HANGFAL: Ezek itt felfalják a rosszkedved

 

Napjaink egyik legizgalmasabb rapperének első lemeze, egy andalító lazulós gyűjtemény, és egy sűrűn rétegzett modern és előremutató popalbum.

 

Stormzy – Gang Signs & Prayer

A 2010-es években másodvirágzásába kezdett a korábban olyan neves figurák által képviselt grime, mint Wiley vagy Dizzee Rascal. A londoni lakótelepek utcáiról, parkjaiból ordították a netre fájdalmaikat a fiatal feketék. A grime tulajdonképpen a brit hiphop legjelentősebb válfaja, Stormzy pedig egy izmos arc ma ezen a placcon.

A 2015-ös, eddigi legsikeresebb nótája, a Shut Up után most adta ki első lemezét, a Gang Signs & Prayer viszont olyan eklektikusat hasít a piacról, hogy a fal adja a másikat. Stormzyn érződik, hogy valami orbitálissal szeretett volna előjönni, és ez nagyrészt sikerült is.

A lemez váltogat a különböző hangulatok, hangzások és témák között, a mozgósító grime mellett ugyanúgy megtalálható rajta a visszafogottabb gospel, mint az r&b. (4,5/5)

Jelen: Big For Your Boots, First Things First, Cold, Bad Boys, Don’t Cry For Me,

Múlt: Shut Up, Know Me From, Birthday Girl, Scary, Standard.

Itt már szerepelt:

TOP 5: Februárunk legerősebb dalai!

 


 

Thievery Corporation – The Temple of I & I

Nyolcadik stúdióalbumával jelentkezett a washingtoni duó, Rob Gazra és Eric Hilton formációja, melynek tulajdonképpen bármely albumát berakhatjuk a lejátszóba, bármivel is foglalkozunk épp.

A dubot, bossa novát, acid jazzt ötvöző együttes már 20 éve adta ki első albumát, a legjobbra pedig a 2002-es The Richest Man In Babylon sikeredett, de igazából nincsenek különösebben nagy minőségi különbségek az egyes lemezeik között, hiszen számos elem, hangzás folyton vissza-visszatér, a hangulatok közti nüansznyi eltéréssel.

A recept lényegében a The Temple of I & I-on sem változott,

a dubos, helyenként acides alapok andalító egyvelegei úgy körbeölelnek, mint amikor az ember a teraszajtón kilépve belecsavarodik a függönybe, és esze ágában sincs abból kijönni.

Jelen: Thief Rockers, Ghetto Matrix, Letter to The Editor, The Temple of I & I, Time + Space

Múlt: Until The Morning, Lebanese Blonde, Sweet Tides, Heaven’s Gonna Burn Your Eyes, All That We Percieve.

 


 

Dirty Projectors – Dirty Projectors

Az előremutató zenei előadók egyik legnagyobb keltetője, Brooklyn termelte ki a 21. század art popjának egyik kiemelkedő zenészét is, a Dirty Projectors nevű projekt mögött sündörgő David Longstreth-et, aki gyakran megfejthetetlenül sokrétű és összetett szerzeményeket építget.

Nemcsak magának, de például Beyoncé húgának, Solange-nak is, akinek a tavalyi albumján producerkedett. Ő válaszul segített neki megírni a cím nélküli DP-album egyik legjobb dalát, a Cool Your Heartot, melyen Longstreth a future r&b üdvöskéjével, Dawn Richardsszal énekel együtt.

Az egész olyan, mint amikor bekötött szemmel megyünk valaki után, akinek próbáljuk elérni a kezét, de csak néha sikerül egy picit megérinteni. Nem baj, mert tudni, hogy ott van, és szívesen követjük, akármerre is vezet.

Jelen: Little Bubble, Cool Your Heart, Keep Your Name, Up In Hudson.

Múlt: Swing Lo Magellan, Gun Has No Trigger, Stillness In The Move, Two Dowes, Rise Above.

 


 

Az ajánló megjelent a Klikk Out 2017/4. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább