Gábor, Pálinkás, jó napot!

Szicsek János emlékére

(Csak egy picit) pálinkás élménybeszámoló.

Az írás megjelent a Klikk Out 2012/10. számában.

Elképzelhető, hogy némely részlete már aktualitását veszítette, a beszélgetés autentikusságának megőrzése céljából azonban változtatás nélkül közöljük.


 

Fotók: Šenkár Márió

Péntek délután. A fiatalok számára a rádiók hullámhosszain kezdetét hirdetik a célul kitűzött féktelen éjnek. Nekünk egy klikkes szolgálati út jutott. Ám vigyázat, mi se jártunk rosszul…!

Laptulaj, fotós, piszálek és Pálinkás Gábor, aki a Szicsek pálinkát forgalmazza Szlovákiában. A Budapest belvárosában levő Szicsek pálinkabolté a kitűzött célkoordinátánk. Egy gyors cikk-filmvágás után a száguldó autóból a boltba kerülünk.

Szicsek János, a tulajdonos picit később jön, így van időnk körülnézni a boltban. A laptulajunk nemcsak a polcokon lévő pálinkákat bűvöli, mint mi, hanem szakmai szemmel a bolt beltéri kivitelezését is felméri.

2012 októberében készült interjúnk a nemrég elhunyt Szicsek Jánossal:

A pálinka nem csak termék, hanem egy életérzés

Beszélgetünk az elárusítókkal, és amikor már otthonosan érezzük magunkat, megjön Szicsek János.

Egy kicsit felgyorsulnak a történtek.  Interjú készítése, mely közben kezdődik az egyes pálinkaízek kóstolgatása. Vigyázni kell a mértékre, ahogy a vásárlókra, akik egymásnak adogatják az ajtókilincset.

A legvarázslatosabb figura egy huszonéves srác volt, aki maximum harminc másodpercet töltött a boltban. Az ajtónyitás után, közöttünk szlalomozva a bolt végére ért, és a Szicsek pálinkapolcról levett a sok íz közül az egyikből, visszafordult, egy újabb szlalom, irány a kassza, fizetek, parancsoljon, köszönöm, és már csak az ajtócsukódást hallottuk. Ezt becsukott szemmel is megcsinálná, mondtuk mi. „Nem egy hete jár hozzánk”, hangoztatta mosolyogva az elárusító.

Az interjúnak vége. Épp ideje, mert mi van akkor, ha a diktafonból hörpintek a stílusos pálinkás pohár helyett? A kóstolgatás folytatódik, ahogy a kötetlen beszélgetés is.

Jó hallgatni Szicsek Jánost, amint mesél és kalauzol a pálinka világában. Kezdjük megérteni, hogy a boltjában, számunkra értethetetlenül, miért jutott – a saját boltjában – az ötvennél több pálinkafőző cég termékei között az övéinek egy nem éppen előkelő hely.

 

Ritka önzetlenség, szinte úgy jön le ez az infóm, mintha PR-cikk propaganda lenne, de nem így van. A saját – most már dioptriás, így tökéletesen éles – szememmel láttam.

Simuló pálinka, finom ízek, jó minőség.

Kicsit spiccesen, de még mindig szalonképesen búcsúzunk Szicsekéktől. Az úton hazafelé a pálinka a fő téma, Gábor a terveiről beszél, hogyan szeretne betörni a szlovákiai piacra.

A „herr Hörpintünk” a kocsiban is velünk van… Simuló pálinka, finom ízek, jó minőség. Na de Tibi, píár-cikkezünk? Nem is, tényleg jó a Szicsek pálinka.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább