Polgármesterek

Az elmúlt 20 év alatt munkámból és futballszenvedélyemből kifolyólag bejártam szinte az egész Csallóközt. Rengeteg embert ismertem meg, és valamilyen kapcsolatba kerültem a községek első embereivel, a polgármesterekkel.

Az az ember, aki valamilyen szinten heti 3-4 alkalommal megjelenik a faluban, biztos vagyok abban, hogy áttekintést nyer annak működéséről, az emberek egymás iránti viszonyáról, kapcsolatairól.

A falusi feeling nagyban megváltozott. Emlékszem, gyermekkorom delején nem volt furcsa, hogy a házak építésnél nemcsak a rokonok és szomszédok segédkeztek, hanem szinte a fél falu természetesnek vette, hogy besegít.

Egy község működéséért, külalakjáért teljes mértékben a polgármester vállal felelősséget, amikor megválasztják őt a település lakosai.

De ki a felelős azért, hogy a faluban legyen jó hangulat, vidámság és összetartozás?

 

Embere válogatja…

Léteznek olyan polgármesterek, akik nyakig belefolynak a napi politikai életbe, talán elkerülhetetlenül is, és tárgyalásról tárgyalásra, kávéházból kávéházba rohangálva intézik a falu ügyeit. Viszont találkozni olyanokkal is, akik idejük nagy részét aktívan, a falu hétköznapi teendőivel töltik. Nem szeretnék személyeskedni, és talán nem is vennék jó néven az „ingyen reklámot” azok, akikről írok, ezért csak a keresztneveiken fogom szólítani az érintetteket.

Józsi, ha kell rakodik, lapátol, fúr-farag, közben aláír és e-mail-t küld. A falu apraja-nagyja a becenevén szólítja. Robi szervez, és ha kell, falat vés és cserepet rak. Hívó szavára mindenki tettre kész, aki él és mozog a faluban. 

 

Van egy szép magyar közmondás: ahány ház, annyi szokás! Természetesen nem lehet mindenkinek megfelelni, de nekem az utóbb említett polgármesterek a szimpatikusak. Vajon majd a választóknak is?

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább