapasztalhatnák azt az izgalmat és örömet, amit annak idején én. Szeretném, ha majd lennének saját kis családi hagyományaink.

Szeretném megadni a várakozás örömét, az együttlét szépségét. Szeretném majd én is olyan finom falatokkal kényeztetni a családomat, amilyeneket anyukám tett elénk az asztalra. Szeretném, ha meglenne a húsvétnak is a maga hangulata, s nem csak egy nap lenne a többi között. Különlegessé, ünnepivé szeretném varázsolni.

Persze, majd kiderül, mi lesz később, de azért bízom benne, hogy a húsvét hagyománya legalább részben fennmarad. Mindenesetre, kellemes húsvétot kívánok minden kedves olvasónknak! 😊

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább