Betyár a Grundról 16.

Pokolból a mennybe – de csak majdnem?!

Voltak szép napok, az élet viszont nem áll le egyetlen fejezetnél. Elvesz és ad. Ha bezár egy ajtót, odébb kinyit egy ablakot, hogy kedvünkre ugrálhassunk egy ismeretlen térben, ahol talán az idők végezetéig megélhetjük álmainkat. A klub történetének legfurcsább három esztendejében megjártuk a poklot, és fürödtünk mennyországi magaslatokban. Majd hirtelen villámok cikáztak, és megnyíltak az ég könnyező fellegei.

2006/2007 – Az orrunk előtt ment el a kettes számú járat

Svájcban finom a csoki, éles a bicska, és különleges a labdarúgó-bajnokság rendszere. Miért ne lehetne a miénk is ilyen? A második liga tizenkét indulója közül az első négy helyezett a legfelsőbb osztály utolsó négy csapatával osztályozót játszik. A maradék nyolc a bennmaradásért küzd tovább. Ez így elég bonyolultan hangzik, mi ennél sokkal egyszerűbben estünk ki. Ezúttal a csoda sem segített rajtunk.

Milan Albrecht és Marian Novotný edzők csak a nyolcadik fordulóig maradtak, majd visszajött az osztrák sógor, Robert Pflug. Az őszi tizedik hely, amely egyben az alapszakasz végét is jelentette, elővételben megváltott jegy volt a harmadik osztályba. Tavasszal végét ért a „Pflúgos futam”, ismét előkerült a „Danke” molinó a lelátón, a DAC pedig repült a harmadik ligába. Repült, mint egy otthonról elszökött, életét addig fogságban leélő papagáj, ami az első száz méteren elpusztul.

Mentőövként ugyan képbe került egy esetleges fúzió a Szenc csapatával, de a Városháza nemet mondott a frigyre. Közben a csehszlovák kupagyőzelem huszadik évfordulójára emlékezve, a diadal hőseivel találkozhattunk egy kávé mellett. Ha jól emlékszem ekkor jöttek divatba a szurkolói találkozók. Ahova érdemes elmenni, mert mindig megtudhat az ember valami újat. Vagy csak egy pofa sört meginni a cimborákkal, és szidni az aktuális rosszfiút.

A második ligából kiesett dunaszerdahelyi csapatban pályára lépő játékosok névsora:

Mišković, Kobr, Trančík – Hušťava, Németh K., Csölle, Olejník, Károlyi, Lelkes Á., Samardžić, Milan, ifj. Medgyes J., Albert – Kundra, Jurčo, Egri, Horváth M., Mazić, Čertík, Buka, Ferenczi, Dobeš, Tomasovics, Szabó O., Gőgh Á., Drobný – Adam, Bognár Z., Sani, Belkovics, Zlacký, Savić, Ploszek, Mičović, Ďurica P.

A legtöbb gólt Sani Siraji szerezte, szám szerint hat pontos lövése volt. A rájátszás nyolc csapata közül a DAC a hetedik helyen ért célba:

2006/2007 – 7. DAC (28 7-11-10 24:32) 32 pont.

 

Medgyes József halálának tizedik évfordulóján a DAC öregfiúk csapata a nagyszombatiakkal együtt emlékezett:

DAC – Nagyszombat 5:3, gólszerzőink: ifj. Medgyes J. 2, Klempa, Pinte, Stojka

DAC: Veselý (Fišan) – Kapko, Liba (Pintér), Hodúr (Lieskovský), Szaban – Varga D., Klempa, Simon (Lépes), ifj. Medgyes J. – Pinte, Stojka.

2007/2008 – Ének az esőben

A harmadik liga nyugati csoportjában tizenhat csapat szerepelt. Az utolsó fordulóban hazai pályán játszottunk, szakadó esőben. Bár kikaptunk a Puhó csapatától, a hangszórókból a We are the Champions című Queen sláger szólt. Ünnepeltünk, csapatkapitányunk a magasba emelte a bajnoknak járó serleget.

Létrejött az egy éve még a szőnyeg alá sepert DAC – Szenc fúzió. Pázmány Péter polgármester május 28-án aláírta a szerződést az FC Szenc R.t. képviselőivel, ami az első ligát hozta el Dunaszerdahelyre!

 

Meszlényi Tibor [megj.: a napokban elhunyt szakember családjának őszinte részvétem] és Németh Krisztián edzők vezették harcba a fiúkat, Krisztián a pályán is bizonyította tehetségét. Nem volt egyértelmű a bajnoki cím, hisz’ csak a negyedik helyen teleltünk. A csapat kerete eléggé átjáróház volt, de az idény során a vezérkarban is kétszer volt változás. A klubelnöki tisztséget Antal Barnabás, majd Patasi Ferenc töltötte be. Tavasszal összeállt minden, ennek ellenére a 26. forduló előtt mégis trénert cserélt a DAC. Az aranyérmet már a Fieber Péter – Simon Gyula kettős nyakába akasztották. A feljutás sorsa az utolsó előtti fordulóban dőlt el. Durrogtak is a pezsgősdugók, ahogy illik (Hulinak ezért a frázisért jövök egy sörrel – precízen J)

Belkovics „Lacus” 12 góllal lett házi gólkirály. A bajnokcsapat kerete:

Košovan, Hroš, Kobr – Lelkes M., Németh K., Csölle, Lelkes Á., Kosár, Kiss I., Gašparík M., Milan, Houšťava, Olejník – Palic, Šňegoň, Kubala, Chmelo, Szkukálek, Hamar, Genčúr, Horváth M., Bartalos, Libič, Habán, Buka, Csémy – Bognár Z., Horváth T., Belkovics, Uzola, Adam, Zlacký, Kriss.

2007/2008 – 1. DAC (30 18-3-9 54:29) 57 pont.

 

A nagybetűs focira kiéhezve vártuk a következő szezont, ígéretekből pedig nem volt hiány: arab befektető, horvát edző, kameruni focista, villanyvilágítás. A klubszín maradt hál’istennek a sárga-kék, csak a fehér sportszár emlékeztet majd a szenci csapatra.

2008/2009 – A foci hazatért Dunaszerdahelyre!

Elkezdődött! Na, de milyen kezdés volt, az angyalát neki! A Radeczky mars helyett a The Football coming Home-ra vonultak be a csapatok a szent gyepre. Igen! A foci hazatért Dunaszerdahelyre! Viszont nagyon durva idény volt, olyan igazi tizennyolc pluszos!

(Készíts be légyszi’ valami ropogtatnivalót, mielőtt folytatnád az olvasást. Gondolom, nem a körmödet akarod lerágni! – én szóltam…)

Kezdjük a bemutatkozással: Ismail a tulajdonos, Khashayar Mohseni az elnök, Antal Barnabás az alelnök, Djuričić Milan az edző, segítői: Michal Kuruc és Németh Krisztián. A stadion befogadóképessége hivatalosan 6100 fő. A mezeken:

My city Dubai

Az én városom Dunaszerdahely!!! Rögtön az első hazai mérkőzésen a nagyszombatiakat fogadtuk, ismét élettel teltek meg a lelátók. Régi DAC-játékosok, páran a szenci csapatból, és rengeteg idegenlégiós. Egy vendégszurkoló senkitől sem zavartatva magát, keresztbefutva a pályán megkísérelt letépni egy magyar zászlót a kerítésről. Nem sokáig örülhetett, mert az egyik éber DAC-fan azonnal a nyomába eredt, és visszaszerezte nemzetünk jelképét. A nagyszombati drukker kapott egy „medvepuszit”, csapata meg három gólt.

Az ötödik forduló előtt a horvát Djuričić edzőt a német Werner Lorant váltotta, aki meghonosította a „fussunk az erdőben” nevű szórakozást, és az „egy sör, nem sör” című játékot. Fantasztikus kapusunk volt Novota Jani személyében, igazi közönségkedvenc, ha kellett, úszott a levegőben a labdáért, vagy kiugrott a szurkolók közé, mikor gólt szereztünk.

Lelkes Ernő felvételei

Nagyon ment a szekér a DAC-nak, aztán jött 2008 november elseje. Slovan are you ready? – ha ők nem is, a karhatalom készen állt. A stadion hivatalos befogadóképességének duplája, álcázott, karszalagos „droidokkal” nézett farkasszemet. Háborús övezet lett egyszeriben az aréna. Tizenhetedik perc, indul az attak, dőlnek a „bábúk”. Hogy mi történt valójában, senki sem tudja pontosan. Megfélemlítés? Erőfitogtatás? A vipera „marásától” mindenfelé futkározó, vérző fejű srácok. Eszméletlen testek a gyepen. Szörnyű látvány volt. Az egyik szurkolót, Lengyel Krisztiánt kétszer élesztették újra, pedig élete első focimeccsén volt. Lincshangulat, egy nyilvánvaló rendőri túlkapás után. A szövetség mégis minket büntetett meg! Bezárták a stadiont, de mi olyan bulit csaptunk a következő hazai meccsen egy LED-fal előtt, hogy muszáj volt győzni a DAC-nak! Kispesten jótékonysági mérkőzést szervezett a klub a DAC-cal karöltve, a Slovan meccsen maradandó serüléseket szenvedett Lengyel Krisztiánnak. Szurkolóink is „kirándultak” egyet, de nem csak oda. Mindenhova!

Mi mindenhol ott vagyunk! Mi mindenhol otthon vagyunk!

 

Ősszel az utolsó fordulót bojkottálni akarták játékosaink, mondván, nem kapnak fizetést. Éreztük, valami nincs rendben. Ötödikekként kezdődött a téli szünet. Közben elhunyt Reisz Árpád, a DAC korábbi csapatvezetője. Tisztelet emlékének!

A csallóközi téltől távol, a messzi Dubajban edzőtáborozott a csapat. Legjobb góllövőnket vitte a Frankfurt, ennek ellenére házi gólkirály maradt. Elkészült a villanyvilágítás az Arénában. Akadozott a gépezet. Egyre több probléma látott napvilágot, belefutottunk pár zakóba. Meg Dacikába, a klub kabalamadarába! Edzőcsere következett, Lorant helyett ismét egy horvát, Zlatko Kranjčar ült a kispadra. Elfogyott a szurkolók türelme a vezetőséggel szemben:

DAC is not Admira!!!

– utalva a Mohseni által korábban tönkretett osztrák együttesre. A véleménynyilvánítást is cenzúrázta a vezetőség és azok „katonái”. Vártuk a bajnokság végét, kilencedikként értünk célba. A kupában a negyeddöntőig jutva estünk ki. Tartalékcsapatunk a második liga utolsó helyezettjeként kiesett.

A DAC „nemzetközi” kerete:

Novota, Minár – Regedei, Adiaba, Vasas, Pantić, Gerich, Pinte, Zápotoka, Kováč M., Abena, Moughfire, Landerl, Kweuke, Dragišević, Németh K., Boya, Opoku, Bohona, Hassan, Caha, Esad, Nlend, Marcin, Rabihou, Decký, Labaška, Beniusis, Parvin, Stafsula, Bajevski, Suljanović, Varga V., Lénárth, Németh Zs., Bognár Z., Demeter, Habenicht, Pantić.

2008/2009 – 9. DAC (33 9-9-15 32:59) 36 pont.

 

Minden kedves olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok. Egy hét múlva folytatjuk…

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább