ANKÉT: Mit olvasol most éppen?

 

A Klikk Out magazin online felületén az irodalom nem vissza-, hanem teljesen odavág! Legyetek velünk résen! Olvassátok a szlovákiai magyar személyiségek válaszait az rendszeresen megjelenő irodalmi ankétunkban.

 


A legutóbbi ankét:

ANKÉT: Az irodalom odavág!


A következő három kérdést Benes Tarr Csillának, Olasz Istvánnak és Mucha Attilának címeztük:

  • Mit olvasol most éppen?
  • Van olyan mű, ami kifejezetten hatással volt az életfilozófiádra?
  • Aktuális kedvenc műved?

 

Olasz István, színész, DJ


 

Mit olvasol most éppen?

Jelenleg Boris Vian: Tajtékos napok c. művét emésztgetem.

 

Van olyan mű, ami kifejezetten hatással volt az életfilozófiádra?

Nincs kifejezetten olyan mű, ami az életfilozófiámat befolyásolta volna, de Dosztojevszkij regényeit, pl. a Bűn és bűnhődést biztos valamikor a közeljövőben újra fogom olvasni, mert annak az összetettsége nagyon vonz újra.

 

Aktuális kedvenc műved?

Aktuális kedvenc versem Závada Pétertől a Vers a szerelemről és a matematikáról. Ez a Szer+elem+ez? c. verses összeállításunkban is elhangzik, amelyet Bandor Évivel készítettünk, és ezt a verset ebben ő mondja el.

 

Mucha Attila, szabadúszó


 

Mit olvasol most éppen?

Lassacskán beszerzés alatt van Hazai Attila életműve, most a Budapesti Skizo c. regényt olvasom attól a szerzőtől, akivel éppen csak nem lehettünk kortársak. Szerintem a címe elég sejtető.

 

Van olyan mű, ami kifejezetten hatással volt az életfilozófiádra?

Igen. Győri Attila Kerékkutyája elég sokszor eszembe jut, de a legtöbbet mégis Weöres Sándor A teljesség felé c. kötete adta. Hamvast még nem olvastam, talán még fiatal vagyok hozzá.

 

Aktuális kedvenc műved?

Nem aktuális, majdnemhogy örök. Bartis Attila “Valami a vérről”. Fent van a neten, keressetek rá. Jó pár éve mutatták a mentoraim egy írótáborban ezt a szöveget, A Lázár Apokrifek c. kötetben található.

 

Benes Tarr Csilla, improkirálynő, anyuka


 

Mit olvasol most éppen?

3 könyvet olvasok párhuzamosan:

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában, A kontinuum-elv (alcím) – a jekána indiánok szokásait és azok gyerekneveléshez, valamint az élethez való hozzáállását feltérképező könyv.

Dr. Buda László: Mit üzen a lelked? – ajándékkönyv

és Perényi Balázs: Improvizációs gyakorlatok, gyakorlati kézikönyv az improvizációval foglalkozó oktatók, trénerek és tanárok számára.

 

Van olyan mű, ami kifejezetten hatással volt az életfilozófiádra?

Jó kérdés. Jó lenne tudni, melyek azok a könyvek, és mik azok a tapasztalatok, melyeket általuk olvasva beépítünk az életfilozófiánkba, s lényegi énünk részévé válnak. Biztos vagyok benne, hogy jó pár könyv van rám ilyen hatással. Mégis kiemelném Lao-ce: Tao te king – Az út és erény c. könyvét, amelyben minden kérdésre ott a válasz…

 

Aktuális kedvenc műved?

Az utóbbi időben mély hatással van rám, újra és újra gondolkodóba ejt; Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című verse.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább