Köszönjük, Jani!

Bekapcsolom a notebookomat és a Facebookon olvasom a hírt: Novota Janinak azonnali hatállyal be kell fejezni a pályafutását. Mindig van esély visszafordítani a látszólag visszafordíthatatlan folyamatot, de most az egyszer érzem, nem is tudom miért, hogy ez már nem fog menni. Hátradőlök a székemen, és már pörögnek is a filmkockák…

Kétezer-nyolc…

Az Antal-éra kezdete. A kapusunk egy taksonyi kétméteres srác. A stílusa picit fura, ösztönszerű és a nyers, csiszolatlan, grundon szerzett tudása keverődik a tarzanos natív tehetséggel. Kiszedi úszva a levegőben a labdát a vinkliből, reflex mozdulattal kivédi a két méterről meglőtt labdát, miközben a beadásoknál kifutva összetöri magát. A modern focira jellemző kapus lábtechnika még nem éppen jellemző rá.

Feltettem magamnak a kérdést: Mire lenne képes, ha foglalkozna vele egy kiváló kapusedző?

 

Dunaszerdahelyen közönségkedvenc lett. Szinte azonnal.

Fotók: Novota Jani archívuma

Talán az egész Csallóközzel tegeződött már, amikor először beszéltünk, azt hiszem, hogy addig egy szót sem váltottunk. Vége volt az első DAC-szezonjának, amikor találkoztunk egy kávézóban. Sokáig beszélgettünk… Foci, kapusok, élet…

Nyitókép: Somogyi Tibor

Mint újságíró, nem szívesen engedem a közelembe a játékosokat, de a kapusokkal érthetően rendhagyó vagyok. Leginkább olyan típusokkal, mint Novota vagy Penksa, akik sértésnek vennék, ha az ismeretség bármilyen módon befolyásolná a véleményemet. Penksa mondata jellemző leginkább mindkettőre:

– Chili, ako si to videl? Ale chcem počuť pravdu!

Nem azt mondom, hogy a kapusok témájában tévedhetetlen vagyok, hiszen példa erre Macej (bár még mindig lendíthet magán), de Novotában kitartóan hittem…

Mesélhetnék Janiról ezer sztorit, de azt hiszem, hogy a leglényegesebb mozzanat, időszak, illetve esemény ez volt: Jani külföldre került, Görögországba, ahol az első edzéseken nagyon szenvedett. Az edzés mennyiségtől és attól, hogy a kapusstílusát kezdték finomítani. Egy ideig eltartott, hogy ez a stílusváltás már nem okozott káoszt a fejében és testében. Amolyan stílusbeli változáson ment át…

Nem védett, ezért hazajött. Az első meccseken kitűnő, de később, ahogy a csapat, úgy ő sem remekel. Nagyszombatban egy centernél bokszol magának egy öngólt…

Mélypont

A rákövetkező edzésen száz lövésből a minimumot fogja meg… Menj védeni falura, ha ott majd kellesz valakinek! – szól a nép hangja.

Gondolom, hogy ebben az időszakban beszélt több emberrel, nem csak velem, de számomra ez egy életre szóló, emlékezetes beszélgetés lett… Most már talán elmondhatom…

Felhívott.

Tanácstalan, de nem adja fel. Soha. Tanácstalan, de nem nyugszik, amíg nem találja meg az utat. Tanácstalan, de tudja, hogy vért is hajlandó izzadni, hogy kimásszon a süllyesztőből.

 

Nem hiszem, hogy a beszélgetésünk vonala a megoldáskeresés lett volna. Beszélgettünk, talán én többet. Körülbelül negyvenöt percet.

Letettük a telefont.

Az első gondolatom az volt, hogy akiket felhívott, azoktól talán jótanácsokat, illetve biztatást kapott. De a gödörből kimászni csakis az ő feladata, az ő harca, hiszen ha fejben, szívben, akaratban nem elszánt, egy ismerőstől sem számíthat segítségre.

Breakpoint

A következő, Eperjes elleni meccsen a cserepadról beugrik a sérült Kiss Dániel helyett a kapuba. Ezen a fontos meccsen véd egy nagyot. Nyertünk.

Pár hét múlva kapok egy sms-t.

,,Szia Tibi! Talán összejön a Rapid Wien!!!! De ez még nem nyilvános!”

Na, innentől felgyorsítom a filmet…

Jani sokáig cserekapus. Az első meccsét pont akkor játssza, amikor első ízben kilátogatok hozzá. A meccs előtt nála otthon találkozunk, és ő a cserepados nyugalmával még nem sejti, hogy az első számú kapus fél órával a meccs előtt bejelenti, hogy nem tudja vállalni a játékot.

Jani, türelmesen kivárja a pillanatát, és első számú kapus lesz hosszú időre.

Az egyik szezonban a nézők szavazata alapján kihirdetik az osztrák Bundesliga legjobb kapusának.

Jani megdönti a Rapid Wien egyik mindenkori csúcsát, amikor zsinórban 623 percig nem kap gólt.

Janival a kapuban, 2015-ben a Rapid az Európa-liga selejtezőiből bejut az alapcsoport fázisába.

Jani a szlovák válogatott keretjébe kerül.

Harmadik számú kapusként rész vesz a 2016-os Európa-bajnokságon.

Jani végül hat évet tölt a Rapid Wien csapatában, ahol az egyik legnagyobb közönségkedvencnek számít. Óriási ovációk közepette búcsúzik tőle a Rapid szurkolótábora.

 

2018

Debrecen.

És a sajtóhír a karrier befejezéséről… Kinyitom a szemem és írok Janinak.

Rövid időn belül válaszol. Nyugodtan, nem részletezve feleslegesen az okot, megírja, hogy nincs ha. Nem lehet ha… Egyszerűen vége.

Beszélünk a jövőről. Elszántság, új kihívások, optimizmus…

Ez van. De ez is jó és jó lesz… Mert szép az élet és nem áll meg. Ő sem…

 

Epilógus

Hm… Számomra mindig is az alázatos, céltudatos, remek hozzáállással rendelkező kapusok jelképe lesz. Emberként remek havernak, apának, férjnek, szóval olyan igazi férfinak ismeren, aki sokak számára igazi támasz.

Novota Jani. Ez a taksonyi srác rendkívüli karriert tud maga mögött, rendkívüli módon meg is érdemelt karriert.

Köszönjük Jani!

… a Jani, a Jani, a Novota Jani! …a Jani, a Jani, a Novota Jani!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább