PS4 vagy Xbox One?

A háború a két konzol szerelmesei között legalább olyan régóta tart, mint a PC és a MAC felhasználók között. Amióta megjelent az egyik és a másik, a két tábor úgy feszül egymásnak, mint két titán.

Nézzük hát, melyiket miért érdemes választani.

 

ps4-xbox-controlels

Grafika:

Hardverüket tekintve hasonló tulajdonságokkal bírnak. Az Xbox One S ultra HD, vagy 4K felbontást ígér, igaz, a játék maga maximum Full HD felbontásban fut, ám külső monitorra az Xbox képes 4K-ra nagyítani a képet – de ez nem igazi 4K. A PS4 ezzel szemben maradt a Full HD felbontásnál, de komplexebb renderrel és nagyobb képminőséggel büszkélkedhet. Másik nagy kiváltságuk, hogy mindketten kezelni tudják az ultra HD felbontású HDR grafikát, egy bizonyos szintig. Az Xbox One S rendelkezik 4K Blu-ray lejátszóval, azonban csak azokat a játékokat tudja HDR módban futtatni, amik kimondottan úgy lettek erre felkészítve, míg a PS4 Pro nem rendelkezik ilyen lejátszóval, de minden játék, ami támogatja a Pro verziót, tudnia kéne a HDR megjelenítést is. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a HDR terén sokkal nagyobb támogatást élvez a PS4 az Xbox-szal szemben.

hqdefault

Játékok:

Habár a legtöbb játék egyszerre jelenik meg minden platformra, azért akad pár, ami exkluzív, tehát csak az egyiken vagy a másikon játszható. Az Xbox esetében például ott van a legendás Halo sorozat, ami csak Xbox-on játszható, és visszamenőleg az eredetileg Xbox 360-ra fejlesztett játékok többségét is kezelni tudja. A másik oldalon a PS4 sokkal inkább ragaszkodik a jelenlegi technológiájához, ezért kevésbé kompatibilisek a régebbi játékok vele, viszont rengeteg kiváló játékot tudhat egyedül a sajátjának, mint a Last of Us, Until Dawn, Uncharted 4, Horizon: Zero Dawn vagy a The Last Guardian. A legtöbb játék azért mégiscsak mindkét platformon elérhető, mint a DOOM, Battlefield 1, Titanfall 2 vagy a Hitman, és ezek a játékok voltak az idei év fő igáslovai.

 

The Last Guardian (PS4)

729525                                                                                                                                                    

Halo 5 (Xbox One)

halo-4-wallpaper-3

 

Film és média:

Az Xbox One S rendelkezik 4K Blu-ray meghajtóval, ezért megfontolandó lehet a kedvenc sorozatunkat vagy filmünket ilyen elképesztő minőségben nézni, már ha van egy 4K-s monitorunk, vagy TV-nk, viszont ezek a diszkek egyelőre olyan ritkák, mint a fehér Zorro, valamint mindkét konzol képes 4K-ban streamelni, megfelelő netkapcsolat mellett.

Ár:

Mindkét konzolt megvehetjük nagyjából ugyanannyiért, főleg, ha kifogunk egy jó akciót.

Periféria:

Mindkét eszköznek megvan a saját perifériája, mint például a PS4-nek a Playstation VR vagy az Xboxnak a Kinect – de most csak magáról a konzolról van szó.

Eladás:

A Sony egyelőre kényelmes vezető pozíciót vett fel az eladást tekintve, hiszen 2016. október 15-ig 50 millió (világszerte) eladást vághatott zsebre, míg a Microsoft Xbox One összesen 24 milliót.

maxresdefault-1Összegzés:

Mindent egybevéve a PS4 Pro jobb grafikával büszkélkedhet játékok terén, az Xbox One S viszont jobb multimédiás eszköznek bizonyult. Mindenki döntse hát el, hogy melyik a fontosabb a számára, melyik a szimpatikusabb, vagy melyik konzol támogatja azt az exkluzív játékot, amit a trailere első megjelenésénél meg akart szerezni magának.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább