Süt & főz a jó öreg csallóközi: A csallóközi krumpis-medvehajmás pogácso receptje Gizitű!

A recept megjelent a Klikk Out 2024/03. számában.

Vígre itt a finom tavasz, csiripeenek a madarak, nyőll a here, újjáíled a termíszet, vele ëggyütt gyöna finom medvehajma is. Fontos megjegyëzni, hogy könnyen összekeverhető ja gyönygvirággú, ami mírgező, de ha időbe eekapod a mevehajmát, és érzëd a szánn, hogy e hajma, akkor mëhet a szëdís a rëklámtáskábo bele. Vidd haza, mosmeg (mer lepisáják a őzek), tárki ablakot, engedd beja napsütíst, és ünnepeed a legszëbb évszakot!

No, lássunk neki a pogácsánok!

Kőhozzájo:

– Ötvendëka liszt
– Huszonöddeka főtt, törött krumpi
– Három jókípű tojás (házi, nëmbóti)
– Kéddeci tejföl
– Ëccscsomag ílesztő
– Húszdeka vaj
– Két bőcsipet só
– Két csapott teáskanálblú cukor
– Héddeka vaj a medvehajmához
– Tizenkét szál friss mosott, leellenőrzött medvehajma

Mosperig kezdőgyíka móka:

Tëgyébe valami jó taapalávalót a magnóba, mer csömbe nëmjó sëmmitsë csináni
Csipkebokor vessző! Jóvanno, csak vicceellëk… Morzsújad szíjjeja vajat a lisztbe, osztánn gyúrdössze ja krumpivaa, a tojás kétharmadávú, a tejföllee, a ílesztővee, meg a sóvaa cukorraa. Hadd pihenjën magánoka tészta kicsint, de takar le, në fázzon. Need óra ölíg nëkije.
Közbe keverki a vajat a medvehagymávú, legyen szíp habos.
Fordíd meg a kazëttát a magnóba, osztánn hama nyújcski tésztát, kenëgesmeg a vajas-hajmás krémmee. Tekerfő, ippúgy, minda bejglit, hajcsbeja két vígit, osztánn mëgin pihentesd ütet. Addig zörögjé hangossann a konyhábo, hogy a urad hajja, mennyi marha munka van vele, nos ha ezután së ëszik belle, akkor mírges lëszű rájo.
Nyújcski ilyen ujjnyi vastagra, szaggaski jókípű pogácsáknok, nos tedd üköt szípen beleja tepsibe. Haggyad keeni olyan félórácskát, osztán kenëgesmeg a maradík tojássú szípenn a tetejit, ódalát. Ha szeretëd a szëzámmagot, szórmeg azzaja tetejit.
Ha kísz sóhajcsá ëggy nagyot, mennyi marha munka vót vele, nos még moskő nëkiáni a mosogatásnok… ha szëmfüles a urad, odaszalad, nos eekezd mosogatni. A tepsit közbe szípenn tëddbeja sütőbe! Süsmeg 220 fokon, olyan húsz perc alatt.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább