Klikk Out Vikkendhouse: Betekintés a Csallóköz kivételes énekesnőjének zenevilágába

Jelenleg néhány helyi zenekar, melyek jelentős értékkel bírnak a zenei színtéren, szüneteltetik tevékenységüket. Ennek oka, hogy Gašpar Mária, a zenekarok karizmatikus frontembere, életének egyik legcsodálatosabb szakaszára, a családalapításra és a munkájára koncentrál. De vajon hogyan fonódik be a zene Gaspi életébe, milyen mértékben és formában maradt jelen, és melyek azok a dalok, amelyek a kedvencek közé sorolódnak? Mindezt most felfedezheted.

Fotó: Ugróczky István

Gaspar Mária,Gaspi,Zene,Vikendhouse

Gašpar Mária vagyok, az életben betöltött szerepeimet tekintve nő, anya, ortopéd-sebész, üzletasszony, zenész és néha ökoterrorista. De hogy valójában ki vagyok, azt a legjobban, legőszintébben énekelve tudom kifejezni. Mostanság nem fér a hétköznapjaimba a fellépésekkel tarkított zenélés, ehelyett otthon, a gyerekeimnek adok kéretlen magánkoncerteket.

Amióta vannak emlékeim, mindig is imádtam énekelni. Aztán voltak próbálkozások a zeneiskolával, de nem tetszettek azok a dalok, amiket kötelezően meg kellett tanulni, és ezen kívül más nem is volt. Aztán megismertem a gimiben a Strieženec Zsuzsit és megalapítottuk a környék első, és talán azóta is egyetlen női metálbandáját. Későbbiekben sok formációban vettem részt, de a legerősebb élmény számomra a Sick (experimentális metál), a Gwerkova (semi-elektronikus úszás ) és az Illl Irma (később Doonai) nevű zenekarok voltak.

Kik, vagy milyen élmények inspiráltak arra, az énekléssel foglalkozz? 

Nagyon sok zenész, vagy dal, de főleg a saját érzéseim és átélt események inspiráltak. Valahogy dalba tudtam ezeket transzformálni és magamból ilyen módon kikiabálni. Volt egy zeneileg nagyon erős időszakom (pár évről beszélünk), amikor felfelé ívelt a pályánk a Sickkel és a Gwerkovával is. Csakhogy ez egyidőben zajlott a kezdő sebész karrieremmel. Nagyon sokat dolgoztam, akár havi 320 órát is. Munkából zenepróbákra, ügyeletekből koncertekre meg sebészképzésekre jártam. Eszméletlen időszak volt, de nagyon kimerítő is, tudtam, hogy választanom fog kelleni a két életem közt. Végül az élet úgy alakította hogy a zenélés maradt háttérben, mármint a szereplős része. A stúdiómunkás zenélés különböző projektekkel megmaradt szinte az első gyerekem megszületéséig.

Gaspar Mária,Gaspi,Zene,Vikendhouse

Mennyi időt szánsz manapság a zenehallgatásra, és milyen platformokon szoktál zenét hallgatni?

Változó, de a napi egy óra biztosan megvan. Általában a Spotify és a YouTube, ahol zenét hallgatok, de ritkaságokért a Soundcloud-on teszek néha egy kört.

Beszéljünk a mixről, amely a tíz kedvenc dalodat tartalmazza. Milyen szempontok alapján válogattál?

Főleg olyan számokat válogattam, amik a legutóbbi 1-2 évben adtak erőt, vagy dobták fel a hangulatomat, pár kedvenc dalt saját formációktól, valamint életem egyik legerősebb koncertélmény-dalát.

A MIX:

TRACKLIST:


Spiritbox – The Void

Fantasztikus az énekesnőjük és ez a daluk nagyon energikus

Yungblud – When We Die

Fontosnak tartom a mai fiatalok számára mindazt, amit Yungblud ebben az időszakban üzen nekik, hogy legyenek önmaguk az influenszerek által diktált világban!

Harry Styles – Watermelon Sugar

Fiam kedvenc dala, és Harry a férfiideálom. 🙂

Trixie Whitley – Breathe You in My Dreams

Napjaink egyik legjobb énekesnője – zeneszerzője

Polyphia feat Steve Vai – Ego Death

URAMISTEN – ultragalaktikus a dal és a zenei teljesitmények!

Meowlau X Val – Groningen

Szerintem napjaink legjobb szlovák formációja (remélem hamarosan meghívjátok az NFG-be őket 🙂 )

Sick – Connect – i – cut

(Zene aratáshoz II)

Gwerkova – Mission Impossible

(Sounrecords)

Doonai – Enigma

(Sounrecords)

Sigur Rós – Ný Batteri

Egyik legerősebb koncertélményem, utána két hétig teljesen transzban voltam.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább