Adventi örömök

Fotók: Ugróczky István

Egy gyermek születése vitathatatlanul hatalmas változást hoz mindenki életébe. Megváltoznak a mindennapok, az egyéni és közös célok, a világról alkotott képünk. A kapcsolat anya és apa közt is formálódik, de a saját magunkkal fenntartott viszony sem lesz már a régi. Ugyanígy változtatta meg a szülei életét, és az egész világot az a gyermek, akinek világrajöttét nagyon sok ember ünnepli meg ilyenkor, decemberben.

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/12. számában.

Érdekes utazás lenne visszapörgetni az időt, s megnézni, vajon miként hatott szüleire a kis Jézus születése, hiszen azt tudjuk és tapasztaljuk, hogy a világra milyen hatással volt. Vajon miként vált Mária anyává és milyen hatások formálták Józsefet apává.

Kissé furának tűnhet a párhuzam, de a mai, modern világban született gyermek igénye mit sem változott ezalatt az idő alatt.

Ahogy a kis Jézus sem, úgy a mai újszülöttek és kisgyermekek sem vágynak méregdrága babakocsira, fejük felett pörgő, villogó plüssállatokra, strasszokkal díszített cumira és sorolhatnám.

 

A mában született gyermek ugyanazt várja el a szüleitől és a világtól, mint évezredekkel ezelőtt. Időt, figyelmet, szeretet kér. Egy ölelő kart, aki nem sírni hagyja, hanem megvigasztalja. Egy felnőttet, aki felemeli és megtanítja neki, bízhat benne, számíthat rá. Bizalmat kér, hogy képes megváltani akár a világot is. Közelséget kér, hogy érezze, nincs egyedül a világegyetemben. Időt kér, hogy ne siettesse senki, maradhasson sokáig gyermek. Feltétel nélküli elfogadást kér, hogy úgy és azzal együtt szeressék őt, ahogy a világra érkezett.

A világ megváltozott, az emberek élete bizonyos tekintetben könnyebb lett, a gépek gyártják a haszontárgyakat, az emberi kapcsolatok eventekre és gifekre korlátozódnak, de az ember alapigénye ma is ugyanaz: szeretni és szeretve lenni.

Az adventi várakozás gyermekkel egy igazi ajándék, főleg, ha az ember a külsőségek helyett a belső lelki örömökre helyezi a hangsúlyt.


1. Készülődj!

Nemcsak úgy, külcsínben, koszorúval, asztali dísszel. Hanem hangulattal, karácsonyi zenével, tervezgetéssel, békével a lelkedben, szeretettel az emberek felé. Ha szerencsénk van, talán fehér karácsony köszönt ránk. Megérdemelnénk.

2. Szent Miklós története

December első napjaiban minden bevásárlóközpontot, gyerekklubot ellepnek a Mikulások. Nézzetek utána, mi a történet eredete, ki is volt Szent Miklós és miért pont ő hozza a csomagot a gyermekeknek.

3. A kevesebb, néha több!

Kár lenne tagadni, hogy a gyerekek nagy többségben sok édességet kapnak és esznek az év szinte bármelyik napján. Mikulás napja inkább azt jelenti, hogy ezen a napon még ennél is többet kapnak. Már nem a szüleink világát éljük, amikor a pult alól kapott mandarin, mogyoró vagy narancs édes mannának számított, sőt anno, aki esetleg még krumplicukrot kapott, az igazán boldog lehetett.

4. Saját készítésű adventi naptár

Az előzőkhöz kapcsolódik, hogy az adventi naptár sem kell, hogy feltétlenül és kizárólag csak édességeket rejtsen. Mi lenne, ha egyik nap csoki, a másik nap egy közösen kitalált program várna a családra kis ablak mögött.

5. Rénszarvasos zokni, mikulásos pizsama

Ilyenkor semmi sem ciki, pláne nem a norvégmintás pulcsi vagy a hópelyhes blúz. Szigorúan nemcsak gyermekeknek!

6. Írj képeslapot!

Kezdődött az sms-ekkel, majd az e-mailekkel, mostanra a Messenger-üzenetek és a karácsonyi posztok léptek a helyükbe. Mikor írtál utoljára kézzel levelet? Mikor írtál utoljára karácsonyi képeslapot?

7. Adj időt és mesélj!

Nem kell a nyolcadik fajta sütemény, nem kell csillognia az ablakoknak. Adj időt! Szinte mindenkinek van felejthetetlen családi emléke a karácsonyról. Meséld el a Te karácsonyodat gyermekként, kinek mi volt a szerepe, hogyan zajlott a szenteste, milyen hagyományokat tartott meg a család.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább