Szégyentelenek

KLIKK-ARCHÍVUM

Pár héttel ezelőtt majdnem vitába keveredtem egy anyukákat tömörítő fórumon. Egy gombnyomás választott el tőle. A téma a nyilvános szoptatás volt. A szívügyem. Lelkesebben tudok róla beszélni, mint Both Tanár úr a síkgeometriáról. Ezért is áramlott az összes vér a sarkamból  az agyamig, kétszer, amikor megláttam, hogy felnőtt, tapasztalt szülők, főként anyukák, miként nyilatkoznak. 

Az írás megjelent a Klikk Out 2016/10. számában.

Fotók: Pixabay

Jártunk a Holdon, klónoztunk állatokat, keressük a rák ellenszerét, de a nyilvános szoptatás olyan téma, amelytől egyes embereknek borsózik a háta (ezt az említett fórumról idéztem). Hosszú hozzászólást írtam a szoptatás érzelmi fontosságáról, felsorakoztattam orvosi, pszichológiai érveket, aztán egy gombnyomással töröltem az egészet. Fegyvertelennel nem vívok szellemi párbajt.

A kommenthuszárok szerint a mai unatkozó anyukák feltűnési viszketegségben szenvednek, amúgy is húzzanak haza gyereket nevelni, mit csavarognak vagy ott a klotyó, menjenek oda.

 

Jogos. Nekem is megfordult már a fejemben, hogy a puccos éttermekből kitiltanám azokat, akik gusztustalanul esznek, esetleg takarják le a fejüket.

Kapcsolódó ankétunk:

Szoptatni, nyilvánosan? Hogyan? – Három édesanyát kérdezünk

Szoptattam már hivatalban, forgalmas fővárosi sugárúton, ruhabolt próbafülkéjében, cukrászda teraszán, mert a helyzet úgy kívánta, értsd: ordított a Gyerekem. Találkoztam meghökkent tekintettel, kíváncsival és mosolygóssal is. Az első hónapokban nyaralásként éltem meg, ha kimehettem az utcára.

Merészebb napjaimon a város széléről egészen a város közepéig is elsétáltam, s ha jól jött ki a lépés, épségben, mosolygósan értünk haza. De a lépés nem mindig jött ki. Hiába dugdostam szilikon kisbékás cumit a szájába, vagy tettem mellé pihe-puha rongydarabot mosolygó macifejjel, ezt a Gyereket semmi más nem érdekelte csak a cs…mell.

Nem értem, miért felháborítóbb a gyerekszájból kivillanó mell egy részének a látványa, mint a billboardokon parkettát reklámozó hölgy zsebkendő méretű bikiniben.

 

A marketing egyik fő eszköze a női test, s nemcsak elégedett, hófehér mosollyal próbálnak eladni kerti bútort, de egyéb női testrészekkel is. Szóval, ha úton-útfélen női mellek villognak a városban, az oké, ha az anya vészhelyzetben meg szeretné nyugtatni a babáját, esetleg épp etetési idő van házon kívül, és megszoptatja nyilvánosan, az már nem oké.

A témában ajánljuk

Cicimozi ingyenjeggyel

Szoptatni trendi (Interjú)

A szoptatás nem csupán táplálékhoz való hozzájutás, hanem kapcsolat az anya és a gyermek közt, szomj-, és bánatoldás, félelemelterelő és ellazító tevékenység, feszültség-, és fájdalomoldás. Nyűgösebb napokon olyan, mint Jockey Ewingnak a whiskey.

Egyre több híresség áll ki a nyilvános szoptatás mellett, posztol közösségi portálokra képeket, hangot ad egy olyan problémának, amely egyébként a világ legtermészetesebb dolga.

Tehát, mi, nyilvánosan szoptató anyukák, nem vagyunk perverzek, sem aberráltak, nem szenvedünk feltűnési viszketegségben, nem akarunk senkit elcsábítani, nem unalmunkban mutogatjuk magunkat.

 

Csak figyeljük a gyermekünk jelzéseit, hallgatunk az ösztöneinkre a belső hangra, a kritikusok pedig jobban tennék, ha gyakorolnák ugyanezt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább