A drog Dunaszerdahelyen… (II. rész)

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2014/10. számában.
Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Ez egy kisváros, mondhatni, mindenki ismer mindenkit. Ez az egyik oka annak, hogy konkrét neveket nem fogunk említeni beszélgetéseinkben. Sem annak a drogos fiatalnak a nevét, aki életéből már 13 évet, mondhatni, „eljátszott“ (vagy tán épp élete nagy leckéje van mögötte), bár azt mondja, befejezte a mámor utáni hajszát. Nem áruljuk el annak az iskolának és vezetőjének nevét sem, ahol találkoztak már droggal, ahol elmondták, miként látják ők ezt a társadalmi problémát a városban. De még csak a szakember kilétét sem fedjük fel…

Vajon hol kezdődik, hol találkozhatunk ezzel a jelenséggel? Ott lehet már az iskolákban is? A szakember szerint a drog ott terjed, ahol a leginkább szükség van egyfajta stabilizáló szerre, egy anyagra, ami menekülési lehetőséget nyújt a jelenlegi helyzet lehetetlenségéből, fojtásából. Elmentünk az egyik dunaszerdahelyi középiskolába, ahol az intézmény vezetőjével beszélgettünk… (Anonimitásban folytatjuk továbbra is.)

Találkoztak már bedrogozott diákkal?

Megmondom őszintén, hogy nem jellemző. Előfordul, volt is rá nem egy példa, de az alkohol sokkal inkább jelen van.

Felismerik egyáltalán a tanárok, ha ilyen diák ül a padsorban?

Vannak bizonyos jegyei, mint a vizenyős tekintet, aluszékonyság, dezorientáltság. Aki többször mutat ilyen tüneteket, az kitűnik ezzel. De a drogosok inkább elbújnak.

Ahhoz, hogy folytatni tudják ezt az életvitelt, tudják, hogy ha mámoros állapotban jönnek elő, kevésbé tudják kontrollálni a viselkedésüket, és kiderülhet a dolog, és akkor borul minden. Inkább rejtőzködnek.

Mit tehet az iskola, ha drogozik az egyik diákja?

Na itt jön a lényeg: szinte semmit! Az iskola nem kezdeményezheti a droghasználattal gyanúsított diákja kivizsgálását. Ha megtesszük, a gyermek törvényes képviselete, azaz a szülei, rágalmazási pert indíthatnak az iskola ellen.

Volt olyan, hogy a rendőrség illetékes osztálya kérte, hogy preventív módon, drogkereső kutyákkal razziázhassanak az iskolában. Boldogan mondtam igent, bízva abban, hogy így csírájában elfojtjuk az ilyen szerek használatának még a gondolatát is az iskolánkban. Mi történt? Az ügyészség letiltotta a rendőrök ilyesféle akcióit, az emberi jogok súlyos megsértése címe alatt. Kötve van a kezünk, falak mindenhol.

Hogyan keressen egy szülő viszonylag biztonságos iskolát gyermekének? 

Mindenképpen kérdezzen rá a lehető legtöbb helyen a drogokra. Nem biztos, hogy az a rossz iskola, ahol hall ilyen pletykákról. Sőt. Azokban az intézményekben, ahol ki merik mondani, hogy van ilyen gond, ott próbálják felszínre hozni és megoldani, kezelni ezt a gondot. Inkább az a gyanús, ha látszólag minden rendben van. Hogyan is lehetne, hiszen ez egy össztársadalmi probléma?! Jelen van mindenhol…

***

A harmadik részben, holnap egy szakembert kérdezünk…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább