Filmek, amelyek közelebb húznak az irodalom világához

 

Gondolom már veled is megesett, hogy egy film megnézése után, a főhős sikertöténetétől felbátorodva te is felugrottál a kanapéról, hogy megváltsd, megmentsd a világot vagy éppen a saját világod. Így akartam én is már rockzene-kritikus, tudós lenni; akartam szappant főzni, és megalapítani egy titkos társaságot…

Most lássuk azt az öt filmet, ami az irodalom világába csalogat.

 

 

Holt költők társasága (1989)

A film, melyben Robin Williams végre megmutathatta drámai oldalát. A film, amely az ötvenes évekbeli New England bentlakásos iskola diákjairól szól, akikhez új irodalomtanár érkezik. Mr. Keating amellett, hogy közelebb akarja hozni hozzájuk a költészet világát, arra tanítja őket, hogy járjanak nyitott szemmel a világban, és kérdőjelezzenek meg mindent, ami szembejön velük.

 

 

 

A gránátalma színe (1969)

Szergej Paradzsanov, a múlt század kiemelkedő(en extrém) örmény filmrendezője. Filmjei életre keltik a szürreális képzelgéseket, az őrület határait feszegetik, és tükrözik az amúgyis nehéz sorsú filmrendező lelkivilágát. Filmjei nagy részét még megjelenésük előtt betiltották, viszont A gránátalma színe a filmtörténet egyik klasszikus darabjává nőtte ki magát. A 18. században élő örmény költő és trubadúr, Sayat Nova életét dolgozza fel sajátságos, paradzsanovos stílusban. Bár életrajzi film, a történet, a jelenetek mind álomszerű, képzelt helyen, elhelyezkedésben játszódnak.

 

 

 

SLAM (1998)

Marc Levin filmje, főszerepben az amerikai slammer, költő, rapper, zenész Saul Williams és Sonja Sohn színésznő. A főszereplő Ray, nehéz családi és szociális háttérrel rendelkezik, és egy droggal való üzletelés során elkapják. A börtönben pedig az ököl erejét lassan felváltja a szavak ereje… Aki csak egy kicsit is szimpatizál a slam poetryvel, spoken worddel, annak ez kötelező mű.

 

 

 

Öld meg a kedveseid (2013)

Egy film a fiatal Allan Ginsbergről (Daniel Radcliffe) , aki épp megkezdi tanulmányait a Columbiai Egyetemen. Itt találkozik Lucien Carral, aki teljesen megbabonázza őt. Általa találkozik William Burroughsszel és Jack Kerouackal. Elhatározzák, hogy fellázadnak a konzervatív irodalmi hagyományok ellen, ámde egy rejtélyes kimenetelű halál mindent felbolygat…

 

 

 

Agyament Harry (1997)

Woody Allen filmje, vele a főszerepben. Harry Block sikeres író, aki az életéből meríti az inspirációt a műveihez. Ebből nem kis gondja akad, mert a könyveinek szereplői felismerik magukat, és nem tántorodnak meg attól sem, hogy megpróbálják őt emiatt megölni. Majd meghívják az egykori egyetemére, ahonnan annak idején kidobták, hogy átadjanak neki egy kitüntetést munkásságáért. Elindul a szívrohamtól rettegő barátjával, egy prostival, és az iskolából gyorsan „elrabolt” fiával. Tipikus Woody Allen-film, csavarokkal, az életből fakadó keserédes humorral.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább