A víz (lesz) az úr!

KLIKK-ARCHÍVUM

Az elmúlt 40 évben a Csallóköz óriási fejlődésen ment keresztül, településeink átalakultak, újjáépültek, sokunk sajnálatára keveset megőrizve hagyományainkból, nagyapáink örökségéből.

A nádfedeles parasztházak gémeskúttal az udvaron már feledésbe merülnek, és gyermekeink számára mutatóban is kevés maradt belőlük. A régi falusi portákon szinte minden udvaron megtalálható volt egy kút, amely több célt szolgált a parasztember számára. Annak ellenére, hogy a Csallóköz a sokéves átlagot tekintve Szlovákia egyik legcsapadékszegényebb területe, legnagyobb kincse éppen a víz.

Számítások szerint az elkövetkező időszakban Szlovákiát, de talán Közép-Európát is a Csallóköz fogja ellátni ivóvízzel, amely megközelítőleg 10 milliárd köbméter jó minőségű ivóvízzel rendelkezik.

 

Ezt a felbecsülhetetlen értékű vízkészletet főleg Pozsony iparosodása és az elmúlt rendszer nem megfelelő szövetkezeti rendszere, a vegyszerezés, a nagyhizlaldák környékünkre telepítése, a szeméttárolók felhalmozódása veszélyeztette és veszélyezteti.

Napjainkban oda jutottunk, hogy a csallóközi ember megvásárolhatja a saját istenadta kincsét, a vizet.

 

Egyre több a vízautomata, és szakemberek hívják fel az emberek figyelmét a vízfogyasztás szervezetre gyakorolt jótékony hatására.

Tisztított víz, műanyagba zárva a csallóközi embernek, pénzért. 

 

Ha egy durva összehasonlítást szeretnénk tenni, akkor ez olyan, mintha egy szaúdi olajsejknek szeretnénk a saját olaját eladni. Megmosolyogtató, viszont igaz.

A vízkészleteink veszélyeztetéséről már az Európai Parlamentben is tudnak. Az kérdéses, mennyire fogják szívükön viselni a honatyák panaszainkat, viszont ami a miénk, azt elsősorban nekünk, csallóközieknek kellene leginkább védeni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább