Vendéglőlesen (Retro): Long Drak – Dunaszerdahely

KLIKK-ARCHÍVUM

E hónapban a Távol-Kelet ízeire voltunk kíváncsiak, ezért Dunaszerdahely egyetlen kínai éttermébe, a Long Drakba látogattunk el. Érdemes tudni, hogy nem létezik egységes kínai konyha, hiszen az ország óriási területéből és sokszínűségéből kifolyólag gasztronómiája is nagyon változatos. A kínai konyha Európában is meglehetősen elterjedt, az alapanyagok és az ízek pedig annak megfelelően változnak, hogy éppen hol vagyunk.  A mi esetünkben így lesz a kínai konyhából egy picit csallóközi.

Fotók: Šenkár Márió

A cikk megjelent a Klikk Out 2014/06. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

AZ ÉTTEREM, AZ ÉTLAP ÉS A VÁLASZTÉK

Az 50 férőhelyes, nemdohányzó, terasszal nem rendelkező étterem a Bacsák utcában található, egy barkácsáruház tőszomszédságában. A pagodára emlékeztető, oszlopokkal tartott tetőt imitáló bejáratáról, illetve az ott elhelyezett sárkánymintás tábláról ismerhető fel, hogy egy kínai étterem várja a vendégeket.

Ha az ember kínai, vagy bármilyen más, jellegzetes stílusú étteremben kíván étkezni, akkor reméli, hogy az étterem arculata is méltó módon tükrözi ezt. A Long Drak esetében azonban ez csak részben jellemző. Igaz, hogy a vörös ás arany színekben pompázó asztalok és székek márvány- , illetve faragott mintájukkal exkluzív benyomást keltenek, csak úgy, mint a barnás-vöröses padló, ugyanakkor a vörösre festett, de csupasz falak miatt hiányérzetünk lehet. Ilyen étteremben szintén nem éppen tipikus spotlámpák, illetve két kristálycsillár árasztja el azt fénnyel. A háttérzenét illetően pedig sokkal kellemesebb volna a nyugtató kínai muzsika mellett falatozni, mint valamelyik ordító kereskedelmi adással a háttérben. Érdemes volna még adni az összhatásra, mivel sokkal kellemesebbé tehető az ottlét, és a vendég közérzete is javulhat.

Régen és most:

 

Vendéglőlesen: LorianS (Szentmihályfa)

Belépéskor a bárpult a bejárat mellett, jobb oldalon található, mögötte azonnal a konyha következik.

Érkezésünkkor intenzív ételillat fogadott bennünket, amely sajnos ottlétünk alatt kellően átjárta ruházatunkat is. Máshol is gondot okoz ez a jelenség, amely azonban kellően orvosolható nagy teljesítményű elszívó berendezéssel, vagy zárt konyhával.

 

Egy hatszemélyes asztalnál foglaltunk helyet, kényelmes székeken. Öt perccel ezt követően egy kedves és mosolygós, feketébe, de nem teljesen szakszerűen felöltözött pincérnő fogadott bennünket, és már a kezünkben is tarthattuk a bőrborítású, átlátható étlapokat, és válogattunk a bőséges kínálatból. Többnyelvű étlapról van szó, amelyben képekkel is illusztrálták a felhozatalt. Az étlapon első helyen találhatóak a desszertek, majd a levesek, saláták és főételek. A kínai éttermekben ez így elfogadott.

Mint említettem, bőséges a kínálat: nyolc desszert, kilenc leves, négy előétel, illetve saláta, négy sertés-, hét marha-, kilenc csirke- és szintén kilenc kacsahúsból készített étel található az étlapon. Választhatunk továbbá a hét fajta halból, öt rákételből, négyféle tofuból, két zöldség-, hétfajta tészta-, illetve három speciális ételből, nem utolsó sorban pedig rengetegféle rizsből. Található az étlapon még több, ún. luxus menü ajánlat is, melyek az előételtől a desszertig egy teljes menüt magukba foglalnak. Végül, de nem utolsósorban a teljes választék kisebb adagokban is rendelkezésre áll menüként, 2,90-4,90 € közti áron. Az italkínálat hagyományos üdítőkből áll.

A TESZT – ELŐÉTELEK, LEVESEK

Rendelésünk után pár perccel máris az asztalunkon termettek a levesek. A kínai éttermek egyik jellemzője, hogy elkészülésük sorendjében kapjuk az ételeket, sőt, akár az is előfordulhat, hogy mindent egyszerre. Így hát nem az előételekkel kezdtünk, hanem a levessel.

Az édes-savanyú-csípős levest (1,29 €) valószínűleg sokan ismerik barnás színéről és kissé kocsonyás állagáról. Személyes kedvenceim közé tartozik. Kellően forróan kaptuk, két deciliteres mennyiségben, ami így kiváló bendőfelkészítő. Ehhez hasonló állagú a sűrű leves marhahússal és tojással (1,96 €) is, csak nem csípős. Kiváló hőfokon érkezett, finom marhahúsdarabkákkal, bátran ajánlom kóstolásra bárkinek! A spárgás csirkehúsleves (1,26 €) halványabb a hagyományos tyúkhúslevestől, és ízhatásában is eltér attól. Puha spárgával és omlós hússal érkezett asztalunkra, és mintha picit a halolaj ízét fedeztem volna fel benne. Negyedikként kóstoltuk a gombás csirkelevest (1,93 €), amely tulajdonképpen részben hasonlít az előzőhöz, leszámítva, hogy gombát, cukorborsót és fokhagymát is tartalmaz.

A négyfajta előétel közül az egyik hasábburgonya volt, egy másik alapanyaga pedig a rák, amely azonban akkor nem állt rendelkezésre. Maradt hát kettő.  A homárszirmok (1,29 €) forró zsiradékban sült, ropogós, chipshez hasonló étel.  A rántott zöldség (1,59 €) esetében panírozott, szintén zsiradékban sült, finom előételről van szó. Hiányoltam ugyanakkor a tavaszi tekercset, vagy egyéb klasszikus előételt a kínálatból.

FŐÉTELEK

MARHAHÚS SZECSUÁNI MÓDRA, PÁROLT RIZZSEL, TOJÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGGEL (9,53 €)

Hatalmas adagot kaptunk a főételből és a köretből egyaránt. A rengeteg zöldséggel tálalt szecsuáni marhát egytálételnek is nevezhetnénk: szoté, kellemesen puha hússal és zöldséggel. Egyetlen kivetnivalóm, hogy a zöldségek és egyéb hozzávalók fagyasztott vagy tartósított állapotban kerülhettek a wokba, pedig friss alapanyagokból is gyorsan elkészíthető távol-keleti ételről van szó, hiszen sem a húst, sem a zöldséget nem kell kitenni sokáig a hő hatásának, ami által pedig magasabb tápértékkel és több vitaminnal rendelkeznek. A zöldségnek roppanósnak kellett volna maradnia, ami azonban esetünkben nem igazán érvényesült. Az étel sűrűbb alaplében készült, a keményítőtől pedig csillogósabb. A köretként szolgáló rizs akár önállóan is megállná a helyét főételként, hiszen kiadós mennyiségben, gombával, sárgarépával, cukorborsóval és sült tojással kerül tálalásra, amelyet a szójaszósz kiválóan kiegészít.

SÜLT TÉSZTA CHOP SUEY MÓDRA ZÖLDSÉGGEL ÉS CSIRKEHÚSSAL (3,92 €)

Társaságunk megkedvelte a chop suey-t, hármunk választásra is az ilyen módon készült ételre esett. A chop suey világszerte népszerű, egészséges és ízletes. Gyakorlatilag minden kínai fogással összefügg. Tulajdonképpen egy vegyes salátáról van szó, forró serpenyőben elkészített különféle zöldségekről, amelyet a kínai fűszerek tesznek igazán különlegessé. Ezt aztán több más alapanyaggal is összekapcsolhatják, mint például ez esetben sült rizstésztával. Hatalmas adagot kaptunk ebből a fogásból, amelynek ízvilágát a szójaszósz busás használata is meghatározta.

ROPOGÓSRA SÜLT KACSA, SÜLT RIZSTÉSZTA CHOP SUEY, PEKINGI MÁRTÁSSAL (10,52 €)

Meleg káposztasaláta-ágyon érkezett a szintén hatalmas adag, sült, ropogós kacsamell filé. Első ránézésre már szinte biztosra vettük, hogy a körettel együtt lehetetlen egyszerre elfogyasztani. A kacsahús omlós maradt, miközben kérge ropogósra sült. Ezt öntötték „nyakon” a vörös ecetből és szójaszószból készült pekingi mártással, melynek köszönhetően az egyébként száraz kacsahús rendkívül kellemessé változott. Kóstolásakor mindennek eredményeként jellemezte a kissé édeskés, savanykás, ám enyhén pikáns íz is. A rizstésztát a zöldségek, valamint a szójaszósz ínycsiklandozó köretté varázsolták.

CSIRKEMELL CHOP SUEY, FŐTT RIZZSEL (6,54 €)

A szecsuáni marhahúshoz hasonlóan szotéról van szó, csak csirkemellből, ugyancsak rengeteg zöldséggel. A hasonlóság olyannyira érvényesült, hogy a marha és a csirke ízhatásában sem éreztem különösebb eltérést, mindössze a zsengébb húsáról volt felismerhető, hogy csirkéről van szó. A rizsre nem lehetett semmi panaszunk, így összességében rendben volt a fogás.

DESSZERT

A nyolcfajta desszert többsége nagyon hasonló. Sült ananász, banán vagy alma, illetve ezek kombinációi, valamint licsi- és ananászbefőtt alkotja a repertoárt. Mi úgy döntöttünk, megkóstoljuk a rántott vegyes gyümölcsöt mézzel (1,51 €). Egy kiadós desszertről van szó: tojásos bundában, zsiradékban sült, mézzel leöntött édesség. A hő hatására a gyümölcs megpuhul és krémesebb lesz.

Ne feledjem el megemlíteni a meleg szilvabort (1,20€), amelyet az étkezés befejezése után kínálnak. Roppant kellemes, és megszünteti „bendőfeszüléseinket”, segíti az emésztést. Egy kínai lakoma kihagyhatatlan adaléka.

SZUMMA SZUMÁRUM

Bár az étteremben degeszre ehettük magunkat, azért néhány kínai „élmény” hiányérzetet keltett. Például fel sem kínálták a hagyományos kínai evőeszközök, a pálcák használatát. Pedig általában fordítva szokás: pálcákkal tálalni és kérésre mellékelni a hagyományos evőeszközöket. Ebből is látható, hogy a kínai konyha mennyire hazaivá alakul.

 

A séf számára ajánlanám a friss alapanyagok használatát, ami nyilvánvalóan javítana az ételek minőségén. A különböző ételek megérdemelnék emellett az eltérő fűszerezést, egyedi ízvilágot, hogy önálló jellemet kapjanak. Nagyobb hangsúlyt fektetnék továbbá az ételek díszítésére és ezen keresztül az exkluzivitás növelésére, hiszen valljuk be, nem járunk minden nap kínaiba. A desszertek közül kissé hiányoltam az olyan hagyományos kínai desszerteket, mint a párolt kókuszgolyó vagy a szezámmagos golyó.

Pozitívumnak minősül azonban a felszolgált ételek mennyisége és áruk aránya. A nagyétkűek figyelmébe ajánlom az éttermet, a teljes adagokkal viszont még ők sem biztos, hogy megbirkóznak. Korrektnek tartom, hogy egész nap rendelhető menü, és azt is, hogy az étel elvihető, amennyiben a vendég nem bír vele. Az étterem házhoz szállítást is vállal, 15 óráig.

Az étteremben 57,10 €-t fizettünk, ami vendéglőlesen sorozatunk egyik legalacsonyabb számláját jelenti, pedig ebből négyen teljes menüt és több üveg üdítőt fogyasztottunk.

Bátran térjenek be Önök is a Long Drakba, ha a gasztronómia más tájaira szeretnének repülni. Igaz, hogy nem érzik majd magukat Kínában, de biztosan nem térnek haza éhesen. Kínában nem kívánnak jó étvágyat, mi azonban ezt megtesszük. Jó étvágyat a Long Drakban!

EREDMÉNY: 6,5 / 10

A leírtak mindössze saját és társaim véleményét tükrözik. Az étterem minősítésénél figyelembe vettük a rendet, tisztaságot, a felszolgálást, az ételt és a környezetet.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább