A tornacsukától a körömcipőig

 

Tegye fel a kezét az, aki újdonsült anyaként nem olvasta végig a létező összes fórumot és blogot a gyermeknevelésről! Na, ugye! Ami engem illet, mára leszűkítettem a kört. Elenyésző számú blogot, illetve fórumot olvasok el. Bartalos Tóth Iveta, a superwomanatwork.blogspot.sk szerzőjének bejegyzéseit azonban soha nem szalasztom el.

 

Csontig hatoló őszintesége, életszeretete és szarkazmussal tarkított humora teszi őt igazán egyedivé. Témái rendkívül széles skálán mozognak. A receptektől az utazásig, a gyerekneveléstől a könyvajánlóig. A sorok közül azonban kiolvasható, hogy egy olyan gondolkodásmód szócsöve lett, mely az elmúlt években kapott igazán nagy szerepet. Miként éli meg a nő szerepeit, amelyekbe nap mint nap belebújik, mint ahogy különböző lábbelibe az egyes napszakokban. A sportcipős Anya, a kényelmes papucsos Feleség, a színes csizmás Barátnő, a magassarkús Vezető.

 

 

Tudatosan alakítottad ilyenné a blogodat?

Az, hogy 5 évvel ezelőtt egy ilyen címmel blogot indítottam, nem volt véletlen. Hittem és hiszem, hogy egy nő életébe minden belefér, amit szeretne, hogy benne legyen. A dolgok nagy része elhatározás kérdése. Én úgy döntöttem, hogy szélesvásznon élem meg az életem.

Nincs csak anya, csak feleség, hiszen én is minden vagyok egyszerre: anya, feleség, dolgozó nő, de elsősorban ember, aki néha tornacipőben sétál a gyerekeivel, máskor meg tűzpiros körömcipőben érkezik egy tárgyalásra.

 

Az írásaid gyakran fájdalmasan őszinték és személyesek, ezáltal mindent a nyilvánosság elé társz, még olyat is, melyet mások hét lakat alatt őriznek. Nem kertelsz, amikor leírod, hogyan küzdöttél meg tizenévesen a rákkal vagy hogyan lettél két örökbefogadott lány anyukája. Nagy bátorságra vall…

Az őszinteség nem jelenti azt, hogy nyilvánosságra hozok mindent. Amiről írok, arról teljes mértékig hajlandó és képes vagyok kendőzetlenül beszélni. Azt gondolom, tényleg kijutott nekem az erőpróbákból, legyen az a rákkal vívott harc, vagy az örökbefogadás. Ezek a dolgok nem elvettek belőlem, hanem általuk is lettem az, aki vagyok. Úgy gondolom, hogy az ember élete lehet tökéletes úgy is, ha nem ideális.

Alapkoncepcióm, hogy azt nézem, melyik erőpróba, helyzet mit adott, és nem azt, mit vett el.

 

Szeretsz színházba járni, szabadidődben olvasol, kertészkedsz, egyszóval „énidőt” teremtesz magadnak. Mit látsz a környezetedben, a nők érzik az énidő fontosságát?

Nőknek, férfiaknak egyaránt szükségük van énidőre, ez szerintem alap emberi szükségletünk. Ahogy nekünk jól esik színházba menni, egy csajos estét tartani, úgy a férfiaknak is kell a tesztoszterontól túlfűtött focimeccs, edzés, haveros sörözés. S hogy mit látok? Nem ezt. Feszültségekkel teli kapcsolatokat, ahol senki sem lehet önmaga, egy kis időre sem. Kell az egyedüllét, kell a változás, a másfajta impulzus, hogy az így szerzett energiákat mind nők, mind férfiak közös életünk javára tudjuk fordítani. Ehhez pedig szükséges a bizalom.

Meg kell bíznom a másikban, hinnem kell abban, hogy ha számára néha kinyílik a világ, más impulzusok is érik, nem jelenti azt, hogy elmegy, eltávolodik tőlem. Hinnem kell abban, hogy így mindketten gazdagodunk érzelmileg és emberileg is.

 

Egy kezdeményezés is született néhány évvel ezelőtt, mely a Mert nőnek lenni jó nevet viseli. Kérlek, mesélj róla!

A MNLJ szülőanyja Mészáros Krisztina, nekem pedig ez a harmadik fogadott gyermekem. Előadóként kezdtem, majd fokozatosan a marketingben, szervezésben, a témák és vendégek kiválasztásában, végül a műsorvezetésben is segítettem őt. A sors úgy hozta, mára igazi egyenrangú társak lettünk. Hiszem, hogy az embernek az élet különböző területein több társa is lehet, nekem Krisztina az egyik. Az az energia, munka, amit a MNLJ-ba fektetünk, végtelenül sok, tiszta és őszinte. A kezdeti elképzelés évi két egész napos, nőknek szóló rendezvény megszervezése volt, a múlt év második felében pedig elkezdtük tematikus klubestjeink szervezését Dunaszerdahelyen. Mára igazi aktív klubélet és közösség alakult ki a Buena Caffee-ban, ahol alkalmanként 30-45 nő csatlakozik egy-egy kellemes, péntek esti beszélgetéshez. Nehéz és inspiráló, de elsősorban elgondolkodtató témákat hozunk.

Célunk, hogy Dunaszerdahelyen egy igazi gondolkodó és cselekvő női közösséget alakítsunk ki.

Március végén a túlterhelt gyermekek témájával foglalkoztunk, áprilisban pedig bemutatkozik a Harcosok Klubja – négy nő, akik komoly betegségük által lettek többek. Klubestjeink ingyenesek, rendezvényeinkről fokozatosan értesítjük az érdeklődőket a MNLJ Facebook-oldalán.

 


 

Az interjú megjelent a Klikk Out 2017/4. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább