RYZEN: az AMD új csúcsprocesszora

Az AMD először augusztus közepén a New Horizon prezentáción hozott nyilvánosságra információkat az új processzorcsaládjáról, és azóta szépen adagolja a további infókat. A Summit Ridge kódnevű fejlesztésről már viszonylag sokat lehet tudni, például, hogy a lapkának 8 processzormagja van, és magonként 2 szálat tud a rendszer futtatni, tehát összesen 16-ot. Az új processzor új alaplapi foglalatot is hoz magával, mégpedig az AM4 elnevezésű socketet, amely a csúcskategóriába szánt X370-es vezérlőhidat kapta a már meglévő A320 és B350 mellé.

amd-zen-december-2016-update_final-for-distribution-page-009_575px

Az AMD új processzorcsaládját ZEN névre keresztelték, csúcsprocesszora pedig a RYZEN márkanevet kapta. A vállalat elárulta, hogy az első körben piacra kerülő modellek alapórajele legalább 3.4GHz lesz, viszont a turbo órajelekről nem adtak ki információt. Összesen 20MB L2 és L3 gyorsítótár áll majd a rendelkezésünkre, emellett pedig 5 (valójában 4) új technológián alapuló fejlesztést is tud majd alkalmazni a Ryzen. Egy ilyen például a neurális hálózaton alapuló, úgymond tanuló elágazásbecslő, amely magonként figyelembe veszi a futtatott szoftvereket, és az elágazásbecslésnél a lekért adatokat figyelembe véve dönt. Magyarán, a processzor megpróbálja a lehető legrövidebb utat találni a lekért információ és a végrehajtó kód között, így növelve az elvégezendő feladatok számát és gyorsaságát. Ez a technológia nem teljesen forradalmi, hiszen az Intel pár új magja, illetve az ultramobil piacra fejlesztett Samsung M1 is hasonló technológiát használ.

55544_03_amds-next-gen-ryzen-benched-against-7700k-6900k

Az AMD eddig nem adott okot kételkedni a RYZEN tudásában és hatékonyságában, és ezt egy teszten be is mutatták a prezentáció során. Vállvetve tesztelték az Intel i7-6900K processzorát a RYZENnel, egy Blender jelenet rendereléssel, amit fej-fej mellett teljesítettek, míg a Handbrake tesztben az AMD csúcsprocesszora picivel gyorsabb volt. Ebben az az érdekes, hogy a kék oldal processzora 140 wattos kategóriába tartozik, a piros csapat RYZENje 95 wattos lesz, úgyhogy az AMD valamit nagyon jól eltalált energiafelhasználás terén. Az AMD 40%-os teljesítménynövekedést ígér az előző szériás processzorok teljesítményeihez képest, miközben az energiafogyasztást és a hőtermelést drasztikusan csökkentenék.

A várakozás és az elvárásokat tovább tetézi, hogy nincs információnk az árazással kapcsolatban, bár reménykedünk, hogy a hasonló teljesítményű Intel processzortól azért megfizethetőbb lesz, és hogy a RYZEN 2017 elején (január, február környéke) fog megjelenni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább