Chyby, ktoré by defenzíva asi urobila aj keby sme deväťdesiat minút betónovali

Predtým, než si zrekapitulujeme góly, zastavme sa pri situácii, keď súper v priebehu pár sekúnd dvakrát nebezpečne vystrelil a Jedlička dvakrát zasahoval.

Nejednalo sa o rýchlu kontru súpera, skôr o klasickú situáciu, ktorú prináša takmer každá herná taktika.

Situácia sa odohráva takmer celá v priestore vo vnútri našej šestnástky, ale začína sa na ľavej strane, kde Davis púšťa súpera k možnosti zacentrovať bez akéhokoľvek tlaku. Po súboji Davis iba poklusáva v šestnástke, spôsobom „unplugged“.

Nezvládame ako už niekoľkýkrát v sezóne obsadenie hráčov súpera, ktorí sa ponúkajú na center.

 

Brankár vyráža loptu a Tomi Huk počas hry signalizuje ofsajd, stráca koncentráciu, neobsadzuje nikoho. Na odrazenú loptu najrýchlejšie zareaguje súper, Divković sa pokúša napraviť svoju pozičnú chybu, snaží sa malým šprintom zabrániť centru, ale neskoro. Pri centri dvaja naši hráči neskoro dostupujú na strieľajúceho hráča, takmer identicky ako pri prvej strele.

Takýmto polovičatým dostupovaním dosiahnu maximálne to, že zacláňajú brankárovi. Takže, nedostupovanie, neobsadzovanie súpera, protestovanie počas hry, vypojenie sa z hry, a dezorganizácia obrannej činnosti v klasickej hernej situácii, aké prinášal herný systém hociktorého predchádzajúceho trénera.

Presne toto som dlhodobo videl na našej obrane a dôkazom toho sú aj včerajšie góly, ktoré nesú pečať individuálnych chýb pri klasických herných situáciách.

Hm… Odchodom Marina prešla zodpovednosť za organizovanie defenzívy kompletne na Šatku a Huka.

 

Foto: Nándor Fekete

Podľa môjho názoru, aj včerajší zápas ukázal, že chyby v obrane sa dejú bez ohľadu na systém našej hry. Čiže, dnes už bez Marina musia títo dvaja chalani zvládnuť v hlave nielen šéfovanie obrany, ale aj vlastnú defenzívnu činnosť. Organizovanie obrany je džobom Šatku a Huka, nikoho iného.

Prvý inkasovaný gól

Laxne prevedená nepresná prihrávka Baya, strata lopty, ale stále nás súper neprečíslil, každý z našich brániacich hráčov má ešte dostatok času a priestoru. Nestane sa tak. Tomi Huk zle spracuje nakopnutú loptu a stratí ju, Davis dobehne súpera, ale v poslednej fáze defenzívnej činnosti nedostupuje dôrazne, center neblokuje. Šatka prehrá svoj súboj a ak sa pýtate prečo, tak vidím jedinú vec – prestal sledovať loptu a hľadal hráča v najnevhodnejšej chvíľke – ak by sledoval loptu, tak by sa skôr dopracoval k hlavičkovému súboju.

Druhý gól

Stredový obranca Šatka určite nie je vysoko, ale na pravej strane obrany vybieha na centrujúceho hráča, suplujúc Vidu Mátého, ktorý je príliš statický po tom, čo tieňovo bráni súpera – aj Herc ho predbehne pri návrate na pozíciu.

Šatka nedostupuje, preto nie je problém zacentrovať, Huk sa namiesto odhlavičkovania lopty nechá odstrčiť

 

a Davis neobsadzuje hráča napriek tomu, že ho nemá za chrbtom, ale vidí ho pred sebou neobsadeného. Reťazec chýb obrany v hernej situácií, akých sme tu mali kopec za hociktorého trénera. Žiadna kontra, ale klasická herná situácia.

Tretí gól

Krátko po inkasovanom góle sa hrá približne v strede ihriska. Defenzíva nie je vysoko, hráči sú v pomere piati naši proti trom senickým. Vida Máté prehráva hlavičkový súboj, Huk ho zastúpi a odchádza zo svojej pozície, ale nedostupuje súpera a neblokuje ho. Asi by to nebol problém, ak by zo svojej pozície neodišiel aj Šatka, takto v mihu sekundy nemáme brániaceho v strede obrany. Dieru využije senický hráč a úplne voľný sa ponúka spoluhráčovi. Davis ho nemá šancu dobehnúť, a pozičnú chybu Šatku a Huka, ktorá z neškodnej situácie vyrobí gólovú, sa snaží napraviť Kalmár – neskoro.

Štvrtý gól

Štandardná situácia, na centrovanú loptu idú dvaja senickí hráči a Šatka s Hercom. Šatka nejde po lopte, bráni súpera, a Herc prehráva súboj.

Piaty gól

Bola by to tiež asi neškodná akcia, ak by Tomi v bezpečnej zóne nezačal cúvať, ale dôrazne by vystúpil a išiel do kontaktného súboja. Takto z toho vznikla nebezpečná situácia a súper sa s ním pohral.

Platí, že ak tréner chce presadiť určitý systém, nemôže ho aplikovať iba čiastočne alebo s ústupkami. Tak ako reálne neexistuje stav ,,čiastočne tehotna“, ani Hyballov systém nemôže byť bez hráčov vysoko hore, to by už nebol Hyballov systém.

Myslím si však, že sme v Senici videli chyby, ktoré by defenzíva asi urobila aj keby sme deväťdesiat minút betónovali.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább