Varázslatos feltöltődés a baba-mama klubban

Molnár Karácsony Emőke diplomás csecsemő-, és kisgyermeknevelő, korai fejlesztő pedagógus, babamasszőr, baba-mama klubvezető, bébiszitter-közvetítő, aggódó anya, feleség, háziasszony, maximalista, nyughatatlan, minden lében kanál nő. Ezt írta magáról Emőke, amikor megkértem, mutatkozzon be a Klikk Out olvasóinak. Én még azért hozzátenném, hogy nagyon jó a humora is. Négy évvel ezelőtt pedig baba-mama klubot hozott létre Szerdahelyen.

Ha már születésnap… nosztalgiázzunk egy kicsit, hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

2014 novemberében, hazatérve a nyüzsgő Budapestről próbáltam elhelyezkedni, kerestem az utamat. A 0-3 éves korosztályt céloztam meg, és hiányoltam a kifejezetten a legkisebbeknek szánt programokat. Azért hoztam létre a klubot, hogy fejlesztő, motiváló foglalkozásokon vehessenek részt a legfiatalabb korosztály tagjai is, így minőségi időt töltve közösségben.

A foglalkozások mellett anya-gyermek központú előadásokat is szerveztem, amelyek a női, anyai létet érintő témákat foglalták magukba, természetesen szakember jelenlétében. A klub három időszakon ment keresztül. Kálmán Alica foglalkozásával indult, a Ringatóval, első székhelyünkön, a Cserfes beszéd- és prevenciós központban.

Közös munkába kezdtünk a győri Gézengúz korai fejlesztő központtal, diagnosztizáltunk, tanácsadásokat tartottunk, fejlesztő tornát kínáltunk.

A helyet kinőve jutottunk el a Lilliput játszóházba, ahol lehetőség volt a foglalkozások után, a 0-3 éves korosztály számára kialakított játszórészben megpihenni egy csésze kávé mellett. Újabb taggal bővültünk, Bernáth Mónival, aki kismama- és babás jógaoktató. Idén pedig nagy öröm, hogy egy sokkal tágasabb, otthonosabb helyre költöztünk. Így lett helyszínünk az Itsipitsi Varázsműhely. Úgy érzem, itt teljesedtünk ki igazán.

Ugróczky István felvételei

Mi a klub jelenlegi kínálata?

Egészen 4 hónapos kortól kínálunk programokat. A Ringató célja a zenei élménynyújtás, közös játék és éneklés. A harminc perces foglalkozás alatt mindig élő énekszó és a foglalkozásvezető pár perces hangszerjátéka csendül fel. A dalokat, mondókákat sokat ismételjük egy-egy foglalkozáson belül is, de hétről hétre mindig visszatérünk a régebbiekhez is. Így az édesanyák könnyen memorizálják azokat. Elsődleges szerepet kap a közös éneklés, mondókázás, az egyszerű mozgással kísért ölbeli játékok, melyek nagy részét a magyar néphagyományból merítjük.

A játékos mozgásfejlesztő tornáink olyan 40 perces dalolós, mondókázós, örömteli foglalkozások, ahol a gyermekek a hétköznapitól eltérő mozgásformákkal és mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedhetnek meg.

Fejlettségi szinttől függően három csoportra oszlik. A tipegő torna egy irányított, de kötöttségek nélküli komplex mozgásfejlesztés játékos formában, ami által megszerettethető a mozgás a kicsikkel, és közben szinte észrevétlenül fejlődik az egyensúlyérzék. A kúszó-mászó torna célja a harmonikus kúszás-mászás és felállás előkészítése. Játékos formában, sokféle készségfejlesztő és kreatív eszközzel, mondókákkal segítjük elő az életkornak megfelelő mozgáskoordináció és egyensúly kialakulását. Nem feltétel a kúszás-mászás, hiszen ezt vagyunk hivatottak elérni.

A mocorgón a legkisebbeket babamasszázzsal, átmozgatással hangoljuk a közös tornára,

majd játékos gyakorlatok következnek, amelyek amellett, hogy a gyermek és szülő közötti kommunikációt, egymásra hangolódást is segítik, fejlesztik a baba mozgását, idegrendszeri érését. A foglalkozáson mindig van hasra-hátra fordulás, forgás, kipróbálunk pár eszközt, mint az egyensúlyozó tölcsér, hintázunk picit, és előkerül a nagylabda is.

Van olyan foglalkozásotok is, amelyben az anyák tudnak magukkal is, a testükkel is foglalkozni?

Igen, ilyen például a baba-mama jóga, amely segít a szülés utáni regenerációban. Jótékony hatással van a babák fejlődésére, mozgásérzékelésére. A baba és a mama közötti kapcsolat még bensőségesebbé válik. Tornáztatjuk a medencealapi izmokat, ezzel segítve a gát regenerálódását. Átmozgatjuk az egész testet, erősítjük a problémás területeket. Sok tartásjavító, háterősítő jógapózt végzünk.

A baba-mama jóga alatt a kisbabás csoportban a babák passzív mozgatását, masszírozását végezzük, a nagybabás jógán lassanként a babák elkezdik utánozni a mamák által végzett jógagyakorlatokat, vagy egyszerűen csak eljátszanak egymással.

A kismamákról sem feledkeztünk meg: a kismamajóga alatt lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség. A Szülő-kör lelkes szakértői pedig azon munkálkodnak, hogy a leendő édesanyák és édesapák családias közösségben kaphassanak meg minden felvilágosítást és támogatást a szülés előtti, alatti és utáni időszakban.

Négy év távlatából mire vagy a legbüszkébb a klubot illetően?

Büszke vagyok, hogy idén október óta a Varázsműhely ad otthont a Baba-Mama Klubnak, és 4. születésnapunkat már itt ünnepelhettük. Új barátságok születtek, kiegészítenek bennünket más foglalkozások, terápiák is, amik az idősebb korosztályt célozzák meg.

Jó érzés viszont látni az ismerős arcokat második vagy harmadik gyerkőccel. Örülünk minden apró pozitív visszajelzésnek. Igyekszünk mintát mutatni az otthoni játékra, a szülők énekeket, mondókákat, mozgásokat memorizálnak, miközben a gyerekek észrevétlenül fejlődnek.

Gyakran emlegetik az anyukák, hogy otthon is kérik a nálunk tanult játékot, mondókát, mozdulatsort, sokszor pedig a foglalkozáson követelik, melyik kedvenc játékot játsszuk, melyik dalt énekeljük.

Vagy büszkén mutatják be, hogy már egyedül is megy, ami múltkor még csak segítséggel sikerült. Ez mindig megmelengeti a szívünket.

Az új otthonunk, a műhely, tényleg varázslatos lett, egyben második otthonunk, mi pedig szívvel-lélekkel dolgozunk azért, hogy az anyukák és gyermekeik jól érezzék magukat nálunk. Az Itsipitsivel karöltve rengeteg újdonsággal készülünk, anya-gyermek központú előadásokkal, tanfolyamokkal, workshopokkal. Jeles napokat ünneplünk, mint a népmese napja, a koraszülöttek napja, a húsvét, a Mikulás, és persze a karácsony.

A foglalkozások után jólesik egy finom kávé vagy épp reggeli,

az anyukák feltöltődhetnek az Itsipitsi kávézóban. Mindeközben a gyerekek felfedezik a játéksarkat, a gyermekkönyvektől roskadozó házikók előtt csodaszép könyveket lapozgatnak vagy épp ruhát próbálnak. Illóolajat és kozmetikát is választhatnak az anyukák, aszerint, hogy aznap relaxálni, feltöltődni vagy épp felélénkülni szeretnének.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább