Segítsünk, hogy Stano nyugodhasson békében! Otthon!

Stano… Talán tizennégy éves voltam, amikor az RH Cheb színeiben láttam őt focizni a pozsonyi Inter stadionjában. Szupertehetség. A nagy Spartában is játszott…

Állj! Tudjátok mit? Magasan fütyülök a nosztalgiára!!! Stano Lieskovský családja mérhetetlenül kegyetlen helyzetbe került. Stanót, a DAC egyik legendás játékosát a Kongói Demokratikus Köztársaságban érte a halál.

Röviddel az erről elterjedt hír után elkezdtünk kommunikálni Rosťo Prokoppal, egykori DAC-játékossal, aki az első beszélgetésünk alkalmával jelezte, hogy ez durva menet lesz.

Stano, nem volt biztosítva. Hm… Nem az első, és nem is az utolsó eset ez a focistáknál, egyszerűen, néha hanyagság miatt, néha mert erre vannak kényszerítve a játékosok, vagy egyszerűen csak valaki nem teszi a dolgát. Nemcsak Kongóra jellemző ez a dolog…

Nem történhet semmi, mondják. Most megtörtént!

A sors kegyetlen erővel a falhoz szorította Stano családját, és az utóbbi napok rémálommá, szürrealisztikus történetté alakultak, s a lehetetlen elintézésére kényszerítette őket.

Mindezt abszolút telibe érzékeltem én is. A nagy fájdalmat, amely az emberek felett lebeg, amióta megjött a rossz hír. Az ingadozást a remény és tanácstalanság között. Magamban és a társaimban a vágyat, segíteni és hazahozni Stanót, ha törik, ha szakad.

Nem, nem tudom ezt az érzést átadni szavakkal, annak ellenére, hogy mások szerint ezer érzést sikerült az írásaimmal átadni az embereknek úgy, hogy mindenki átérezte azt, amit kellett.

De ezt képtelen vagyok, csupán elmondom, hogy minden telefonnál, minden beszélgetésnél összeszorul a szívem.

A lényeg. A summa körülbelül 15 000–20 000 euró, és ma kell fizetni az első részét, tízezer eurót. Talán sikerül még valamit kilobbizni, hogy a határidőn toljunk néhány napot, órát. Már sok időnk nincs, hogy hazahozzuk Stanót és ne temessék el Kongóban.

Tehát, segítsünk és hozzuk haza Stanót! Vagyunk elegen, sőt, rengetegen. Idézhetném a szebbnál szebb mondatokat… pld. egy vérből vagyunk… mi egy közösség, egy család vagyunk… et cetera… et cetera. De elég szerintem ez az egy mondat is:

Segítsünk, hogy Stano nyugodhasson békében! Otthon! Segítsünk, hogy a családja méltóképpen eltemethesse testérünket. Otthon.

Köszönet jár a DAC 1904 klubnak, a Sparta Praha klubnak, a Szívünk sárga-kék csoportnak az indító adományokért, a szlovák külügyminisztériumnak, a Kongói Demokratikus Köztársaság szlovák konzuljának stb… Most rajtunk a sor! A Lieskovskýcsalád nevében mindenkinek előre köszönöm a segítséget.

Adakozni a következő számlaszámon lehet: SK31 0900 0000005030243778

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább